Sjukhus angrips av Assads trupper

Läkare utan gränser anklagar Assad för tortyr i sjukhusen

.

-I Syrien förföljs sårade och läkare, de riskerar att fängslas och torteras av säkerhetstjänsten, säger Doktor Marie-Pierre Allié som är ordförande för franska Läkare utan gränser. Médecins Sans Frontières, som det heter på franska, publicerade onsdag den 8 februari en dramatisk rapport över hur regimen i Damaskus använder sjukvården som ett vapen i förtrycket av upproret mot Assads despoti.

.

.

Alla offentliga sjukhus måste rapportera identiteten på de intagna och deras skadors natur till säkerhetstjänstens män närvarande på sjukhusen så att de kan skilja ut de som skadats av kulor och granatsplitter. Det verkar bekräfta en ny taktik från de arabiska diktaturernas sida för att krossa uppror och för att skrämma medicinsk personal till underkastelse.  I upproret i Bahrain strömmade mängder av rapporter in om hur säkerhetsstyrkorna invaderade sjukhusen och fängslade eller dödade personal som vårdade sårade demonstranter.
Mönstret går nu igen i Syrien. Barbariet saknar inga gränser när isolerade diktaturer gör allt för att klamra sig fast vid makten. Förebilden kommer från Tjetjenien och Bosnien där angrepp mot sjukhus och sårade var legio. Ryske utrikesministern Sergej Lavrov hade kanske några tips med sig till Damaskus under besöket hos Assad häromdagen. Moskva saknade ju inte uppfinningsrikedom i sitt krig mot tjetjenerna.

.

.

-De flesta sårade tar sig inte till de offentliga sjukhusen i rädsla för att arresteras och torteras. Ibland, när en skadad skrivs in på ett sjukhus, sker det under falskt namn och läkaren skriver en falsk diagnos för att undvika säkerhetstjänsten som letar efter sårade, skriver MSF i sin rapport.
Den syriska Röda Halvmånen, motsvarigheten till Röda Korset, lyder under regeringen och inrikesministeriet har tagit kontroll över landets blodbanker vilket gör att alla skadade undviker kontakt med den offentliga sjukvården.
I stället organiserar oppositionen ”mobila sjukhus” som bara är sjukhus till namnet. Sårade tas om hand i bondgårdar, garage, källare, hangarer, badrum och kontor som för några timmar omvandlas till vårdcentraler och operationsrum. Nästan all medicinsk utrustning saknas och läkare opererar utan bedövning och under hygieniska förhållanden som riskerar patienternas hälsa. De ”mobila” sjukhusen måste byta plats ofta för att undkomma regimens blodhundar som inte drar sig för att skjuta skarpt mot obeväpnade och sårade människor.
-Sjukhus ska vara skyddade platser där skadade vårdas utan diskriminering, där de inte utsätts för misshandel och tortyr och där vårdpersonalen inte riskerar livet för att de valt att respektera sitt yrkes hederskod, skriver MSF.
MSFs rapport om diktaturens övergrepp ger mig tyvärr anledning till att ta upp ett tråkigt och bedrövligt faktum          –nämligen att delar av de som kallar sig vänster inte har ett uns av medkänsla för det syriska upproret mot diktaturen eller den minsta förståelse för vad som pågår i landet. De före detta maoisterna som numera finns grupperade i Kommunistiska Partiet (Proletären), SKP, FiB-Kulturfront och Clarté tar i stället öppet ställning för regimen i Damaskus och försvarar den skamlöst genom att bara upprepa regimens propaganda om ”utländska terrorister” som angriper civilbefolkningen som Assad gör sitt bästa för att försvara.
Idén att mina fienders fiender är mina vänner har här drivits till sin spets. Samma maoister som inte för så länge sedan talade om ”socialimperialisterna” i Moskva citerar nu gladeligen Rysk teves ”sanningsreportage” som om ryska media till skillnad från Fox News och CNN skulle vara mer ”objektiva”.
Bottennappet från dessa organisationers sida gjordes i Rinkeby den 28 januari. Då talade den före detta kongresskvinnan Cynthia McKinney som sanningssägare om Libyen. Hon har en lång ”meritlista” som organisatörerna antagligen lusläste innan de bjöd in henne.
-Bland annat påstår McKinney att hon visste om 11/9 innan attacken skedde och att ingen i CIA ville lyssna till henne. Hon är en aktiv medlem i den så kallade Sanningsrörelsen vars specialitet är konspirationsteorier kring 11/9.
-Under stormen Katrina som ödelade New Orleans påstod lögnerskan McKinney att den amerikanska armén sköt fem tusen fångar som dumpades på okänd plats. Att ingen hört sig för var deras anhöriga tagit vägen är inget som stör McKinneys logik.
-För bara några veckor sedan påstod hon att det fanns 12 000 amerikanska GIs på Malta som inom kort ska invadera Libyen. Det hela avfärdades som ett dåligt skämt av bloggare på ön som påpekade att Malta är så pass liten att öns egen armé på 2 600 soldater syns överallt. I Maltas hamn ligger en amerikansk jagare med 450 matroser.
Men för sanningssägare som McKinney har hårda fakta ingen plats i berättandet om den ena konspirationen efter den andra. Att delar av de som kallar sig för vänster i Sverige bjuder in en modern Münchhausen för att berätta ”sanningen” om Libyen och Syrien kan ses som slutpunkten för dessa organisationers anspråk på att vara en röst från vänster. Att det nazistiska och öppet judehatande Nationell.nu fanns på plats på mötet och dessutom kunde göra en intervju med ex-maoisternas hedersgäst McKinney störde tydligen inte Jan Myrdals fanclub. Själv bryr hon sig inte om vem hon pratar med.

