”Varglyan” under polisbevakning…

.

I ett klarsynt ögonblick kallade Anders Borg nyligen den lystna finansmarknaden för ”vargarna”. Han hade – åtminstone för en liten stund – insett att hungriga rovdjur som jagar i flock ersatt demokratiska beslut. Vår finansminister lär aldrig komma till insikt om att han själv och hans regering i sak gör allt för att försvara dessa predatorer som river eller skadar så mycket mänskligt liv. I går fick New Yorks borgmästare miljardären Michael Bloomberg kalla ut stora skaror av polis för att skydda den egna börsen, hjärtat för den globala kapitalismen.

.

.

I tisdags skedde ett samtidigt angrepp över hela USA på den ockupationsrörelse som under två månader spritt gnistor ut över världen. Genom en intervju I BBC med Oaklands borgmästare Jean Quan samma dag vet vi att överfallen på tältläger och demonstrationer i de olika delstaterna var samordnad av den politiska och federala polisiära makten. Avslöjande nog berättade hon att ”Nyligen var jag med om en konferens med 18 städer runt om i landet som hade samma situation som oss och där det som hade börjat som en politisk rörelse med politiska läger hade hamnat i en situation där de som tagit initiativen inte längre hade kontroll över situationen….”.

.

.

Här blockeras ”Bank of America” i Los Angeles

.

Skälet till de massiva angreppen under veckan är uppenbart att gnistorna från rörelsen fått en del flagor i det så eldfängda amerikanska samhället att börja fatta eld. Delar av fackföreningsrörelsen har öppet visat sympati för rörelsen och har i många delstater deltagit i en del aktioner. Miljoner människor är arbetslösa och miljoner vräks från sina hem. Samtidigt som Bloomberg och andra girigbukar roffar åt sig mer och mer av landets rikedomar och vägrar att ens betala skatt. Finansvärlden och de etablerade politiska partierna är rädda för storbrand.

.

.

New York i går

.

I går var ockupationsrörelsen tillbaka och visade att den inte stukats utan i stället fått större sympatier. Runt om i USA firade den sin födelse för två månader sedan. I New York var det en hel flora med aktioner. Under förmiddagstimmarna omringade demonstranter den mäktiga och symboliska börsen och pekade på så sätt ut för många var ”varglyan” finns. Senare under dagen var mängder med människor ute vid olika tunnelbanestationer och ombord på tågen och argumenterade för sin sak. På kvällen kulminerade aktiviteterna vid Foley Square, Brooklyn Bridge, när över 30 000 demonstranter samlades för att protestera mot att det fria ordet i USA drivs bort från sina mötesplatser: ”Det politiska systemet ska tjäna oss alla! I dag är det Wall Street som äger Washington”, var ledmotivet i alla protester.

.

.

Vid Foley Square samlades 30 000 demonstranter

.

”Miljardärernas polis”, som den kallas, arresterade mer än 240 aktivister. Fem av dem anklagas för ”våldsamt överfall”. Bland annat en ung kille som kastat ett litet batteri på en polis och sedan stulit hans hatt. Hans slogs blodig vid gripandet…

.

.

Stal en polishatt…

.

Flera av New Yorks främsta fackliga företrädare hamnade också i arresten. De deltog i en blockad av Brooklyn Bridge, med vita T-shirts och 99 % tryckt på brösten. New Yorks broar har kommit i blickfånget eftersom deras sönderfall, på grund av bristande underhåll, så tydligt visar att alla pengar kastas till vargarna och få går till underhåll av gemensamma tillgångar.

.

.

Runt om i i tunnelbanetågen argumenterade

ockupationsrörelsen för sin sak.

Ibland räckte detta för att hamna i finkan…

.

.

Hur morgondagen ser ut för rörelsen vet vi inte.  Tusentals unga människor i en ny generation har kastat sig in i antikapitalistisk aktion och  har vägrat att kalkera etablerade politiska rörelser och koncentrerat sig på att visa sin avsky för ojämlikheten i det kapitaliska samhället. Vilket ger både styrka – men också svagheter. Vintern är i antågande och nya mötesplatser och bredare social rum krävs. Till en del tycks den kunna få husrum inom fackföreningsrörelsen, vilken själv ser sig hotad till döds av den reaktionära politiska offensiven i USA. Vid minst åtta universitet runt om i landet var det dessutom strejker i går.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,GP1,DN4,DN5,SVD5,SVD6,AB1,DN6,SVD7,

2 reaktion på “”Varglyan” under polisbevakning…

 1. Bland annat en ung kille som kastat ett litet batteri på en polis och sedan stulit hans hatt. Hans slogs blodig vid gripandet…

  Vad konstigt, ingen tvingade honom varken kasta batteri eller sno en hatt. Våld är alltid så romantiskt för er socialister fram tills ni själva drabbas.

  Vill ni ha respekt, följ lagen och sluta låtsas att ni representerar folket. Jag tillhör inte de rikaste 1%, och stödjer er inte alls. Ni representerar inte mig. Ni har ingen rätt att bryta mot lagen.

  Patetiska nollor är vad ni är.

 2. Haakon,
  En person som bestjäl en bank får fängelse. En bank som bestjäl befolkningen får bonus.
  Så mycket med vissas rätt att bryta mot lagen. Jag tror inte heller att du tillhör 1% men du tänker som de.

Kommentera