Inget besked om Afghanistan i Tantolunden

Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”

.
I går påminde General David Petraeus sin president om ett av George Orwells nu nästan bevingade ordspråk: ”Krig är fred”.

.

.

Orwells nyspråk kom på pränt i romanen ”1984” och handlar om hur imperiet Oceanien omformulerar vanliga begrepp för att ordentligt knöla till människornas uppfattning om verkligheten. Fredspristagaren Barak Obama inledde i samband med medaljutdelningen i Oslo, december 2009, en omfattande truppförstärkning till sitt krig i Afghanistan. I lystern från sin nobelmedalj lovade han  flott att trupperna skulle börja att dras tillbaka i juli 2011 ( i lagom tid till nästa presidentval 2012 ).
Löftet var diffust och har sedan luckrats upp efterhand. Vicepresident Joe Biden har försökt banalisera det hela genom att prata om att det kanske bara rör sig om 2 000 soldater.  General Petreaus försöker nu att tänja det hela än mer och sa i går att han, när beslutet ska fattas, bara kommer att se till fakta om den verkliga situationen i Afghanistan. I hans värld blir helt enkelt krig till fred.
Han muntrar dessutom upp hemmaopinionen, där bara tre av sju amerikaner tror att det går att vinna kriget, genom att måla upp Afghanistan som den nya ”Sidenvägen” för handel och transporter, där landet ligger i korsvägen mellan Syd- och Centralasien. Framförallt framhåller han att regionen är ”välsignad” med eftertraktade mineraler (främst lithium). Men också olja gas, guld och koppar. Så sent som i går meddelade lydregimen i Kabul att man dokumenterat ett oljefält i norr (kan försvåra inbördekriget där de svenska trupperna huserar) med reserver på minst 1.8 miljarder fat…

.

.

Mona Sahlin har satt sig själv i ett politiskt skruvstäd när det gäller Afghanistan. Hon har lovat ett klart besked – för de rödgrönas räkning – i god tid innan valet. Samtidigt som främst Vänsterpartiet vill ta hem våra soldater.
Inhoppet från Petreaus drar åt tvinnarna ännu några varv. De rödgröna vill säkert inte bli påminda om det. Men Petreaus är faktiskt befälhavare också för den svenska trupp som nu strider under NATO-flagg.
När får vi ett besked från Sahlin. Vid valupptakten i Tantolunden i går fick vi inget besked. Fast vi är i krig. Vad gäller för Sverige? Fortsatt krig – eller fred?

.

Här finns mer att läsa: ”De rödgröna i kamouflagedräkt”

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,AB1,GP1,GP2,SVD5,SVD6.SVD7.AB2,

Bloggare: Jinge,Svensson.Teckentydaren,

4 svar på ”Inget besked om Afghanistan i Tantolunden

  1. Det var i och för sig väntat att inget besked skulle ges, man har ännu inte fått Ohly och V att gå ner på knä även i denna fråga. Det lär bli svårt för Ohly att trassla sig ur ett gemensamt uttalande om Afghanistan som matte vill ha. Speciellt som V närmar sig 4% och det rödgröna samarbetet har kostat V en hel del.

    Man frågar sig vad S partitoppen och Sahlin egentligen tänker, de är på väg mot ett resultat som kan tangera vad de hade i det första valet efter att rösträtten lösgjordes från förmögenheten och innan det blev allmän rösträtt 1921. 1911 hade man 28,5%. Detta samtidigt som högerpartiet ser ut att kunna få ett rekordreslutat på en nivå som de inte haft sen 1920-talet när man var ”Allmänna valmansförbundet” en sammanslutning av dåtida högerintressenter.

    Som det ser ut är den stora förloraren i detta val SAP och de stora vinnarna M, Mp och Sd oavsett vilket block som vinner. Det borde ju anledning till självkritik hos det som är det förmenta vänsterblocket bland riksdagspartierna.

    Frågan efter valet blir om Sahlin kommer att gå frivilligt och om partiet i så fall har så mycket ryggrad kvar att man vågar gå emot partiledaren.

  2. Korrigering av förra posten, en sak som man ofta glömmer, verkliga allmänna val infördes inte förrän 1945 här i landet, ”de fattigaste, de som i dag skulle kallas socialbidragstagare, var fråntagna rätten att påverka samhället genom allmänna val ända fram till 1945. Anledningen var just att de ansågs slarviga och därmed oförmögna att fatta beslut som rörde hela samhället. Det hävdades att fattigdomen omöjliggjorde ett intresse för samhället – fattiga förmodades inte kunna se till det allmännas bästa utan bara till sin egen vinning.”

  3. Ingen är intresserad av Afghanistan, fast nu finns där ju olja, så intresset kanske ökar. Gårdagens talibanrättvisa väcker äkta avsky bland dem som läser tidningar. Vårt nedlagda försvar engagerar heller ingen, så om dess futtiga rester sitter i en sandbunker utomlands spelar väl heller ingen roll. Jag såg HMS Ystad igår (sista Spicabåten om nu någon ens vet vad det är), privatägd i kamouflagedräkt med glada ungdomar på tur i norra skärgården. Socialismens fiasko har intecknats fullt ut, beredskapen är noll, sjöröveri vid Öland finns det ingen som ens märker förrän båten är vid Gibraltar.

    De som förlorar på rödgrönaröran är ju sossarna, det är därför de backar. I Sverige finns drygt 2 miljoner småhus, pga oljebeskattning värms de med elström. En absolut sanslös politik av ”privatisering”, konfiskatoriska skattehöjningar på el och förbud mot ökad produktion, (utom av den meningslösa landsortspropellertypen) gör ju folk rasande. SAP har ju inte ens börjat fatta vad de sysslar med! Jag satt och pratade med en av deras bakgrundsorganisatörer i fredags kväll, SAP resonerar enligt honom numera internt som att det är Monas fel, och hon åker ut oavsett resultat. ”För dum”, ”barnspråk”, ”ingen ryggrad” samt ”höger” löd analysen. Ingen insikt alls i vad som hänt med det egna partiet. Det finns en kraftfull majoritet hos svenska folket mot miljöpartiet och svans(v)iftarna, även inom SAP. En gång i tiden var SAP ett arbetarparti med folkligt välstånd på programmet, litet egna hem i Enskede med Volvo Amazon på på uppfarten, då höll de också rent mot kommunisterna. Nu är det ett tantparti som oroar sig för att andra har hus, bil och båt, och tycker att standardsänkning är målet. Det vore lätt för sossarna att bli större, de hade ju ett vinnande koncept som de övergav. Bara att meddela alla att villa-volvo-vovve är meningen med livet, vi bygger ny kärnkraft, ingen ska någonsin betala mer än 30 öre/kwt, ingen ska någonsin betala mer än 4 % av inkomst i fastighetsskatt. Folket behöver bilen, om tjugo år går den på el, då behövs mer kärnkraft. Spola inställsamheten mot den krullhårige med suven i norrland som försöker driva frågan att ström ska vara dyrt. I Sverige, elströmmens förlovade land, med femton minus en fjärdedel av året? Vakna upp, detta kan inte vara sossepolitik? Jo tyvärr – men då röstar vi på någon annan.

  4. Pingback: Ockupationens ansikte

Lämna ett svar