Utomparlamentarisk extremism på hockeyarena

.

.

https://i0.wp.com/1.bp.blogspot.com/_WtF6wNS_tsw/TMfjK66ZQMI/AAAAAAAAAYM/0BBnP7rtbIc/s1600/L%C3%B6fbergs+Lila+Arena+mindre.jpg?resize=584%2C388

.

Många lever med en bild av att utomparlamentarisk kamp i Sverige, det är när Stockholms sopgubbar går ut i en vild strejk mot försämrade arbetsvillkor eller när bostadslösa ungdomar i låt säg Lund ockuperar något övergivet hus i jakten efter en bostad.
Ingenting kunde vara mer falskt. Detta är bara droppar i havet i jämförelse med de väldiga vågor av utomparlamentariska rörelser som rullar runt med resurser och pengar från svenskt näringsliv.
I Nya Wermlands-Tidningen, som är mer mörkblå än svart bläck, avslöjas i dag de mest extrema formerna av denna utomparlamentariska verksamhet. I skydd av slagskott och publikjubel på Löfbergs Lila Arena, där hockeylaget Färjestads BK numer spelar sedan man övergett sin gamla hockeylada, träffas man där i skymundan för att diskret rita upp sina maktplaner för hur regionen ska styras.
Det är en forskargrupp vid Karlstads universitet som kommit fram till detta och det är ingen överdrift, ingen ironi eller skämt från min sida.”Makteliten som styr i länet” rubriceras NWT:s artikel. Många som förväntat sig att få se bilder och namn på demokratiskt valda politiker i kommuner och län höjde nog på ögonbrynen när de sedan läste vidare i sin morgontidning. För där hette det rakt upp och ner att det är en maktelit på 20 män från näringslivet som styr allt. ”De är medlemmar i Frimurarlogen i Karlstad och Rotaryklubbarna, sa professor Gerd Lindgren, Karlstads universitet, vid onsdagens konferens i Karlstad kring forskningsrapporten.
Utgångspunkten för rapporten har varit intervjuer med de kvinnor som var med och arbetade fram det regionala tillväxtprogrammet 2004-2007 i Värmland. Forskarnas egentliga syfte har varit att få fram ett underlag för hur könsfördelningen ser ut bland dem som beslutar och den slutsatsen är entydig. Det är bara män.
Självklart var det inte meningen att visa vilka män det är som har makten. Vilken klass som bedriver ett så tydligt utomparlamentariskt arbete. Det vill nog egentligen inte heller den ärkekonservativa familjen Ander som äger tidningen och för övrigt också har en tung aktiepost i norska Shipstedt som äger både Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Men det får journalisten med av bara farten. Uppenbart utan att ens förstå det själv.
Dels var denna grupp av män organiserade i de traditionellt manliga nätverken i Frimurarlogen och Rotaryklubbarna. Frimurarna har t o m formella saudiska stadgar som förvägrar kvinnor medlemskap. I Rotary är det så av ”bara farten”.

.

.
Gemensam mysig ”After Work” för de bägge utomparlamentariska
Grupperna, ”Compare” och ”The Paper Province”

.

Men det värsta var att många av de manliga nätverken fortfarande är hemliga. Ingen talar om dem, men alla vet att de finns, säger forskarna. De viktigaste av dem samlas på Färjestads hemmamatcher i loger och på läktare i Löfbergshallen. De matas med Färjestadsbiljetter och det finns också så kallade broderskapskluster där Handelskammaren står i fokus. De tre stora klustren i regionen är ”The Paper Province”, ”Stål och Verkstad” samt ”Compare”. Där finns alla viktiga företag samlade och på deras hemsidor kan man se att de har stöd av hela spektrat av viktiga börsbolag.
Eva Persson, tidigare sparbanksdirektör och författare, säger till NWT att hon inte är ett dugg överraskad av rapporten. All hennes egen erfarenhet bekräftar detta. Både jag och landshövding Eva Eriksson har kunnat konstatera detta, underströk rektor Kerstin Norén, Karlstads universitet.
Med vid konferensen var också Gunilla Olofsson från Näringsdepartementet som menade att de nya tillväxtprogrammen ska bli mer jämställda…
”Kamrater, motståndaren är välorganiserad”, hette det under den stora gruvstrejken 1969. Det byggs nya ”arenor” överallt i landet.
Uppenbart än bättre i dag…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen:

Lämna ett svar