Ta hem dom innan de kommer i svarta plastsäckar

Åtta av tio britter

vill ta hem sina soldater

Samtidigt som britterna och hundratals miljoner människor i Europa har helg och minns sina döda från första världskriget sker den tysta hyllningen till de fem egna soldater som sköts ihjäl av en afghansk polis. En polis som britterna själva utbildat och levt tillsammans med i månader.

Här de dödas kistor i sorgflor. ”Repatriation act”.

I dag var det nästan att svenska soldater sprängdes i luften. De klarade sig med skador. men fick samtidigt se sin afghanske tolk dödas ( enligt senaste uppgifter kan två av svenskarna ha livshotande skador )Detta i samma stund som Carl Bildt är i Kabul för att putsa fjäderskruden, eller snarare borsta manteln på Hamid Karzai. Mannen som nyss med hjälp av ett exempellöst valfusk och ett hov av krigsherrar och narkotikasmugglare påstår sig ha mandat att kunna sitta kvar som president. Det är när svenska soldater är ute på uppdrag tillsammans med militära förband, än så länge lojala med Karzai, som de blir påskjutna. Vem som skjuter eller placerar ut vägminor vet vare sig de själva eller Bildt. De kan vara anhängare till Abdullah Abdullah, Karzais främste motståndare i norr. Det kan vara knarksmugglare eller pashtuner. Eller anförvanter till människor som svenskarna skjutit ihjäl. Frågorna kring kriget i Afghanistan blir alltfler.Dags att ta hem våra soldater innan de kommer hem i svarta plastsäckar.

För britterna har det blivit allt tydligare att de egna soldaterna inte är i Afghanistan för att försvara det egna landet eller för att bekämpa terroristerna. Enligt en sensationell opinionsundersökning som tidningen Independent publicerar i dag vill nu åtta av tio britter ta hem landets trupper. Gordon Brown håller på att förlora sitt krig på hemmaplan. Varför ska vi dö för en korrupt regim? Nästan fem av tio britter, menar i samma undersökning att deras egen militära närvaro i Afghanistan bara ökar risken för terrorism på hemmaplan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,SDS1,AB1,

7 svar på ”Ta hem dom innan de kommer i svarta plastsäckar

 1. Vad kan väst göra åt galna islamister och kuvade muslimer som levt så här med skräck för att de som för tillfället har makten skall demonstrera den med ett dekapiterande svärd svingat i en omoral som föddes på 1400-talet av en gubbe i pyjamas som gillade småflickor? Civiliserade nationer får naturligtvis på olika vis bygga effektiva ”murar” som håller dem borta från hyggligt folk och de som väljer att fara ifrån demokratiska länder kan självklart bara få lösa biljett åt ett håll, utan retur… Har sagt det tidigare, och kan upprepa… när det sista intergalaktiska evakueringsskeppet lämnar Jorden i framtiden kommer de här människorna fortfarande slåss sinsemellan och slänga sig ner på gatorna några gånger om dagen styrda som de är av medeltiden och ”fredsälskande imamer”… Adieu mes amis!

 2. Argument 1:
  Afghanistan står för 90% av världens opiom som tar runt 10 000 liv varje år – 15 miljoner människor tar opium varje dag.

  Argument 2:
  Pengar från opiumhandeln leder till anna grov kriminalitet såsom maffia men även trafficking. d.v.s modern slavhandel.

  Argument 3:
  gapminder.org visar på att tredje världen utvecklas fortare på 30 år än vad väst gjorde på 100 år. Det innebär bättre hälsa, högre standard, mer mat, bättre utbildning, färre barn och mammor döda vid födseln…ett undantag från dessa länder är Afghanistan.

  Argument 4:
  Talibanerna är en samling krigsherrar som har en väldigt sträng syn på Islam – behöver mer sägas??

  Argument 5:
  80 000 flickor och 40 000 pojkar har fått skolor förstörda i Pakistan. Småflickor gruppvåldtas och får granater inkastade i sin skolor samt syra slängt i sina ansikten och mer därtill. Är inte detta ett skäl ens för socislister att engagera sig mot talibanerna??

 3. När det gäller opium är det argumentet svagt. Karzais bror och många andra samarbetsmän med Karzairegimen smugglar opium. Det är därför USA m fl helst ville ha bort Karzai. Glöm inte heller att det var under talibanstyret, med alla dess vidrigheter, som vallmoodlingen minskade dramatiskt.

  När det gäller alla övergrepp mot kvinnor, flickor mm har dessa uppenbart ett samband med västmakternas krig i Palestina;Irak,Afghanistan och nu från luften Pakistan. Under sjuttiotalet fanns ingen radikal islamism. Ironiskt nog väcktes denna egentligen av den sovjetiska ockupationen. Den tidens afghanska prosovjetiska regimerf hade en mycket mer reformvänlig syn på demokratiska rättigheter, kvinnor mm.

