Ty den som har, åt honom skall varda givet…

I en TV-debatt i veckan med Anders Lindberg blev Dagens Nyheters Hanne Kjöller uppmärksammad för att hon rakt av jämförde ”Göteborgskravallerna” i samband med George Bush`s besök och sedvanligt fotbollsvåld med bränderna i Husby. Hon ville inte diskutera något som helst samband mellan dessa och social utsatthet och förringelse.

På sitt sätt tar tidningens chefredaktör Peter Wolodarski henne i örat när han i dag analyserar skolresultaten i Stockholm som en mätare på hur det står till i huvudstadens förorter:

”I Adolf Fredrik, 97 procent av alla elever har minst godkänt i samtliga ämnen. Enskede skola, 92 procent, Fredrikshov, 100 procent, Gärdesskolan, 91 procent, Mälarhöjdens skola, 97 procent, Äppelviksskolan, 94 procent.

I innerstaden och populära villaförorter klarar de allra flesta kunskaps­målen och betygen är generellt höga, även om det finns undantag. På resultatlistan står samtliga grundskolor i Stockholms stad. Jag fortsätter att läsa:

Akallaskolan, endast 33 procent har uppnått målen, Hjulstaskolan, 29 procent, Rinkebyskolan, 38 procent, Rågsvedsskolan, 32 procent, Ärvinge­skolan i Kista, 43 procent.”

Dramatiska siffror som Kjöller borde fundera över en bra stund. Med de resultaten är det på förhand givet att ungdomarna i utsatta förortsområden från början är förlorare.

Mellan rubrikerna till de olika artiklar som letar efter en orsak till förortsbråken publicerade DN en feel good läsning om vad som kan bli ”vårt nästa heta resmål”.  När du har ”bott i Boston, badat i Barcelona och mumsat i Marrakech” vad ska du då hitta för ”coolt” ställe som inte är ”über, inte europeiskt trendfnattigt eller förstört av hybris”, frågar man.

Ja, så planerar man nästa semester på ”Solsidan”, I Täby, på Lidingön eller på Mälarhöjden, samtidigt som man mumlar tyst om att bli av med vårt fossilberoende…

Men knappast i Husby eller Rinkeby. Utan att ha läst Bibelns Matteus 13:12 har man där av praktisk erfarenhet fått lära sig vad som gäller i vårt klassamhälle:

 ”Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har”.

Sensmoralen blir enkel. Va fan, har man nu inte råd med överklassens ”heta resmål” får man väl tända på något som ligger närmare till hands…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I media: DN1,SVD1,

6 svar på ”Ty den som har, åt honom skall varda givet…

  1. Bra reflexioner, jag delar!
    Bibelcitatet är ett av de ställen som inom den institutionella religionen fått förvanskad innebörd.
    Den verkliga betydelsen är ”till de som äger sanning ska vara givet…”
    Detta enligt Eckhart Tolle

  2. Pingback: Förorts- och arbetarklassproblematik i Danmark ser ut som i Sverige | Svensson

  3. Jag gillar slutklämmen en redig femetta…

    Vem äger rätt att bestämma hur bibeln (guds ord?) ska tydas?

    Men kan man egentligen vara säker på att det stod så från första början när texten översatts i omgångar och från språk till språk?

  4. Nej, naturligtvis inte. Men det är så som den klerikala institutionen, kyrkan, vill att den egna läran ska se ut och det är så som frasen har används politiskt.

  5. Jo, bibelcitatet har sin vanliga användning, senast också av Göran Greider i DD.
    Men gäller inte bibelreferensen tro och inte kunskaper, rikedomar eller sanningar. Och kan uppfattas som en tidig tolkning av förväntanseffekten (placebo) som gör att man kan bli frisk av sockerpiller t o m när man vet att det är placebo eftersom man känner till att placebo har effekt. Förklarar till stor del effekter av de flesta psykofarmaka.
    Förträfflig bibelblogg ni har.

Lämna ett svar