Ett angrepp på arbetarrörelsen

.

https://i0.wp.com/www.spiegel.de/images/image-240526-galleryV9-uxia.jpg?resize=584%2C394

.

”Vi ska tillbaka till Utöya”

.

Har precis lyssnat på en presskonferens med Eskil Pedersen, ordförande för det norska Arbetarpartiets ungdomsförbund. Han klarar gråten och bristen på sömn och slår bestämt fast att det som skett har varit ett angrepp på den norska arbetarrörelsen. Politiska attentat.

Massmördaren, Anders Behring Breivik, är ingen galning i det norska samhällets marginaler. Han är en välanpassad och välformulerad kristen, högerextrem egen företagare. Islamhatare, lång, blond och stilig.

Han har medvetet riktat in sig mot Arbetarpartiet som en symbol för människor med ”en kulturmarxistisk världsåskådning”. Bara några timmar före massakern på den lilla idylliska ön hade förre statsministern Gro Harlem Brundtland talat med ungdomarna på sommarlägret. Henne hade Breivik kallat för ”landsmördare” på Facebook.

Eskil Pedersen orkar med det ofattbara. ”Vi ska tillbaka till Utöya”, säger han. ”Vi står fast vid våra idéer. Vi är antirasister och vi står för solidaritet”.

De orden kommer vi aldrig att glömma.

Breiviks åsikter har formulerats i den frodiga högerextrema miljön på det norska Östlandet. Ett reaktionärt gungfly av ”nationella” extrema åsiktsstråk som finns också i Sverige. Vi har vår seriemördare i Malmö. Dit är det för mig lika många kilometer och mil som till Oslo. Både fysiskt och politiskt.

Tillsammans måste vi göra vad vi kan för att Pedersens maning ska bli verklighet.


.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: SVT1,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,GP1,GP2,GP3,GP4,GP5,DN6,SVD5,SVD6,

SVD7,SVD8,SVD9,DN7,DN8,DN9,DN10,GP6,GP7,GP8,GP9,GP10,SVT2,SVD10,DN11,GP11DN12,DN13,

SVD11,GP12,

Bloggare: Jinge,Svensson,Uppsala,

5 svar på ”Ett angrepp på arbetarrörelsen

  1. Pingback: OSLO | Uppkäftiga Uppsala

  2. Pingback: Hatet mot jämlikhet ledde till massakern på Utöya « Röda Berget

  3. Pingback: Våra böner går till vännerna i Norge « Hjärta

  4. Pingback: Bestörtning,förtvivlan och raseri

Lämna ett svar