Efter Tunisien.

Algeriet står i brand.

.

-Det är inte en proteströrelse, det är uppror.
Det skriver den algeriska tidningen El Watan om de våldsamma protester som blossat upp i nästan alla av landets 48 departement. Landets ungdomar följer i hälarna på de unga i Tunisien. Hela norra Afrika verkar gå mot allt häftigare protester mot det usla liv de av IMF styrda länderna erbjuder sina medborgare. Står Marocko kanske på tur?

.

Norra Afrika står i brand. IMF heter pyromanen.

.

Styrda av IMF skriver jag eftersom både Tunisien och i ännu högre grad Algeriet svalt den beska nyliberala medicin som tvingades på dem för att uppnå lån. Nu skördas frukterna. Utländska investerare gillar Algeriet som sett sin valuta devalveras så drastiskt att den inhemska arbetskraften blivit nästan gratis för de utländska företagen?
Men det har inte lett till högre levnadsstandard för den mycket unga befolkningen. Tvärtom, har fattigdomen exploderat den senaste tiden. Samtidigt har regimen samlat på sig 160 miljarder dollar i valutareserver tack vare export av gas. Pengar som befolkningen inte sett ett öre av. Den lilla extremt rika eliten stoppar allt i egna fickor och isolerar sig i skyddat lyxboende i badorter norr om Alger.

.

I huvudstaden Algers fattiga kvarter visar de unga sin avsky för regimen.

.

-Ge oss socker, ropade unga upprorsmakare med ironi eftersom det har en koppling till fotbollsentusiasters rop på bra spel. Men i de pågående protesterna riktas kravet mot de extrema prishöjningar på cirka 30% som inträtt efter den första januari på matolja, socker, kaffe och mjöl. För övrigt har fotbollsförbundet tills vidare inställt alla fotbollsmatcher för att undvika ”bråk”.
Algeriet sitter på en vulkan. Magman är landets ungdom. Av landets 37 miljoner medborgare är tre fjärdedelar under 30 år. Det blir nästan 28 miljoner unga och av dem är närmare 30 procent arbetslösa, det vill säga över 8 miljoner unga utan arbete och utan allt hopp om att finna ett arbete med fast utkomst. Småjobb, fiffel, snatteri, kriminalitet och vanligt dagdriveri ersätter jobben.
Det är drivkraften bakom tiotusentals ungas desperata försök att ta sig till Europa. Lastade i halvruttna skrov möter hundratals av dem döden på Italiens och Spaniens kuster varje år. Det är IMFs, G7s, och Världshandelsorganisationens kriminella politik som i sista hand bär ansvaret för dessa ungdomars död och det nattsvarta liv de tvingas leva i Algers, Orons,Tunis, och Bejaias slumbostäder.
För vid sidan om de ungas krav på arbete är det situationen på bostadsmarknaden i landet som ligger under revolten. Miljoner av dem bor i ruckel utan några bekvämligheter i kvarter som regimen inte investerat fem öre i på decennier. Pengarna behövs till korruption, mutor, gåvor till potentater i andra arabländer och befästa lyxresidens för makthavarna.

.

Hittills har tre ungdomar dödats av kravallpolisens eld.

.

Medan presidenten Bouteflika och regeringen gömmer sig bakom en total tystnad angriper landets officiella media de unga för vandalism och förstörelse. Det är sant att många bilar gått upp i rök, polisstationer bränts till grunden, butiker plundrats och vägar blockerats med brinnande bildäck och stockar. Men dessa handlingar måste ses mot bakgrund av de ungas situation och den totala avsaknaden av hopp om ett bättre liv.
-Unga och fattiga i ett så rikt land skriker de ut sitt hat mot den nya ägande klassen, ett nej till korruptionen, ett nej till förnedring och förtryck.
Det skriver Chawki Salhi, ordförande i Socialistiska Arbetarpartiet i ett uttalande den 6 januari.
-Inget kan uppnås med våld, svarar regeringspressen. Men för de unga i ett land som fötts i väpnat uppror mot den franska kolonialmakten är det tomma ord.
Liksom i Tunisien visar upproret i Algeriet att en gnista kan tända en krutdurk. Missnöjet gror och misären tar ut sin rätt. När de härskandes lyxliv och totala dövhet inför folkets, speciellt de ungas, svårigheter och rop på ett bättre liv täpper igen allt hopp om en utväg då exploderar samhället.
Det är vad som nu sker i Algeriet och Tunisien.

.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,GP1,SVD2,DN4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 svar på ”Efter Tunisien.

  1. Pingback: USA har ingen respekt för yttrandefrihet och andra delar av världen | Svensson

  2. Pingback: Det sociala upproret sprids i Nordafrika

  3. Intressant artikel. Men, ni kanske kunde använda en korrekt karta för Maghreb? Marocko har ockuperat större delen av Västsahara men det är inte en erkänd del av landet.

    Var hittade ni den karta som ni har använt?

  4. Erik,
    Det har du rätt i. Men meningen var naturligtvis inte att ignorera Västsahara utan bara att med en illustration visa var olika städer i Algeriet ligger. Det är ju inte ens en riktig karta utan mera en teckning.

Lämna ett svar