.

Media:DN1,DN2,SVD1,SVD2,SR1,SVD3,DN3,SVT1,

Bloggare; Röda Malmö,Svensson,Röda Lund,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

26 svar på ”Sjukhus angrips av Assads trupper

  1. Kära falska socialistiska gamlingar, ni! Varför stödjer ni terroristerna genom så många äckliga självprocerade sionistiska lögnerna?

    Mvh.
    Marxist Kommunist kvinno movement
    fr, Ukraine

    Yelena KAZIMIERSKY

  2. Pingback: Assad måste bort | Svensson

  3. Kära falska reaktionära kvinna. Om du är gammal eller ung vet jag inte, men att du kramar diktaturer när de stöter på ett folkligt uppror det ser jag. Galenskap är uppenbarligen inte relaterat till en persons ålder. Så vi förblir ”socialistiska gamlingar”.
    mvh utan en massa ”ister”
    Benny

  4. Ni sväljer uppgifter från diverse frontorganisationer med hull och hår. Inga uppgifter om döda eller gärningsmän finns bekräftade. Tvärtom visade Arabförbundets observatörer att mycket av informationen varit falsk och påhittad. Det blev pinsamt för regimerna vars ärenden ni går till den grad att observatörerna drogs tillbaka.

    Assad borde gå åt hårdare mot de väststödda reaktionära terroristerna.

  5. Även det som visats i media har visat sig vara fabricerat. Vid en youtubesökning hittar man samma klipp som sagts föreställa Syrien daterade till flera år före den arabiska våren, och då från Irak.

    Ni är offer, eller kanske rentav delaktiga, i den psykologiska krigföringen och opinionsbildningen för krig. Ni är krigshetsare som stödjer banditer.

  6. Antiliberal,

    Jag hittar inga adjektiv som täcker din enfald.

    B

  7. ”Inga uppgifter om döda eller gärningsmän finns bekräftade.”

    Hur är vädret på Mars såhär års antiliberal? Kallt?

