Cypern en rysk-tysk kraftmätning

I sista sekunden roddes stödlånet på 10 miljarder euro i land. Cypern har räddats från statsbankrutt, bankerna struktureras om och nu ska allt lösa sig. Det är i alla fall den bild som IMF, Kommissionen och ECB vill ska synas.

Men vad vi verkligen varit vittne till är en kraftmätning mellan olika kapitalgruppers intressen internationellt och inom EU. Ryska kapitalgrupper hamnade i frontalkrock med framför allt tyska intressen. Ryska kapitalgrupper har på kort tid gjort Cypern till en plattform för finansiell aktivitet riktad tillbaka mot Ryssland och inom EU.

Putin och Merkel står inte på god fot efter gårdagens uppgörelse

Ryskt kapital har placerat stora summor på Cypern i syfte att profitera på både de låga skatterna på kapitalinkomster och de höga insättningsräntorna. Av de 68 miljarder som finns insatta i öns bankkonton sägs 20-25 miljarder ägas av ryska kapitalister. Det skulle innebära att Cyperns 250 000 hushåll skulle inneha cirka 40 miljarder i insatta medel. Det verkar inte troligt. En del av dessa miljarder tillhör också de ryska kapitalister därför att många ryska företag är registrerade i landet under oklara former, bakom inhemska bulvaner och falska fasader. Bara det faktum att Cypern är den störste utländske investeraren i Ryssland visar att ryskt kapital är den direkta orsaken till att banksystemet är groteskt stort i förhållande till landets ekonomi.

Uppgörelsen i natt innebär att Cyperns roll som ”bankparadis” är slut för överskådlig framtid. De ryska kapitalägarna som inte redan flyttat sina tillgångar kommer att lida stora förluster, upp till 30-40 % av sina bankinnehav enligt brittisk finanspress. Det är ännu oklart hur Moskva kommer att reagera och vart de ryska kapitalägarna kommer att ta vägen när bankerna på Cypern öppnar sina portar.

Många kommer att förlora sina arbeten i den recession som kommer.

Det finns en aspekt av uppgörelsen mellan Trojkan och Cyperns regering som är rent av subversiv gentemot decennier av nyliberalt prat. Radikala krafter har allt sedan finanskrisens början 2007 sagt att pengarna ska tas där de finns. Det är inte de arbetande som är ansvarig för krisen och de ska inte heller betala räkningen för den –ta pengarna från de som har mest.

Borgerliga politiker och ”ekonomiexperter” har ständigt mött detta med att de rika visserligen är rika men att de är så få att det inte ger något om man ökar skatterna för dem och dessutom använder de sina pengar till investeringar som skapar jobb. Att det senare är en ren lögn det vet vi och det är inte ämnet för den här korta kommentaren.

Men däremot är det mycket intressant och ”revolutionerande” att Trojkan beslutat att ”ta pengarna där de finns”. Att det ingår i en kraftmätning mellan ryskt och framför allt tyskt kapital förminskar inte den principiella aspekten. När nästa ”räddningspaket” ska antas för att lösa ut en italiensk, spansk eller kanske en portugisisk bank kan vi resa kravet att ”ta pengarna där de finns” utan att det behöver framstå som orealistisk plakatpolitik.

Anställda i Laiki Bank protesterar mot uppgörelsen

Uppgörelsen innebär också att president Anastasiadis plan på att tvinga småsparare bidra med 6,7 % av sina kontoinnehav skrotades. Det kan man också applådera som en seger för de arbetandes protester. Det är inte de arbetande som ska betala krisen, speciellt inte en kris som uppstått därför att landets banksystem är groteskt överdimensionerat. Ändå finns det grupper som kommer att hamna i en riktig klämma. Det gäller i första hand de anställda i Laiki Bank. Enligt nattens avtal ska Laiki läggas ned och de över tusen anställda avskedas. De kommer aldrig mer att hitta ett arbete inom finanssektorn på ön. Det största hotet mot de anställda är att deras sparade pengar i bankens pensionsfond helt kan gå upp i rök. I gårdagens demonstration i Nicosia deltog många förtvivlade bland de anställda i Laiki Bank.

Cyperns roll som plattform för ryskt kapitals internationella verksamhet är över. Banksektorn på ön kommer att drastiskt bantas. Rent konkret vad som kommer att ske de närmaste veckorna är en öppen fråga. Ett är dock säkert. En djup recession väntar.

Media: DN1,DN2,AB1,DN3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 svar på ”Cypern en rysk-tysk kraftmätning

  1. Ja Thomas, det var lite av en ”finansthriller” innan paketet landsattes.

  2. Det är alltid en helt annan sak att ta pengarna där de finns om det är någon annans pengar, det gör alltid mindre ont 🙂

    Det finns kanske ett skäl till att ryska miljardärer placerar sina pengar bortom Putins långa arm? Tex att om man är olydig får man livstid för skattebrott, och alla pengarna konfiskeras. Om Putin inget säger kan det ses som att han helst inte debatterar samma företeelse i Ryssland. Gangsterekonomin och ”rättssamhället” i Ryssland har möjliggjort miljardärernas vinster, men de kan gå till spillo lika fort, och ta privathälsan med sig. Ryssland har en lång väg att vandra, och ingen vet om oligarkerna drar slutsatsen att det behövs mer eller mindre rättsstat som skydd för pengarna. Däremot drar antagligen de som håller i olje/gas-kranen slutsatsen att man vid behov kan vrida om grannarnas näsa lite till. Svinhugg går igen, brukar det kallas. Om de tycker att Tyskland lurat dem kan ett strupgrepp lätt tas, det är redan kopplat, bara att klämma till.

  3. ”sl, Cypern verkar ha fungerat som tvättbräda för ryska kapitalägare. Att de skulle vara i konflikt med Putin tror jag inte. Beviset är väla att Cypern är den störste direkte utlandsinvesteraren i Ryssland, dvs oligarkernas pengar tar en tur via Cypern för att återvända hem med annan färg.
    mvh
    Benny”

    Den hamnade säkert fel, så jag lägger den så här så det syns. Om nu Cypern bara tvättar ryska pengar undan de ryska skattemyndigheterna, så blev tvätten plötsligt dyr, kunderna vänder sig kanske någon annanstans framöver.

  4. Väldigt intressant det här med kapitalisternas nationella och internationella penningverksamhet. Fortsätt gärna det temat Benny om läget känns aktuellt. Du verkar också ha någorlunda grepp om saken vilket vi vanliga oftast inte har. Det är något okänt som pågår över våra huvuden och som kan ske helt ostört då få känner till eller bryr sig.

    sl,
    Det där du säger om att det är lättare att ta ”någon annans pengar” ler jag lite åt då man kan ifrågasätta vems egentligen pengarna är.

    Om staten realiserar ut en verksamhet till det privata för ett underpris och det privatägda företaget sedan drivs med skattemedel som till viss del senare blir vinster och placeras i skatteparadis. Vems är då dom pengarna?

  5. Jag menade att det är allmängiltigt att andras pengar är mindre värda. Jag kan tillägga att alla tycker att deras pengar är deras egna, vem de än kom från. Vissa tycker dessutom att andras pengar rätteligen tillhör en själv, eller borde göra det. Ingen tycker att ens egna pengar rätteligen tillhör någon annan. På ett allmänt plan, utan specifikation, det gäller överallt.

  6. sl,

    Kapital måste inte vara pengar.

    Låt säga du äger skogsmark. Skulle du då vilja skärma av den så ingen annan kan utnyttja den utan ditt medgivande?

    Vi vet vad som gäller (än så länge…) men se frågan som om hur rätt privategendom är.

  7. Staten är den störste markägaren, ta en diskussion med den 🙂

    Jag syftade på individers preferenser, och hur dessa läggs i dagen då det verkligen gäller. Då kan man i exemplet Cypern konstatera att ryskt kapital som hoppats på ränta kan beskattas till 35% från ena dagen till den andra, ”det gör inte så mycket, det är bara ryskt”. Ryssarna har alltså chansat på att det inte är så farligt att satsa utanför rysk juridisdiktion, min första tanke var att det berodde på att den ryska jurisdiktionen inte är så mycket värd ur rättslig synvinkel, så risktagningen är inte så stor, i Ryssland är man lika illa ute. Sen påminde Benny om att det bara var skatteflykt. Okej säger jag. Andras pengar är mindre värda inte desto mindre. Den sätts inte ur spel av planekonomi, ägandeförbud eller dylikt, då blir bara allt kapital mindre värt, som tydligt demonstrerades i sovjetunionen.

Lämna ett svar