Företagen beskattas mindre.

Myt att skattegåvor till företagen

skapar högre tillväxt.

.

KPMG är en av de fyra jättarna bland världens revisorfirmor. Firman publicerade nyligen sin årliga rapport om beskattningen av företag i 80 länder. Den franske ekonomen Michel Husson har roat sig med att sammanställa rapporten med KPMGs äldre rapporter för att visa utvecklingen över tiden. Resultatet är slående. Nästan utan undantag har de privata företagen fått se sin vinstbeskattning minska kraftigt under perioden 1995-2010.
I diagrammet här under kan du se utvecklingen i eurozonen, de 27 EU-länderna och de 80 länder KPMG studerar.

.

Företagens beskattning 1993-2010

I ordning uppifrån EU-15, 80 länder i Världen och EU-27. Skalan till vänster är i %.
Källa: KPMG 2010

.

Även om en jämförelse mellan olika länder är svår och sätten att bestämma vad som är beskattningsbar vinst varierar från land till land är trenden klar: – Företagen betalar allt mindre skatt till samhället.
Den allmänt accepterade motiveringen för gåvorna till det privata kapitalet är att det sägs skapa arbeten och snabbare ekonomisk tillväxt. Att det handlar om en myt visar KPMGs siffror mer än tydligt.
Här ser vi att den genomsnittliga företagsbeskattningen i 80 länder minskat från 38% till 25% de senaste 15 åren. Kurvorna visar också att utvecklingen i eurozonen (EU-15) och i hela unionen (EU-27) följt närmast parallellt.
Ska vi svälja marknadstalibanernas propåer så borde tillväxt och jobbskapande ha varit högst i de länder där företagens beskattning minskat mest.
I tabellen här under har jag valt ut ett antal länder bland de 80 som KPMG följt. Jag har inte tagit med Caymanöarna och andra skatteparadis där företagsskatten oftast är lika med noll.  Där sker ju ingen produktion utan bara transit av kapital.

.

.

Nu kan vi se hur mycket substans som finns i påståendet att lägre skatter skapar mer tillväxt. Det finns ingen substans alls. Det är en myt.
Den som i KPMGs siffror kan hitta ett positivt samband mellan storleken av skattesänkningarna för de privata företagen och stark tillväxt i ekonomin lovar jag ett års gratis abonnemang på Lyckoslanten. Högre tillväxt är bara en ursäkt för att sänka skatterna för det privata kapitalet. Det är voodoekonomi. Samma sak gäller arbetslösheten. Det finns inget samband mellan låga företagsskatter och låg arbetslöshet eller hög sysselsättningsnivå.

.

Lägre skatter för företagen ger inte mer arbeten. Belgiska bilarbetare fick ett hugg i ryggen av GM som la ned Opels fabriker i Antwerpen.     Foto: Benny Åsman

.

En annan slutsats som KPMGs siffror stryker under är att de underskott i de grekiska statsfinanserna som slaskmedia och politiker som Merkel och Borg skyller på lata arbetare och guldkantade pensioner i själva verket bottnar i det privata kapitalets skatteflykt och medföljande sänkta inkomster för samhället.
Den extremt låga företagsbeskattningen på Irland visade att det ekonomiska ”undret”, den ”keltiska tigern”, bara byggde på en spekulationsbubbla i framför allt fastighetsbranschen.
När företagens vinster beskattas mindre borde investeringarna och de anställdas löner öka. Men i dagens marknadsdiktatur finns inte det sambandet längre. I stället går de ökade vinsterna rakt ned i fickan på aktieägarna som snabbt söker ännu större vinster i det moderna kasinot som vår finansvärld omformats till.  Diagrammet här under visar hur de arbetandes andel av nationalinkomsten stadigt minskar samtidigt som det privata kapitalets beskattning minskar. Logiskt, eller hur?

.

Lönernas andel av BNP och företagsbeskattningen 1995-2010

Lönernas andel av BNP i EU-27 = övre linjen med skala till höger i %.
Företagsbeskattningen i EU-27 = undre linjen med skala till vänster i %.
Källa: Michel Husson, Hussonet n°30
.
En siffra räcker för att inse det vansinne som driver finansen framåt på de arbetandes bekostnad.Nu rusar 4 000 miljarder dollar varje dag runt i det finansiella systemet på jakt efter vinst. Fem procent av dessa pengar är relaterade till industri- och handelsverksamhet. Nittiofem procent handlar om ren spekulation som drivs av pensionsfonder, riskkapitalfonder, banker, försäkringsbolag och privata kapitalfonder.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD3,SVD2,SVD1,AB1,AB2,SVD4,

Bloggare: Jinge,Svensson,Röda Malmö,Teckentydaren,Röda Berget,Motvallsbloggen,Alliansfritt Sverige,Sjöstedt,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

7 svar på ”Företagen beskattas mindre.

