Svenska soldater – med rätt att döda

.
”Sverige är i krig” var i går morse den inledande meningen till min blogg om Almedalen – långt, långt bort från Afghanistan.
I går kväll underströks detta av TV:s Rapportredaktion som avslöjade ÖB:s nya förhållningssätt för den svenska truppstyrkan:
”På senare tid har det skett en upptrappning av striderna i Afghanistan där den svenska truppen verkar inom den Nato-ledda Isaf-styrkan… Detta har, enligt Rapports källor, lett till att ÖB Sverker Göranson beslutat att tillämpa nya insatsregler. Nu gäller det som tidigare kallades krigets lagar – numera benämnt den internationella humanitära rätten…De nya insatsreglerna tillåter den svenska styrkan att självständigt planera operationer, vilket bland annat innebär användande av dödligt våld, alltså inte längre bara eldgivning i självförsvar.”

.

Så här ser det ut när oskyldiga civila dödas i Afghanistan
.
Lars Ohly kommenterade påpassligt det hela och menade att ”alla kort måste läggas på borden”. ”Svenska folket måste få veta att vi är i krig och varför”, slog han fast.
”Påverkar det här din inställning till styrkorna i Afghanistan”, frågade Rapport.
”Nej, nej. Det är det här vi har sagt hela tiden. Men då har andra sagt att vi ser hjärnspöken. Att det är en humanitär insats”, avrundar Ohly.
I dagens ”God morgon Sverige” hakar man på gårdagens egna nyhet om att Sverige är i krig och frågar Mona Sahlin om inte Ohlys synpunkter påverkar det tilltänkta regeringssamarbetet:
”Inte alls”, svarar hon och viftar bort Ohlys uppfattning om att hon ser ”hjärnspöken”. ”Alla vet att vänsterpartiet är det enda partiet i riksdagen, oavsett säkerhetsläget därnere, som vill lämna Afghanistan”, säger hon bestämt och skrubbar av sig det hela.
Självklart är det så. I denna fråga har Vänsterpartiet dessvärre bara en ynka riksdagsminoritet bakom sig. Även i den egna alliansen med socialdemokratin och Miljöpartie utgör man en liten minoritet.
Partiet kommer till sist att få välja mellan att sitta i en regering som för ett offensivt krig,  under NATO-flagg, med USA- imperialismen som överbefälhavare, eller att bryta upp från den rödgröna alliansen för att i stället kunna driva en socialistisk oppositionspolitik.
Om Ohly tänker hålla fast vid det tänkta samarbetet är det han gör just nu obegripligt. Han målar sig bara längre och längre in i ett obekvämt hörn. Med sina uttalanden om att Sverige är i krig gör han det bara svårare att backa…
Vi får se. Det är bara att hoppas att jag har helt fel och att (v) till sist ändå vägrar att sätta sig i det som blir ett krigskabinett…

.

Vänsterpartiet med Lars Ohly har hamnat i spagat och försöker i denna ställning slå åt höger…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,GP1,EXpr1,SVD2,

Bloggare: Jinge,Teckentydaren,

5 svar på ”Svenska soldater – med rätt att döda

  1. Ständigt denna amerikanska världsimperialism… du syftar då på att USA har intressen utanför sitt lands gränser, vilket alla länder har. Är det då kinesisk imperialism att köpa naturtillgångar och muta skumma regimer i Afrika för att få good-will och ekonomiska fördelar? Är det svensk imperialism när stora delegationer från det privata, officiella och offentliga åker till länder för att få till handelsavtal?

    Är det imperialism när Sverige och Europa kräver att skumma regimer ska reformera sig i utbyte mot bistånd? Är det imperialism att göra som NATO på Balkan och bomba de serbiska styrkorna i syfte att de ska avbryta sin krigföring och sin etniska rensning?

    Eller är det bara så att när människor som hatat kapitalismen, liberalismen och dessa spjutspets USA i många års tid, så sitter det i ryggmärgen att fördöma varje handling med dunkla hänvisningar till ”imperialism”.

    I så fall tycker jag imperialism verkar vara ett bra ord, laddat med positiva känslor – framförallt eftersom det var amerikansk imperialism som fullkomligt ruinerade Sovjet och krossade den kommunistiska superstaten.

    Leve imperialismen!

  2. Jo, Magnus, jag syftar på att USA har skaffat sig och skaffar intressen utanför sitt lands gränser och i detta syfte bokstavligen använder ett gränslöst militärt våld. För övrigt i en omfattning utan motsvarighet i världshistorien. Under åren 2000 till 2009 ökade USA:s militära utgifter från 377 miljarder dollar till ofattbara 663 miljarder dollar. Tio gånger mer än den värste konkurrenten Kina.

    Kina använder ( än så länge ) inga militära medel för att skaffa sig tillgångar till råvaror och marknader. Det är en gradskillnad mellan att köpa/ byta till sig olja och att skaffa sig den med bomber…

    Jag har aldrig hatat USA. Den amerikanska revolutionen var ett fall framåt för mänskligheten och det finns mycket positivt i det amerikanska samhället.

  3. Pingback: Jinge.se » Spekulationer om Littorins brott

  4. Pingback: Berlusconis affärer.

Lämna ett svar