Social upprustning! Militär nedrustning!

 

Historiens hjul har snurrat en hel del på hundra år.

I dag är det socialdemokraterna som sammanlagt bjuder en och en halv miljard mer än den sittande högerregeringen till den svenska militarismen. För hundra år sedan, 6 februari 1914, var det i stället de konservativa krafterna och Sveriges besuttna allmoge som i en massdemonstration med 30 000 människor i Stockholm hyllade kung Gustaf V och svensk militär upprustning när denne höll det berömda ”Borggårdstalet” och angrep Karl Staaf och hans liberala försvarspolitik.

Majestätet i full skrud på Borggården

Högern var rasande över att regeringen kapat kostnader och ställt in bygget av nya örlogsfartyg. Ungkyrkorörelsen och de konservativa hade startat var sin privata ”Pansarbåtsinsamling”. Sven Hedins bok ”Ett varningsord” trycktes 1912 ut i miljonupplaga (han blev senare i livet en av Hitlers fasta beundrare) och hans agitation blev ideologiskt bränsle för den nationella brand som tändes. Boken varnade för Ryssland och beskrev bland annat ohyggligheter under en tänkt rysk ockupation. Argumentationen från den kungavänliga sidan följde mönstret för den aggressiva nationalism som för hundra år sedan spred sig som kallbrand på den europeiska kontinenten. För Sveriges del innebar det en blandning av nationalromantik, vurm för Karl XII och panikslagen rysskräck.

Sveriges besuttna bönder och högern. Sida vid sida.

”Den 6 februari var över 32 000 personer från borgerliga partier samlade i Stockholm. Bönderna tågade landskapsvis, många i nationaldräkt, under standar och fanor, genom flaggprydda gator, upp till slottets borggård. Där förklarade ledaren Uno Nyberg inför kungen och kungahusets medlemmar som för tillfället tagit plats på en uppförd estrad, att de i en farlig tid liksom i tidig historia samlat sig omkring kungen. Anledningen var att de ansåg att tidens allvar krävde av dem att ge pengar till såväl här som flotta, och att de önskade försvarsfrågans lösning i dess helhet detta år. Han överlämnade också till kungen ett banér ”skänkt av Sveriges kvinnor”. Därefter talade Frykberg och överräckte till kungen ett av de många banden, innehållande telegrafiska instämmanden från alla delar av landet samt från svenskar i andra länder. I sitt ryktbara tal (”borggårdstalet” förmodligen författat av just Hedin)
framförde konungen sitt tack för mötet, för den uttalade försvarsviljan och för de givna vittnesbörden om stöd. Han lovade å sin sida att inte svika. Han ämnade aldrig dagtinga med sin övertygelse om vad han i fråga om värnandet av fäderneslandets självständighet ansåg rätt och nyttigt. Han delade deras åsikt, att försvarsfrågan borde behandlas i sin helhet samt avgöras nu, ofördröjligen och i ett sammanhang. Armén och flottan måste i betydande mån förstärkas. I samfällt arbete för rikets försvar skulle han söka visa vägen för att nå det gemensamma målet. ”Följen och stödjen mig därföre allt framgent! Talet följdes av hurrarop för kungen och sångerna ”Du gamla, du fria” och ”Vår Gud är oss en väldig borg”. Samma tal upprepades av kronprinsen på Slottsbacken och av prins Carl på yttre borggården för de tusenden, som inte fått rum på inre borggården.” (Från Wiki)

 

Socialdemokraterna med Hjalmar Branting gav Karl Staaf sitt stöd.

Två dagar senare, den 8 februari, höll Stockholms arbetarekommun  en större kraftsamling med sin motdemonstration (”Arbetartåget”), som leddes av Hjalmar Branting och samlade 50 000 deltagare. Branting och de andra motdemonstranterna ville ha mindre försvarsutgifter och att ”folkets vilja” ensamt skulle styra. Inte kungamakten. Det berättas att Stockholms borgmästare Carl Lindhagen ropade slagordet ”Leve Republiken!” där han gick i leden. För det fick han senare böta hundra kronor.

Några år tidigare hade arbetarrörelsen varit en drivande kraft när det gällde att stoppa Oscar II och hans tänkta invasionsplaner för Norge.

