Franska Antillerna skriver strejkhistoria

Generalstrejker ställer Sarkozy mot väggen

Generalstrejken på Guadeloup går snart in på sin fjärde vecka och på Martinique står allt stilla sedan en vecka. Varje dag samlas tiotusentals människor framför stadshusen i Pointe-à-Pitre och Fort-de-France.

5e februari i Fort-de-France

Det råder karnevalstämning på öarna inte bara för att det verkligen är karneval utan framför allt för att människorna för första gången på många år reser sig och kräver ett värdigt liv. De båda öarna ingår på papperet som fullvärdiga medlemmar i den franska republiken, under beteckningen DOM-TOM, vilket betyder territorierna på andra sidan havet. Men det är bara på papperet som jämlikheten finns. På öarna finns en fattigdom och misär som inte syns i Frankrike självt.

Klassmotsättningarna är hårda mellan den i stort sett vita överklassen och den metisserade kreolska majoriteten. Den franska överheten lät aldrig de inhemska småproducenterna utvecklas och sedan länge har butiksägare och handelsmän krossats under de franska stormarknaderna Carrefour och Casino. Trots att det finns ett raffinaderi på Guadeloup har franska Total organiserat försörjningen av oljeprodukter genom import. Ett centralt krav i strejken är att energipriserna, på bland annat bensin och olja, ska sänkas ordentligt och strejkommittéen hävdar, med stöd av fristående forskare, att Total och de lokala ägarna av bensinstationer och oljeleverantörerna tar ut för höga priser. Bland annat tar de ut ett pris på 10 000 liter olja beräknat vid 15° C. Men på ön råder det mestadels 29°C och aldrig 15°C. Som bekant utvidgas all vätska vid temperaturhöjningar. Resultatet blir att köparen får betala för 9 730 liter som om det vore 10 000 liter. Bara dessa 270 liter som ägarna stoppar i fickorna ger stora vinster på ett år.

Strejken på de två öarna har som mer gemensamt tema kampen mot dyrtiden och på Guadeloup har förhandlingarna med den franska regeringens representant Yves Jégo fastnat i de strekandes huvudkrav- 200 euro netto mera i månadslön. Efter åtta dagars förhandlingar återvände monsieur Jégo i söndags till Paris för att diskutera regeringens drag. Sarkozy har fått ett stort problem på halsen. Endera ge efter för de strejkande och då riskera att det inte bara stimulerar kampen på Martinique men också i Frankrike där generalstrejken den 29 januari, massmobilisereingen på universiteten mot regeringens reformprogram och mobiliserigen för en ny generalstrejk den 15 mars, redan får golven att skaka i Elyséepalatset.

För tillfället visar Sarkozy och prefekterna på de två öarna att polisvåld är att utesluta. Risken för en explosion på öarna och i Frankrike är för stor. Våldet får bida sin tid. Vilket inte innebär att Paris en dag inom kort kan se sig tvunget att sätta in det redan förstärkta gendarmeriet.

Strejkkommittéen LKP har hittills för en exemplarisk kamp

Guadeloups och Martiniques kreolska majoritet skriver inte bara historia genom att resa sig och ta kamp för sina intressen. De skriver också historia genom att föra en exemplarisk och djupt demokratiskt organiserad strejk. På båda öarna har samtliga fakliga organisationer, vissa politiska organisationer och folkliga rörelser tillsammans bildat en strejkledning. LKP , kommittéen mot exploatering, kallar den sig på Guadeloup och Femte februari kollektivet heter den på Martinique, efter den första strejkdagen och massdemonstrationen i Fort-de-France. I går den 9 februari samlades på nytt inte mindre än 25 000 i Fort-de-France för att protestera mot dyrtiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar