Snart är det Jul…

Dollar………………..Olja…………………..Föda…………………….. Svält………….

……………………………En kapitalistisk fyrklöver…………………………….

År 2008 har redan bjudit på ekonomiska kriser utöver det normala. Och vi är bara halvvägs till 2009. Vilka katastrofer och politiska vansinnigheter väntar oss ännu? Ibland sticker man ut hakan och säger att ditten och datten kommer att ske. För det mesta blir det naturligtvis inte som man gissat. Och lika bra är väl det. Annars sker ju inget oväntat och nytt.

Nåväl, i december 2007 stack jag ut min egen haka i Internationalen och gjorde följande prognos över 2008:

”Vad kan vi vänta oss av 2008 ? För sex månader sedan ansåg de flesta prognosmakarna att risken för en recession i USA var relativt liten. Nu anser en majoritet att risken är mycket stor.

Själv ska jag sticka ut hakan och göra mina egna gissningar inför det nya året. Det blir väl fel som vanligt. Ekonomer är bäst på att förutspå recessioner som redan ägt rum.

-Nästa år slår bostadskrisen igenom och träffar hela ekonomin. USA går in i en recession med sänkt produktion under minst två kvartal. Och när USA nyser brukar resten av världen bli förkyld.

-Dollarn fortsätter att falla och 2008 blir början till slutet på en världsekonomi där dollarn härskar i ensamt majestät.

-Börsbubblan i Kina exploderar, drar med sig Kinas banker i en kris som dock inte leder till recession i Mittens rike eftersom den kinesiska staten sitter på 1400 miljarder dollar i valutareserever och makten att använda dem.

– Recessionen i USA och delar av övriga världen sänker oljekonsumtionen och priset per fat olja hamnar under 75 dollar.

Ingen av mina gissningar ovan behöver inträffa. Vi lever i en osäker värld och med en krigshetsare vid rodret i Vita Huset kan allt ske. Tyvärr kanske något mycket värre än vad vi tänkt oss”.

Sex månader in på Herrens år 2008 går det att göra en första osäker utvärdering av mina mer eller mindre kvalificerade gissningar.

-Att bostadskrisen verkligen slog igenom råder det ingen tvekan om. Då en världsbank som Bear Sterns såldes ut för en spottstyver var det panik runt hörnet. Bankledningen hade helt enkelt spekulerat bort skjortan, byxorna och hängslena. Men det räckte inte med att lån getts till fattiga som inte kunde betala tillbaka sina skulder. Rötan satt mycket djupare. Nu räknar specialisterna med att cirka 500 miljarder dollar kommer att stå inskrivet på den slutliga prislappen. IMF talar om 900 miljarder. Inga fickpengar precis. I alla fall inte för de amerikanska skattebetalarna som i sista hand blir de som får betala. För det är väl ingen vettig person som tror att de stora kapitalägarna ska stå för den spillda mjölken. Över en miljon familjer har tvingats lämna hus och grund. De som spekulerade i deras missär sitter lugnt kvar vid poolen och sippar Dry Martini.

-Sedan årets början har den amerikanska dollarn förlorat ytterligare 10 procent i värde till euron, efter ett fall på över 30 procent sedan 2005. Dollarns roll som ensam reservvaluta i världsmåttstock är därför rubbad. Ännu dominerande minskar den dock i betydelse. Eurons roll ökar stadigt och i dag består valutareserverna i världen till 26.5 procent av euro, vilket är upp från 18 procent på bara fem år. Oavsett hur valutakurserna utvecklas under resten av året är 2008 början till slutet på den amerikanska dollarns världsherravälde. Konsekvenserna i USA kan bli drastiska, eftersom det blir allt svårare att finansiera aggressiva krig och stora underskott i betalningarna till utlandet genom att bara öka takten på sedelpressarna.

-Vad som ska ske i Kina under resten av året verkar svårgissat. Att börsbubblan i Shanghai spricker verkar fortfarande möjligt och kanske troligt. Häromdagen djupdök kurserna. Men det är naturligt att partiledningen i Beijing inte vill se svarta börsrubriker inför OS och därför kommer att sätta in konstgjord andning om kursraset blir för stort. Partiledningen har fortfarande makten över bankerna och ett beslut om fria krediter till utsatta finanshus kan räcka för att hålla kvar luften i bubblan.

-Min gissning att priset på oljan kommer att falla tillbaka under 80 dollar per fat innan Jul ser ut att bli årets flopp. I går menade en specialist i bankhuset Merrill Lynch att 250 dollar per fat inte var en omöjlighet inom kort framtid. De som tror att oljepriset ligger långt över 100 dollar per fat för gott säger att efterfrågan ligger över utbudet och att det finns inga utsikter för att produktionen ska kunna öka tillräckligt för att priset ska sjunka. Den dyra oljan är här för att stanna. Jag tror att det är sant på lång sikt men inte på kort sikt. När oljan på några veckor rusar i höjden från 110 dollar till 140 dollar per fat kan det inte förklaras med ökad konsumtion eller lägre utbud. Så snabba prishöjningar kan bara förklaras med att stora mängder kapital söker spekulationsvinster. Enligt The Economist har riskfonder och pensionsfonder mobiliserat över 200 miljarder dollar till oljemarknaden på mindre än ett år. När nu den amerikanska ekonomin går in i en recession och takten i Europa därför också dras ned kommer efterfrågan på olja att minska. Då kommer spekulanterna att rusa mot utgången och prisfallet på oljan kan bli snabb och omfattande. Jag tror i alla fall att priset till Jul kommer att ligga närmare min gissning på 75 dollar än de 140 som gäller i dag för att inte tala om fantasipriser på 250 dollar per fat.

Men George W Bush sitter kvar i Vita Huset till januari 2009. Med en man som tror att Gud styr hans beslut om krig och fred kan man inte vara säker på någonting. Stöveltrampet upp mot Irans gränser börjar att bli oroväckande högt och taktfast. Ett nytt krig i Mellanöstern vänder ut och in på alla ekonomiska prognoser. Den som lever till Jul får se.

I andra media: DN,Financial Times,Husson,Counterpunch,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,Trotten,Esbati,Jinge,

Ett svar på ”Snart är det Jul…

  1. Pingback: Nyliberala refomer och FRA-lagen - två sidor av samma mynt | Svensson

Lämna ett svar