Nåväl, det drar ihop sig till val i vårt nya sekel och den traditionella arbetarrörelsens klassiska paroller om ”Social upprustning – Militär nedrustning” hittar man bara i historiska arkiv. Vid partiledardebatten för någon tid sedan anklagade Annie Lööf Miljöpartiets Gustav Fridolin för att ha ”en maskros i gevärspipan”. Stefan Löfvén och socialdemokratin svarar med att ladda med skarp ammunition.  Vi får se hur det blir när det hettar till i valrörelsens slutskede. Vem vet? Det kanske blir så att Carl XV1 Gustav håller ett modernt borggårdstal där han sluter upp bakom Stefan Löfvén?

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

15 svar på ”Social upprustning! Militär nedrustning!

  1. Intressant att rysskräcken fortfarande fungerar. Ryssland expandera och hotar Sverige. De senaste 25 åren har NATO expanderat österut. Sverige är snart omringat av NATO. Då skall krigsmakten rustas upp för att försvara oss gentemot ryssen? Logiken bland vapenkramarna är inte direkt övertygande.

  2. Intressant att S försöker få det att se ut som om M och S strider om försvarspolitiken. I praktiken för de exakt samma underfinansierade militära nedläggningspolitik decennium efter decennium. 900 miljoner är ingenting, det som saknas är 30 miljarder varje år; alla är helt överens om att ignorera fundamenta och chansa på fred. Sverige har ingen annan försvarspolitik än att lägga ner militär kapacitet och sälja ut gamla investeringar som skrot. Parallellt med det har vi en försvarsindustripolitik som försöker hålla liv i företag genom att integrera dem i västvärldens industrikonglomerat. Kallas även ”exportera eller dö”.

    Det är valår. Urban Ahlin berättar i tv hur tråkigt det är att alliansen inte vill lyda (S), hur alliansen pga inre sprickbildning inte kan komma överens med (S). Ahlin sprider dimma på många plan: för det första så för alliansen sossarnas försvarspolitik, det finns ingen skillnad. För det andra så talar inte Ahlin för sossarna på något annat sätt än att han baktalar alliansen; det finns inga sossar som tänker satsa på försvaret, och inte heller några borgare.

    Detta är ren inrikespolitik ett valår, alla partierna vet exakt hur impopulär försvarspolitiken är bland väljarna när något ska betalas, så därför för alla partierna en försvarspolitik som går ut på att inte betala, det är prio ett. Ryssland är en kuliss till svensk inrikes försvarspolitik utan militär kapacitet till 1985 års penningvärde.

    Om inget händer kan det vara förnuftigt. Men man ska hålla i minnet att försvarsinvesteringar på hightech-nivå kan ge omfattande spinnoff. Exempelvis är forna svenska mobiltelefonframgångar en spinnoff från Ericssons radarbeställningar från försvaret.

  3. Det är resultatet när politikerna gav upp regionalpolitiken och lät marknaden styra fritt. Vicka nollor!!! Väck med skiten snarast!!!! I Sovjet fanns arbete åt alla överallt! En folkets nation måste styras med folkets vilja och inte av ett fåtal kapitalägare.
    http://nyheter.se.msn.com/inrikes/lev-p%C3%A5-landet-men-jobba-i-stan

    ha ha ha…. Inläggets rubrik passar bra här. Schweizarna fattade galoppen och varför inte göra nåt vettigt med pengarna istället?
    http://nyheter.se.msn.com/inrikes/schweiz-nobbar-gripen

  4. Det är resultatet av underfinansiering. Samma försvarsanslag år efter år, till stigande priser.

    Det finns jobb åt alla i alla länder om man kan tvinga på arbetskraften lön i en valuta som man inte kan köpa något för. Jag har sett blicken hos ryssar med papperspengar; rödbetssoppe-servitören som han hatade oss på rasistiskt vis, tjänstemannen med digitalkamera som kostade en månadslön när den hakade upp sig, och garderobiären som tog 5 öre per plagg. Rädda, arga och förvirrade. Glasartad blick. De fattade att något var fel, men inte vad. Utsatta för decennier av hatisk, överlägsen och samtidigt revanschistisk propaganda för ett system som gjorde alla fattiga just som det slog sig för bröstet med sina framsteg. Hitlers väljare, men inte för 79 år sen, utan nu.

