Karzai: ”USA ut från provinsen Wardak!”

Mutkolven och valriggaren Hamid Karzai, handplockad av USA till posten som Afghanistans president, pekar nu finger åt sina förmyndare och kräver att de amerikanska styrkorna i provinsen Wardak ska dras bort inom två veckor. De anklagas för att ha mördat och torterat oskyldiga människor.

Marionettdockan sprattlar lite – på egen hand. De upprörda hazarerna i regionen som helt dominerar av jordbruk och ett traditionellt byliv, har tvingat Karzai att ta ton. Redan förra veckan irriterade han Vita huset genom att förbjuda sina trupper att kalla in flygstöd från NATO inom befolkningstäta områden.

.

Amerikansk konvoj på väg in i Wardak.

Ska de nu tvingas att vända?

Anklagelserna är säkert inte ogrundade. Vare sig Obamas drönare eller hans dödspatruller är särskilt träffsäkra utan deras framfart kantas av helt oskyldiga civila.

Pinsamt nog för Karzai recenserar brittisk media i dag den dokumentär som BBC1 och dess utrikesprogram Panorama ska sända i kväll. Brittisk imperialism och militarism har under den långa ockupationen, naturligtvis med många krokodiltårar fällda för de anhöriga och den allmänna opinionen, hunnit begrava ett hundratal egna unga soldater som dött i försvaret av den lilla staden Sangin i provinsen Helmand. Rapporten i kvällens TV, som med ett skakande bildmaterial berättar om den förfärande låga moraliska konditionen hos de lokala afghanska styrkor som där  tagit över efter britternas ”seger”, blir därför än mer chockerande för ”hemmafronten”:

”Var det verkligen detta våra söner dog för?”.

Panorama redovisar resultatet av tolv års ockupation och krig, eller ”demokratibygge” som det kallas i de finare sammanhang där bland andra den militärpolitiske löjan Carl Bildt brukar leka. Karzai`s afghanska polis och militär mördar, utnyttjar småpojkar sexuellt, skjuter på obeväpnade civila, genomför regelbundet kidnappningar, deltar i korruption och uppträder helt påtända av droger. I programmet visar man exempelvis hur tre småpojkar sköts ihjäl bara därför att de flydde från de polisofficerare som försökt våldta dem. Dessa ”chai boys” har inget annat värde än som sexslavar hos den afghanska polisen och militären.

.

Amerikansk elitsoldat från en av Obamas dödspatruller

poserar glatt vid  den döda kroppen från en av sina offer.

Tidigare rapporter har understrukit samma sak. De amerikanska specialstyrkorna är inte ensamma om att mörda oskyldiga eller att tortera gripna. En rad undersökningar säger också att den afghanska militärens motivation, underhåll och disciplin rasar där förmyndarna från Väst lämnat över.

Det är ett riktigt skitigt byke som mutkolven och skitstöveln Karzai hänger ut till beskådan.

Sedan må moderater och socialdemokrater här hemma sucka hur mycket som helst och beklagande säga: ”Ja, ja. Men han är ändå vår skitstövel”…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar