Dårskapet fulländas…

 

.

Dårskapet med den svenska krigsinsatsen i Afghanistan tycks närma sig ett slut.

Det sista man gör är att kasta 270 miljoner i sjön genom att riva den militärbas som man nyss byggt upp. Inte konstigt att ÖB klagar över att det fattas pengar till personalen hemma i Sverige. Här en bild från Majestätets tidigare invigning klippt från dagens GP.

Tänk om dessa goda skattepengar i stället hade varit en del i en europeisk strukturfond för att skapa människovärdiga förhållanden för romer i Öst-Europa?

En bra fråga att ställa sig nu när alla frågar sig vad vi kan göra åt  tiggeriet på våra gator.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I Media: DN1,DN2,

7 reaktion på “Dårskapet fulländas…

 1. Jag tror du har missförstått hur försvarsbudgeten fungerar.

  Pengarna till den här basen har förmodligen kommit från det extra-anslag som försvarsmakten fått för internationella insatser.

  Försvarsmakten får inte röra dessa pengarna om de inte används i internationella insatser. Förra året kunde man inte ens utnyttja hela extra-anslaget så en stor del gick tillbaka till staten.

  Att ÖB klagar på för lite pengar och att pengar ”slösats” på denna bas har därmed inget med varandra att göra. ÖBs klagan beror på att försvarsmakten inte ens inflationskompenserats på nästan 20år. I realiteten har alltså försvarsbudgeten sjunkit nästan konstant i 20 års tid.

  Mvh// Tore

 2. Öronmärkta pengar är ändå samma pengar. Skillnaden är bara att regimen behåller makten över hur de ska användas.

  För övrigt tycks Försvarsmakten ha samma svältkur som sjuka, arbetslösa och fattigpensionärer med den skillnaden att dom senare inte erbjuds klaga så det hörs.

  Det är alltid borgarna som syns och hörs men det är just det som vi ska ändra på 🙂

 3. @Benny, ja det är toppen. Vi har varit lyckligt lottade att hotet försvann efter Berlin-murens fall.

  Tyvärr går nu utvecklingen åt fel håll och då bör man justera igen. Precis som en försäkring eller en brandkår så fyller ju försvarsmakten en riktig funktion.

  Mvh//Tore

 4. Vadå för hot menar du Tore? 🙂

  Jag märkte aldrig nåt hot men propagandan att ett hot existerade var stenhård även från arbetarrörelsen och inte minst på arbetsplatserna och snacket där.

 5. Det fanns en division (15000 man) stående
  i Baltikum med krigsplanen Kalmar eller Gävle. Den flyttade hem på 90-talet.

  Försvaret är nerlagt, vi har industripolitik. Afghanistanoperationen är en kombinerad artighet mot USA och cover-up för uppgivandet av någon som helst ambition till nationellt försvar. Besvärjelsen lyder ”vi har inga fiender” kombinerat med ”FN”.

  Alla inblandade är vana att slösa med andras pengar. Nu är brallorna nere igen.

 6. Två frågor här; den första är om vi skulle ha varit i Afghanistan eller inte. Jag var och är för insatsen men inser att K&Å och stora delar av folket verkar vara emot.

  Den andra frågan är; givet att vi ger oss in i Afghanistan, ska våra trupper då få ett så gott skydd som möjligt? Mitt svar är ja, även om det kostar oss 270 (eller för den delen det dubbla) miljoner som sedan rivs direkt vi lämnar. Och ÖB säger att han tycker att dessa kostnader var värda det ökade skydd det gav för våra trupper. Kanske har han fel, men jag tycker ändå att även om kostnaderna blev höga att det är rimligt att ÖB försöker skydda våra svenska soldater, även om det kostar en helvetes massa pengar.

  Min slutsats är att det är möjligt att vi aldrig skulle ha givit oss in i Afghanistan, men också att när vi väl fattat det beslutet i demokratisk ordning så bör vi ta eventuella kostnader förknippade med att göra vistelsen så säker som möjligt för våra soldater med jämnmod. Dom är trots allt där på grund av demokratiskt fattade beslut…

Kommentera