  8. Det är inbördeskrig i Syrien. Det är inget folkligt uppror. En majoritet av befolkningen tar avstånd från rebellerna. De områden där det är strider har civila möjlighet att lämna. Vänstern borde vara tacksamma för att Ryssland och Kina satt sig på tvären. Ryssland har till skillnad från USA och Israel ett intresse av ett stabilt och fredligt Syrien. Ryssarna stöder inte Asad, de stödjer stabilitet och för stabilitet krävs reformer. Det är det som Syrien behöver nu. Inte mer våld och ett proxy krig blodigare än det som utkämpades i Libanon. Antingen är ni ”falska socialister” eller så är ni helt enkelt inte insatta i vad som egentligen händer.

  9. Karl,
    Som tur är, är vi inte lika ”insatta” som dig. Vi vet bara att under flera månader av folkligt uppror demonstrerade hundratusentals obeväpnade människor över hela landet. De möttes med ett enda svar av din ”stabila” gullgris – öppet våld och död. Därför har delar av armén, soldater som inte gillade att skjuta på släkt och vänner, hoppat av och gör sitt bästa för att skydda de civila och ge Assads trogna elitstyrkor en match. Vi är också så lite ”insatta” i situationen att vi i vår naivitet tror att en stor majoritet av befolkningen önskar regimens fall. Assads stöd kommer från hans egen alawitiska trosgrupp och ett passivt stöd från kristna som inbillar sig att de är skyddade under regimens vingar. Men som sagt vid sidan av din oändligt djupa kunskap om Syrien bleknar vi till ignoranta klåpare.

  10. Syrien är Rysslands enda återstående allierade i mellanöstern, Syrien köper ryska vapen. Det ryska intresset är alltså den ”stabilitet” som kommer ur vidmakthållna kontrakt. Rysslands enda flottbas i medelhavet ligger i Syrien. Ryssland har förlorat inflytande i massiv skala; Egypten, Etiopien. Syrien är själva knutpunkten i arabvärlden. Syrien har ganska mycket ortodox kristna, det finns kulturella ytor i detta vi inte riktigt kan orientera oss i. De första kristna församlingarna utanför landet Israel låg i Damaskus, Syrien. Dagens Israel vill givetvis ha ett stabilt Syrien, men utan vapenleveranser till hizbollah eller hamas.

    USA och väst gör de facto inte mer än pratar. Kampen i Syrien är inte skapad i väst. Att USA talar för sunni-sidan liknar mest ”min fiendes fiende är min vän”, de vill försvaga Iran, och talar gärna för den form av yttandefrihet som finns i USA.Alla vill slippa flyktingströmmar. Arabvärldens inbördes strider görs upp av dem själva, vare sig NATO eller Ryssland bestämmer. Assad är illa ute, dessvärre representerar det eventuellt att vissa av Syriens folkgrupper är illa ute framöver.

    Den beryktade ”vänstern”, som ”kulturmarxismens” fiender tror styr överallt, är en liten barkbåt som kastas fram och tillbaka över stamstridernas vindpiskade ocean. Vänstern har obetydlig koppling till arbetarklassens majoritet, men odlar USA-hatet så gott det går. I Sverige lönar det sig inte alls, vi älskar USA. Ryssland och Kina arbetar bara i eget intresse, de ställer sig inte i vägen för väst i Syrien, utan vill freda sina egna bakgårdar.

    I Syrien möts alla egenintressen. Inhemska stammr, Iran, Ryssland och Saudiarabien är huvudspelare, väst och Israel är marginaliserade. Öst handlar, väst pratar.

  11. ”En majoritet av befolkningen tar avstånd från rebellerna.”

    Alltid lika fascinerande när diktaturens språkrör i Sverige berättar för oss vad majoriteten av det förtryckta folket tycker i den diktatur som för tillfället ska försvaras. Baseras det påståendet på en opinionsmätning månne? För syrierna har ju inte fått chansen att själva säga sitt om syrisk politik, och kommer inte att få det heller med klanen Assad vid makten.

  12. Staffan,
    Dessa diktaturens kräk behöver inga folkomröstningar. De tillhör en tradition som bestämmer vad folket ska tycka. Basta och vet hut, pappa Stalin (eller någon annan Gud) vet bäst.

