Occupy Wall Street – Det fria ordet letar efter nya mötesplatser

.

.

Hårdhänt och ibland brutalt försökte New Yorks borgmästare Michael Bloombergs poliser i tisdags att rycka upp proteströrelsen mot Wall Street`s girighet med rötterna. Polisen gick in i aktivisternas basläger i Zuccotti Park och rev sönder tält, slängde människors tillhörigheter i sopcontainrar och bar bort alla som försökte att hålla sig kvar. Den privata ägaren till den offentliga parken, Brookfield Office Properties, hade i samråd med det politiska styret beslutat sig för att se den amerikanska konstitutionens mötes- och församlingsfrihet som ”en sanitär olägenhet”. Människorna i parken sågs som ogräs som skulle rensas bort.

.

.

Från en protest i tisdag mot arresteringen av en kvinna

.

De fria orden arresterades eller drevs undan. En del av demonstranterna kom tillbaka under eftermiddagen och kvällen, invirade i filtar klädda med staniol för att klara kylan, och sov över sittande rygg mot rygg på en del parkbänkar. Det påbud som gällde var nämligen att man inte längre fick ”ligga ner i parken”. Många andra togs emot som nattgäster av Manhattans två kyrkor som öppnat sina portar för dem som berövats sina tält. En del sov i högar inne på  snabbmatshak.

.

.

Demonstration i New York tisdag kväll

”Vi vill ha vår park tillbaka”

.

I de flesta av USA:s många delstater har rörelsen stött på samma motstånd. Inne på det klassiska universitetsområdet i Berkley Los Angeles, där så många vietnamdemonstrationer ägde rum, finns däremot tälten kvar. I går arresterade polisen i San Francisco samtidigt 95 demonstranter som satt upp ett tält inne i entrén till Bank of Americas entré. ”Vi är de 99 procenten” sjöng ockupanterna när de bars bort.

.

.

På Berkley´s universitetsområde fortsätter ockupationen

.

I dag torsdags letar det fria ordet efter nya mötesplatser. Deras sociala motpart, den ärkereaktionära Tea party-rörelsen finaniseras av miljardärer som äger eller kan köpa både torg, tidningar samt de stora radio- och TV-kanalerna. I USA stavas demokratin i den verkliga världen dollar. Occupy Wall Street saknar dessa resurser och är en brokig samling av människor utan en given social härkomst med stora materiella reservoarer. Den annalkande vintern är dessutom ett lika stort hot mot yttrandefriheten som polisen. Det är inte lätt att campa i små sommartält samt klara mat och hygien när kylan och snön tågar in. På ett område nära Zuccoti Park, där de getts möjlighet att vara har de visserligen byggt upp en depå med nya tält, livsmedel och andra förnödenheter. ”Men den här rörelsen handlar ändå om en idé och inte om tält”, säger Ed Needham som är ett av språkrören för rörelsen.

.

.

Det här tältlägret i Portland har myndigheterna rivit

Nu letar det fria ordet efter nya mötesplatser

.

När New York`s världsberömda börs öppnar i dag tänker de därför ”göra det så obekvämt som möjligt” för de anställda att ta sig till detta tempel för spekulation och girighet. Demonstranter ska med fredliga medel försöka göra det så svårt som möjligt för mäklare och annan personal att ta sig in och sätta i gång sin hasard med våra liv. Runt om i USA, på ett hundratal platser, finns samtidigt andra initiativ som rörelsen kommer att försöka förverkliga.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,SVD4,DN2,DN3,SVD5,DN4,DN5,SVT1,GP1,SVD6,

6 reaktion på “Occupy Wall Street – Det fria ordet letar efter nya mötesplatser

 1. Demostranterna kan komma tillbaka till parken och uttrycka sin åsikt….utan tält och sovsäckar. Så vitt jag vet hade de inga planer att bryta upp sitt läger och ge sig av frivilligt.

 2. Eva
  Varför skulle de lämna frivilligt? De är ju där för att visa sitt motstånd.

  Benny

 3. De bryter mot reglerna men vill samtidigt bli beskyddade. De väljer att göra motstånd och måste flyttas med visst våld. Poliserna tränades i förväg för att göra det så smidigt som möjligt.

 4. Hej Eva. Vad tycker du om deras krav? Social jämlikhet! Jobb – inte nerskärningar! Slut med börsens och aktieägarnas girighet! Stoppa vräkningarna av människor från deras bostäder?

 5. Jag förstår att de är frustrerade. Den egentliga arbetslösheten är nog nästan dubbel mot den officiella. Endast en förbättrad amerikansk ekonomi kan skapa riktiga jobb. De flesta nya jobb i USA kommer från mindre företag vilka har försummats av den här administrationen.Statens försök att skapa mer jämlikhet på bostadsmarknaden bidrog till nedgången i ekonomin. Bankerna påbjöds att ge lån oavsett ansökarnas möjlighet att finansiera ett köp. Många köpte hus som de inte hade råd med och utan att handpenning. Många tog också ut nya lån på hus som de redan hade och använde pengarna till annat. Många bor nu i de hus som de slutat betala för så de lokala bankerna går omkull eller tas över.
  Rekommenderar att se filmen Inside Job om krisens utveckling om bankerna, de sålda lånen och vilka som
  tjänade stora pengar på dem. Ger också information om hur obligationerna var felaktigt värderade som AAA.

 6. Eva. Den mytologi du saluför har punkterats om och om igen. Det narrativ du beskriver är skapat av 1% för att försöka lägga skulden på krisen på arbetare.

  Kärnan i krisen börjar på 70-80 talet med genomdrivandet av ny-liberala reformer och avregleringar. De lånepapper du pratar om är en liten del av den ”finansiella innovation” som möjliggjorts av avregleringar. Och att dessa swappar och CDO-papper kunde få AAA var inte felaktigt, utan helt enligt hur dessa papper konstruerats, med hedgening mot risk på ett sätt som helt logiskt medförde AAA. Man var tvungen att gå så långt som att hedga mot världens undergång för att uppnå AAA.

  http://www.lrb.co.uk/v30/n09/donald-mackenzie/end-of-the-world-trade

  Vad som upprepats, sen 70-talet, är snarast att likna med 1910-20 talet, med extrema avregleringar och finansiel innovation. Läs gärna sagan om Ivar Kreuger för mer kött på benen, han var liksom Madoff och IMF på samma gång på 1920-talet.

  Och slutta föra talan för den grupp människor du med största sannolikhet inte tillhör, 1%.

Kommentera