Blodigt Formula 1 Race in Bahrein…

.

Det lilla samhället Basar norr om Bahreins huvudstad Manama kallar sig ”Huvudstaden för revolutionär konst” och det demonstreras i dagarna med monumentala murmålningar där världen uppmanas att bojkotta och ställa in dagens racingtävling i Formula 1.

I går strömmade åter tiotusentals demonstranter ut på gatorna i Manama och upprepade sina krav på att diktaturen under familjen Al Khalifah ska upplösas och ersättas med en folkvald regering. Monarkin eller kalifatet som styr över det lilla öriket baserar sig på en liten sunnitisk etnisk minoritet och har inte undgått den arabiska revolutionens heta vindar. I över två år har protesterna mot enväldet rasat.  Omkring sjuttio procent av befolkningen är shiiter. Som i många av de andra rika oljeländerna i regionen är en stor del av den arbetande befolkningen hårt exploaterade immigranter helt utan rättigheter

Regimen har svarat på protesterna med ett obegränsat våld. I dag när racertävlingarna drar i gång med sina tjutande däck väntar saudiska pansarvagnar på fastlandet. Blir protesterna för våldsamma rullar de över bron till Manama och kör de sitt eget blodiga lopp genom att attackera demonstranterna.

På många sätt är upproret en spegelbild av den syriska revolutionen. Fast där är det ryska stridsvagnar och ryskt stridsflyg som hjälper Assad och hans minoritetsdiktatur att lemlästa och döda sitt eget folk…

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

11 svar på ”Blodigt Formula 1 Race in Bahrein…

  1. Intressant reportage. Det finns stora skillnader mellan Syrien och Bahrein. I Syrien var och är USA med allierade (Saudiarabien, Qatar, EU m.f.l) från början involverade och motverkade en demokratisk utveckling. ”Unconventional warfare”:krig genom ombud + desinformation (som herrar Kildén & Åsman tycks ha slickat i sig). På marken dominerar religiöst extrema antidemokratiska salafister, med stöd av Saudiarabien, som vill ha en islamistisk stat med sharia-lager enligt bland annat Aron Lund. USA:s spionchef Clapper har nyligen sagt att målet är att eliminera Syrien som stat. Den som vill motverka terrorism i Syrien och möjliggöra en demokratisk utveckling bör inte stödja rebellerna utan en fredling lösning som föreslås av FN, och faktiskt även den syriska regeringen.

  2. Visst finns det många skillnaderna. Men två likheter är slående. Hårda politiska diktaturer, burna av familjer (rika kapitalistsläkter) som baserar sig på etniska minoriteter. Ner med Assad och al Khlalifah!

  3. Och lämna huvudaktörerna i fred: USA-imperialisterna & Co samt de salafastiska extremisterna som dominerar bland rebellerna.

  4. Pingback: Blodigt Formula 1 Race in Bahrein… | Socialistiska Partiet

  5. ”Huvudaktörerna”??? Jag trodde Assad var en av dem? Men det är klart att för dig och dina gelikar som paraderar på Medborgarplatsen med porträtt av Assad finns det bara ett försvar av diktaturen som gäller.

  6. Jag och andra som stödjer Syriens rätt till demokrati och självbestämmnaderätt tar inte ställning för Assad, som du väl känner till sedan tidigare.

  7. Nej det känner jag inte till. Däremot känner jag till att ni anordnar ”solidaritetsmöten” på Medborgarplatsen där porträtten av Assad dominerar. Den som inte stöder diktaturen skulle aldrig sälla sig till deltagare i ett möte där porträttet av mördaren höjs i luften. Men sådana finesser tror jag du inte hajjar.

  8. Det är fel. Ett solidaritetsmöte ägde rum igår. Föreningen Syriensolidaritet AVSTOD FRÅN ATT DELTA BL.A. DÄRFÖR ATT FSS INTE VILLE FÖRKNIPPAS MED EVENTUELLA ASSAD-PORTRÄTT – SOM TYDLIGEN DÖK UPP DÄR. Vi tar ju inte ställning för Assad.

    Jag informerade ändå om mötet i bloggform utan att i förväg känna till deltagarnas porträtt.

  9. Tack för upplysningen. Det vore bättre att informera om detta på era hemsidor.

  10. Aron Lund ? Ja, han varnar för Islamisterna, men tar också tydligt ställning för Revolutionen. Och mot Syriensolidaritet och Assadvännen Mohamed Omar. Om Omars bok Den syriska tragedin skriver Lund i Expressen 21/2 2013: ”I politisk mening är det stövelputsning åt den syriska fascismen”… och personligen vill jag bara tillägga att den som en sekund hävdar att Assad menar allvar med en ”fredlig lösning” antingen saknar allt omdöme eller blåljuger…

Lämna ett svar