    När ett franskt flygplan presenteras som det bästa förslaget kommer de fransktalande kantonerna att rösta för. De får väl flyga med sina F5-plan tills de trillar ner av sig själva. Schweiz folkomröstning illustrerar perfekt varför Sverige inte heller har något försvar. Man kan ha hur mycket pengar som helst, trycka nya hur lätt som helst, satsade på det egna försvaret är de alltid ”bortkastade”, men att verkligen kasta bort dem på någon politisk kampanj där de inte levererar någonting alls, det är lätt. Då tar man på sig solidaritetshatten, lämnar slipsen hemma, leker folklig, och repeterar de inövade mumbojumbo-sentenserna. Efteråt stundar öl i baren, hörselskadande disco med stroboskop och möjlighet att klämma på någon liten lagom 35-årig informationssekreterare i trängseln.

    Hahaha, SAAB-ingenjörerna kan väl ta jobb i skolan och lära ut att 10/4 är 2. Obs, inget skämt. Föreskrift från Skolverket, allt höger om decimalkommat är för svårt och hindrar ”förståelse”. Det finns skäl till svenska matematik-resultat. Falsk matematik, på riktigt. Politisk, solidarisk matematik, inte för svår, utan anpassad så att ”alla ska med”. Varför hängde inte alla med? Eftersom den var obegriplig, utom för tjänstemannen som uppfann den. Och fel. När föräldrarna skulle hjälpa sina telningar kunde de inte, därför att rätt svar var fel, och fel svar var rätt.

    10/4 är 2,5, och ingen aldrig så politiskt korrekt tjänsteman kan ändra på det.
    Alla länder har ett flygvapen, sitt eget eller någon annans. Det är bättre att ha sitt eget, och betala för det. Schweiz kurar ihop sig mellan vänner, inte en fiende i något väderstreck, till skillnad från Sverige. Vill inte Schweiz betala kan de åka gratis på Tyskland och Frankrike. Och Sverige; vi får väl höja försvarsanslagen. Annars blir ju slutstationen att be USA ställa hit flyg och luftvärn. Det är inte gratis, de vill ha motprestationer.

    Löfvéns ”löften” kommer att smälta som glass i vårsolen, det blir 40 JAS till priset av 80 när han ska få ihop det med miljöpartiet de vissna. Eller inga alls, och någon kampanj i FN istället. Som låter bra, men levererar noll.

  5. sl den 19 Maj 2014 kl. 08:52 skrev:
    ….. Annars blir ju slutstationen att be USA ställa hit flyg och luftvärn. Det är inte gratis, de vill ha motprestationer.

    Dom är inte välkomna här. Har aldrig varit och kommer heller aldrig att bli.
    Frasen ”yankee go home” ger över 31 miljoner träffar på google….

    Läxa:
    Gå igenom de här 57 större vattenkraftverken så kanske du börjar fatta vad det socialistiska samhällsbygget kan åstadkomma mer än en Fiatbil (VAZ) som verkar vara det enda du känner till som producerades inom Sovjetunionen.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Hydroelectric_power_stations_built_in_the_Soviet_Union

  6. Hm; ett inlägg från dig som har någonting alls med tråden att göra, det borde ju premieras med ett svar.

    Om du lyckas läsa hela mitt inlägg så ser du att konsekvensen av att vi inte betalar för vårt eget försvar är att vi får någon annans ”försvar”. Nato-debatten handlar om att Sverige är ett militärt tomrum. Militära tomrum fylls på av dem som har resurser. Vi kan alltså välja på att betala själva för vår egen militär, eller fyllas på av Nato, eller Ryssland. Eftersom vi av geostrategiska och historiska skäl har hela vårt försvar riktat mot Ryssland, och är en del av europeiska industrin, finns bara två alternativ: betala själva och bestämma själva, eller gå med i Nato. I Sverige väljer vi att äta kakan och ha den kvar; inga pengar till militären, och ingen utlandsallians. Det innebär att Sverige väljer att låta någon utomlands välja. Amerikanerna är redan här och övar i Norrland. De är varmt välkomna av riksdagens majoritet.