 4. Jag skadade mig i utlandsstyrkan 2002. Skadan har medfört bestående men. Och jag kan bara säga, att jag lider med de som skadat sig. Flera års strid med försäkringskassan, för att jag skall få rätt ersättning. Och då har jag ändå rättshjälp via LO-TCO rättsskydd. Tack vare att jag varit med i facket.

 5. Pingback: ”Om Nato drar sig tillbaka ger det fel signaler till talibanerna.” | Internationalens ledarblogg

 6. Tjena Göte. Du får lite motargument här med.

  Orsaken till att den radikala islamismen hölls tillbaka under 1970 talet var att Landet varit styrt av en Kung och senare President som var allt annat tolleranta mot meningsmotstånderare och ingen av dessa var särskillt intresserade av låta de religösa grupperingarna vinna mark. Islamismen i både Iran och Aghanistan sträcker sig tillbaka till 1800 talet men blommade som du säkert vet ut under den Sovjetiska ockupationen med ekonomisk och militär hjälp från CIA. De Åsikter som förknippas med Talibanstyret och radikal islamism har funnits med i de värdeingar som präglat framförallt det Pashtunska folkets vardag i hundratals år. Islamismen ”Kom till” för att en rad höga Klanledare under 1980talet valde att stödja en radikalare form av Islam som en del i att homogenisera motståndet mot Sovjet. Det var lättare att förena sig under islams fem pelare än under Pashtunska regler om hur samhället skulle ordnas.

  Vallmoodlingen är central i förståelsen av Konflikten och jag håller inte med dig där heller. Orsaken till att Opiumexporten minskade under Talibanstyret hänger samman med deras förhållande till grannarna. Under Sovjetockupationen la Sovjet ganska lite krut på att bekämpa opiumexporten. Pakistan som då var utgångspunkten för CIA operationerna stod öppet som transitland för opiumhandeln. Dessa kanaler smörjdes upp med CIA och Pakistans överseende. Handeln gav pengar för en god sak och därför kunde USA och Pakistan se mellan fingrarna. I ett legendarsikt reportage från den lätt högervridna tidningen Soldier of Fortune går det att läsa om en av reportrna som befinner sig med Talibanerna för att genomföra eldöverfall mot Sovjetiska styrkor. Han beskriver att det nästan är att betrakta som en solidaretetshandling att köpa opium var helst man befinner sig. Tyvärr har jag bara reportaget i pappersform.

  Hur som helst. När Sovjet drar sig ur och Talibanerna tar makten blir Pakistan och USA helt plötsligt fiender och gränsen mot Pakistan stängs och bevakas så gott det går av Pakistanierna. Då sjunker produktioen av den enkla anledningen att det inte går att få skiten ur landet på ett effektivt sätt.

  När Talibanerna föll 2001 öppnades på nytt de gamla logistik vägarna eftersom Pakistan blev en allierad med den USA ledda invasionen. Och vips tog man fram de gamla kartorna och började kränga opium för glatta livet. Bönderna får med betalt och börjar odla igen. Fem år efter invasionen ,2006, når produktionen samma volymer som under Sovjetockupationen.

  Det är alltså inte Talibanernas strikta narkotikapolitik som ligger bakom nedgången på 1990talet utan det kan förklaras med vanlig hederlig nationalekonomisk teori om tillgång och efterfrågan.

 7. Magnus,
  av alla inlägg orsakade av vår blogg tycker jag din är den svåraste att förhålla sig till. Jag tycker liksom du att det är rent förjävligt att unga svenska män och kvinnor ska sätta sitt liv i fara för att delta i ett krig som USA och Nato orsakat. Dessutom säger du saker om sjukkassan som upprör mig. Efter en skada i Afghanistan har du inte ens rätt till ordentlig ersättning vid behandling. Men som du säger- det lönar sig att organisera sig fackligt.
  Men samtidigt ser jag i ditt inlägg ingen hällning till kriget självt. Är du för svenska truppers deltagande på USA/Natos sida eller har dina personliga erfarenheter lett dig till att kräva samma sak som vi- ta hem trupperna nu.
  Annars är det inte mycket att säga om den intellektuella sörja som de kritiska kommentarerna frodas i. Idiotin om att man borde ha gjort lumpen för att förstå vad det handlar om tar rekordet. Liksom min kompis Göte tillhör jag den generation som inte kunde gömma sig bakom meriter eller kontakter. Som son till en träarbetare soml hade turen att studera till ingenjör fanns det bara underofficersutbildning i 15 månader vid I21 i Sollefteå som val. Fullkomligt bortkastade månader som dagens ungdom slipper undan. Som tur är. Men andra sidan av medaljen är naturligtvis att Kalle Stropp kan använda sig av frivilliga slagskämpar bland den svenska ungdomen. Jag bara hoppas att inte allt för många bland dem dör eller skadas innan de inser att de befinner sig på fel plats. Svenska soldater har inget att göra i Afghanistan.

Lämna ett svar