  1. Investeringarna vandrar till de länder där vinsten är störst, där gör de störst nytta.

    De 4000 USD som dagligen flyter runt i syfte att minimera finansiella förluster, är de reella, eller bara digitala fantasipengar? De motsvaras nog inte av några verkliga värden.

  2. Egentligen har man ju vetat detta länge men Intressant att se det belagt.
    Man ska ju vara mycket obevandrad om samhällsutvecklingen om man inte noterat detta redan, samt att snacket om att ”vi måste ha tillväxt” för att kunna behålla välfärden är struntprat idag. Den har rivits trots kraftig tillväxt de flesta av de senaste 20 åren.

  3. sl,
    Om vinsterna skulle vandra till de länder där vinsten är störst blir ju det logiska slutet att de bara vandrar till ETT land och i sin tur till bara en region i det landet(som expanderande städer i Kinas inland) Nu har ju faktiskt kapitalisterna också andra kriterier än de tillfälliga vinstnivåerna som ledstjärnor.
    Självfallet är det ”virtuella” pengar. Men de har ända samma effekt som ”riktiga” pengar. När dessa 4 000 miljarder dollar riktar in sig på att spekulera mot exempelvis en valuta kan ingen riksbank i världen sätta emot tillräckligt med kraft för att stoppa det. Det är den enorma skillnaden mot situationen för bara 20 år sedan. När börsen sjunker 10% är det också bara ”virtuella” pengar som försvinner och ändå kan det leda till en ”verklig” ekonomisk kris.

  4. Nu skrev ju jag att investeringarna hamnar där vinsterna är störst, du har antagligen bara gjort ett skrivfel. Vinsten hamnar hos den som gjort investeringen. Kapitalexport var en gång grunden till även Sveriges industrialisering, brittiskt kapital till sågverk längs norrlandskusten o.s.v. Kinas uppgång är favorit i repris, i ny skala.

    Politiker som driver ett land under så stor skuldsättning att långivarna börjar betvivla både återbetalningsförmåga och räntebetalningsförmåga får inga eller dåliga villkor på finansmarknaden. Jfr Göran Persson och hans flinande finansvalpar. Frågan är vem som spekulerar, är det politikern eller bankmannen? Soros har väl gått ut offentligt och berättat för alla vad han gör och varför, väl medveten om att avstod han står det tusen åter att göra samma sak. Skälet till att ingen riksbank i världen kan sätta emot är ju att den i sista hand äger valutan åt ett skuldsatt skattebetalarkollektiv. Effekten kommer sig alltså inte av att marknaden städar, utan av att någon har för stora skulder. Frågan är vem.

    Det är en smula chansartat att anta att virtuella pengar är samma sak som sedlar eller guld. Det verkar som om man kan öka mängden virtuella pengar utan konsekvenser, guldstandard vill ingen politiker veta av, eftersom deras manöverutrymme blir noll, sedelpressarna ger inflation. Frågan är vad som skall komma ur dagens kreditexplosionen. Efter boom brukat komma bust…

  5. sl,
    Du har rätt. Det är ett skrivfel. Även om investeringar också i sista hand är en del av realiserad vinst på tidigare produktion.

  6. Gamla vinster blir nya investeringar, som riktas mot maximerad vinst. Självfinansiering är säkrare än lånefinansiering. Varje ny investering kan göras i nytt land. Därför går investeringshinder bort, och skatt på vinst bort. Sänkt bolagsskatt gynnar vinsthemtagning, investeringarna hamnar där vinsten maximeras. Höjda skatter kommer bara att drabba normalinkomsttagare.

    Vad som nu hotar är höjd skatt på konsumtion för normalinkomsttagare. Morgan Johanssons senaste försöksballong, sänkt skatt på arbete, höjd på icke-tillväxthämmande, förbigicks med tystnad. Dags att sikta på 15% för (s)? Den ”vänster” som jublar över detta slår en ny spik i sin egen kista.

  7. Pingback: Tåghelvetet « Röda Lund

Lämna ett svar