  13. Ja, det känns mycket som ekon från äldre tiders stalinistiska papegojliknande försvarare av förtrycket i Stalins Sovjet och Maos Kina det här. Jag syftar på Yelena, Karl och Antiliberal….jag höll nästan på att skriva Antiintellektuell!

    sl: Jag instämmer i det mesta du skriver här, förutom att det är lite svårt att begripa vad du menar med ”Den beryktade ”vänstern”, som ”kulturmarxismens” fiender tror styr överallt”.

    Ja, det mesta förutom att jag inte tror att USA eller de västliga stormakterna är borta ifrån spelplanen. Nog finns det säkerligen agenter för dessa i Syrien, men vad deras uppdrag består i är en annan femma. Förutom att verka i dessa stormakters intressen förstås. Men USA:s inställning innan Bush Jr var ju att följa CIA;s råd att inte gå in och krossa diktaturen i Irak eftersom ”det skulle innebära att Pandoras ask öppnades”. Detta har bekräftats av händelseutvecklingen och ledningen i USA har dragit sina slutsatser av detta. Så förmodlingen vill man inte fälla Assads regim i Syrien eftersom det skulle innebära ännu mera kaos i hela Mellan Östern, och en utveckling som man skulle ha ännu mindre chans att påverka.

  14. hej Janne,

    jag menar att vänstern saknar inflytande, speciellt i mellanöstern, att uråldriga kulturkonflikter baserade på stammar och religioner dominerar, att få resonerar i termer av klasskamp. Parallellt med utvecklingen bort från klasstänkande anser den nya identitära infallsvinkeln att ”kulturmarxisterna”, (kanske en slags vänster som saknar proletär pol?) fortfarande sätter agendan. Antingen gäller det ena eller det andra, antingen har man inflytande eller inte. jag skulle gissa på att det enda landet i mellanöstern med riktiga fackföreningar och klasskampsbaserad vänster är Israel. I arabvärlden finns något annat, en slags ”antiimperialistiska” diktaturer från Stalins och Nassers dagar, med vänstervokabulär men ett innehåll av stampolitik.

  15. sl,

    Det är till synes en märklig ironi att Mellanösterns enda demokrati, Israel, har erbjudit den alawitiska eliten en fristad i just Israel i händelse av att Assad och hans klan tvingas retirera från makten. Hörde detta som hastigast i en nyhetsutsändning, och detta säger ju allt om var vi har Israel…

  16. Hur säger det allt? Jag finner två tänkbara tolkningar:
    1) den enkla jag antar du menar, att Israel stöder alawiterna
    2) att Israel underlättar ett fredligt maktskifte genom att ta emot diktatorn utan framtid.

    Israel bestämmer inte vem som är diktator i Syrien, det bestäms på plats av styrkeförhållanden mellan stammar i Syrien. Israel önskar säkert inga flyktingströmmar, och inga vapen till hisbollah.

  17. Hej sl,
    Jag tror att Israel helst ser att Assad blir kvar vid makten utifrån resonemanget att ”vi vet vad vi har men inte vad vi får”. Det var samma sak med Israels ovilja att släppa stödet till Mubarak. Israel kallar sig ”den enda demokratin” i Mellanöstern, men glömmer bort att precisera att de föredrar att det förblir så.
    Benny

  18. hej Benny,

    jag tror absolut Israel föredrar Mubarak framför muslimska brödraskapet, att de föredrar alawitdiktatorn framför eventuella syriska wahabister, och huset Saud framför ayatollorna. Diktaturer startar inte så gärna krig, så jag tror Israel föredrar muslimska demokratier, men att de fruktar att en muslimsk demokrati bara blir ett mellanspel till religiös diktatur. De föredrar kleptokraterna framför ideologerna, eftersom kleptokraterna kan köpas.

    Varför tror du de erbjudit Assad fristad för den händelse att det behövs?

  19. Hej igen sl,
    Jag har inte sett någon tillförlitlig israelisk källa som bekräftar ryktet att Assad kan få en fristad i Israel. Har du?
    mvh
    Benny

  20. Nej, det har jag inte. Jag bara antog att Martin Goes visste något jag inte visste. Själv skulle jag gissa att Israel gör ingenting förutom att vakta sin gräns. Jag bara drogs med.

  21. Hej

    Åtminstonne i Clarté hade förbundsstyrelsen en ganska långtgående diskussion inför att ställa sig bakom arrangemanget med McKinny. Att påstå att Clarté kramar om sanningsrörelsen och foliehattarna i den är ren lögn. Tvärtom har jag personligen som en av två fasta medarbetare på Clartébloggen skrivit uppmärksammade och av sanningsrörelsens anhängare hårt kritiserade texter om sanningsrörelsen vid ett flertal tillfällen, bland annat här:
    http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=7628&Itemid=51 och här: http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=7526&Itemid=51#comment-136.

    Lyckligtvis var Cynthia McKinnys besök i Rinkeby inget som hade med hennes engagemang i denna förkastliga rörelse att göra utan handlade uteslutande om hennes unika upplevelser av händelserna i Libyen. Enligt min åsikt bör kunskap och erfarenheter tas tillvara och inte kastas bort. Ingalunda var det heller ett arrangemang som endast Clarté och Folket i Bild/kulturfront stod bakom, bland de som arrangerade mötet fanns också Afrosvenskarna i Stockholm, FiBjuristerna, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Kvinnor för fred, Nätverket OFOG, SFK, Sveriges Fredsråd.

    Vidare: Att mötet även besöktes av folk som arrangörerna inte önskade där, nazister, så är det knappast något vi kunde göra så mycket åt. Detta är självklart beklagligt men jag betvivlar att Socialistiska Partiet skulle ha förmåga att identifiera och kasta ut dessa människor om två eller tre sådana dök upp på ett av er arrangerat möte utan att göra något väsen av sig.

    Mvh
    /Jonas Lundgren
    Ledamot av Svenska Clartéförbundets FS och Sanningsrörelse-kritiker

  22. Bäste Clarte’ist. Vad är vittnesmål från en uppenbart förvirrad person som McKinny värda ? Ska inte hennes trovärdighet spela nån roll innan ni ställer er bakom en person med omvittnat dåligt omdöme ? Är det för att hon driver för maoister behaglig desinformation ? Jag tycker ni ska skämmas.

  23. Hej Jonas,
    Ditt inlägg på vår blogg är intressant av flera orsaker.

    För det första kan inte läsarna av Clarté veta något om orsaken till din kommentar här på K&Å eftersom min kommentar till er artikel om mötet med Cynthia McKinney i Rinkey aldrig publicerades av Clarté. Någon anledning till att min kommentar cencurerades kan jag inte se. Det finns bara tre kommentarer under artikeln så någon ”intensiv” debatt som redan hade avslutats kan det ju inte handla om. I så fall skulle det ha varit innehållet i min kommentar som inte platsade. Jag har inte sparat den och den finns som sagt inte publicerad i Clartés spalter men jag minns att jag kallade McKinney för mytoman och extrem konspirationsteoretiker. Att jag skulle ha skrivit att Clarté står för samma idéer om 11/9 kan jag inte tänka mig eftersom jag vet att ni skrivit kritiskt om hela ”sanningsrörelsen”.
    Jag pekade på tre exempel på hennes mytmani:
    1. Hon påstår att hon kände till angreppen på WTC den 11/9 men att ingen ville lyssna till henne.
    2. Hon har skrivit att USAs armé dödade 5 000 personer under/efter stormen Katrina och dumpade liken på okänd plats.
    3 För några veckor sedan påstod hon att det stod 12 000 amerikanska GIs på Malta färdiga att invadera Libyen; Ett påstående som framstod som skrattretande för radikala bloggare på ön och som avvisades som ett dåligt skämt.
    Det finns många fler exempel att rada upp men det är inte meningsfullt. Cynthia McKinney är en poltisk galning och mytoman. Jag har ingen kritik av Clarté. Ni organiserar möten med vilka ni vill. Jag bara undrar varför Mckinney?

    I din kommentar glädjer du dig åt att hennes besök i Rinkeby inte handlade om ”sanningsrörelsen” utom hennes ”unika upplevelser” av händelseutvecklingen i Libyen. Frågan blir naturligtvis: Vad är så ”unikt” i hennes upplevelser? Det faktum att hon var inbjuden av regimen och uppträdde på Khaddafis statsteve till stöd för regimen? Säkerligen en ”unik” erfarenhet. Men inte mycket att hurra över för marxister som söker ”sanningen” om Libyen. Kolla in hennes framträdande på Libyens Statsteve:

    http://www.wat.tv/video/libya-cynthia-mckinney-on-3pbfl_31wod_.html

    Jag tror inte heller att de från Nationell.nu som fanns på plats på tredje raden i salen gick att identifiera som nassar. Men jag undrar hur det kan ha undgått arrangörerna att McKinney ställde upp på en intervju för Nationell. nu och efter detta inte sagt ett ord om händelsen. Jag kan förstå att det kan kännas pinsamt att arrangera möten med personer som ställer upp för vem som helst, inklusive nassar.

    Jag förmodar att mitt svar på något sätt kommer Clartés läsare till handa. Eller att min kommentar som försvann publiceras.

    Mvh
    Benny Åsman

  24. Orsaken till min kommentar är inget vi inte låtit dig skriva i Clarté utan den artikel ovan där du skriver om Clarté. Någon icke godkänd kommentar hat jag inget minne av tyvärr. Jag har svårt att tänka mig att vi valt att inte godkänna en kommenysr som känts relevant och välformulerad. Dock kan det ju falla på att kalla någon för galning eller mytoman. Jag kan tänka mig att du skickar en ny kommentar med det varav hjärtat är fullt som inte publiceras om du har en okej ton.

    Gällande detta var Clarté för sina diskussioner så tenderar vi att föra interna diskussioner interny, jag kan inte komma på någon organisation som gör annorlunda.

    Jag tycker arrangörerna har gjort ett bra jobb. Att CynthiaMcKinney ställer upp i de intervjuer hon finner lämpligt tycker jag heller inte är konstigt även om det känns trist att hon valde nationell.nu.

    Jag tror absolut din kommentar publiceras om du skriver en ny. Dock ser jag inte riktigt varför Clarté skulle ta ansvar för att föra ut din kritik, jag tycker du sköter det utmärlt på egen hand.

    Mvh
    /Jonas

  25. Hej Jonas,

    ”Jag kan tänka mig att du skickar en ny kommentar med det varav hjärtat är fullt som inte publiceras om du har en okej ton.”. Så skriver du. Kan du översätta för jag begriper inte meningen.
    Jag kallar McKInney för mytoman därför att hon är mytoman. Eller vad anser du om bara de tre exempel på hennes uttalanden som jag angav i min kommentar? Det handlar inte om åsikter. 5 000 dödade i New Orleans av USAs armé och dumpade på okänd ort är kalla fakta som kan bevisas eller motbevisas. McKinney bara river av ena lögnen efter den andra. Det är hennes agenda.

    ”Dock ser jag inte riktigt varför Clarté skulle ta ansvar för att föra ut din kritik, jag tycker du sköter det utmärkt på egen hand.” Vad innebär denna mening? Att ni bara publicerar
    snälla kommentarer som stryker medhårs? Jag behöver naturligtvis inte Clartés kommentarsfält för att föra ut min kriitik. Men om ni nu har ett kommentarsfält så kanske det kunde vara öppet för allt utom för rasistiska kommentarer och personliga oförskämdheter. Det är den politik jag och Göte applicerar på K&Å.

    Din förklaring att du inte sett min kommentar köper jag inte. Jag skickade den samma dag som Bosse (kommentar nr 3) syntes på er sida. Sedan skickade jag en kommentar för att fråga vart min kommentar tog vägen. Inte heller den hade någon effekt.

    Mvh
    Benny

Lämna ett svar