    Det sovjetiska samhället var en militärt organiserad produktionsform som struntade i konsumenterna. 1971 års Fiat tillverkades under namnet VAZ i några decennier utan förändringar, las ner när konsumenterna kunde välja. Som om vi tillverkat Volvo 144 i 25 år, och fått stå i kö i tolv år för förmånen att få köpa en museibil direkt från linan. I Sovjetunionen delade två barnfamiljer på en etta, man ställde bokhyllor mitt i rummet så blev det en två; med delat kök och toalett förstås. Sovjetunionen excellerade i tung industri och militärt konsumtion, och hotade eller ockuperade alla sina grannar. Däremot saknades tvål, dasspapper, tandkräm, bostäder, bilar, kött, ost, potatis och kylskåp. Butikerna var tomma.

    Arbetarna fick betalt i pengar man inte kunde handla något för. Då är det inte svårt att nå målet ”full sysselsättning”, inte heller är det svårt att se likheten mellan landet och ett gigantiskt arbetsläger. Tvångsarbete utan lön kallas slaveri. Slaveri kräver ideologi och en väpnad styrka mot befolkningen för att upprätthållas. Ideologin kallades ”kommunism” och styrkan ”röda armén”. Detta var sovjetunionens essens från första femårsplan.

  7. Du tycks leva i en västuppblåst bubbla av ryss- och kommunismhat.

    Och ett sådant tillstånd gör dig till offer för stora sakfel.

    I Sovjetunionen fanns TVÅ distributionssystem för dagligvaror och det ena systemet byggde på tillgång/efterfråganspriser och det andra systemet du hänvisar till var statligt ägda butiker med statligt subventionerade varor.

    Här kunde vanligt folk handla och gjorde så också liksom jag själv går till våra lågprisbutiker.

    Fast när när det kostar kanske bara hälften kan varorna ta slut liksom det också gör här vid rea och utförsäljningar.

    När Sovjetunionen upphörde stängdes eller såldes dom statliga butikerna till privata intressenter. Övriga privat ägda butiker bara fortsatte som förut.

    Jag skulle tro att det är väldigt många i Ryssland som saknar dom statliga butikerna där dom kunde handla billigt. Okej att dom ofta fick köa men det var dom vana vid liksom vi själva är här. Vi står snällt och väntar i kön utan och klaga, det märker jag nästan dagligen.

    Statliga subventioner är bra till mycket. Själv har jag klippt gräset nu med den förhatliga kommunistbensinen E85 som är subventionerad med lägre skatt.

    I en motorgräsklippare fungerar E85 bättre än med den mer än dubbelt så dyra alkylatbensinen tycker jag. Vanlig bensin ska vi bara inte tala om för då måste det blåsa rejält om man ska undvika gå i dom host host äckliga kvalmiga och farliga avgaserna.

    Med alkylatbensin kan man känna en doft av paraffin men med E85 luktar det ingenting. Dock är det lite förrädiskt eftersom E85 inte är ren etanol utan innehåller 15% bensin vilket ger farlig koloxid vid förbränning så man ska undvika avgaserna även om dom är starkt reducerade.

    Villkoret är man har en äldre gräsklipparmotor där man kan ställa bränsle/luftblandningen med en liten skruv då E85 fordrar en något fetare inblandning.

    2 taktare på E85 är lite knepigare men det finns lösning på det också ;=)

  8. Jag är född vid en tidpunkt som gjort att jag upplevt sovjetunionen på riktigt, och jag besökte också imperiet, om än bara dess västliga skyltfönster. Jag behöver tex inget ”forum för levande historia”, jag är levande historia själv, jag var med.

    I sovjetunionen fanns specialbutiker för partikadrerna där det faktiskt fanns varor, men man måste visa upp partibok och kuponger för att få köpa. I vanliga butiker var det tomt på hyllorna, folk gick och ställde sig i kö när ryktet gick att det kommit in tvål, då stod de hela dagen. Rätt som det var tog varan slut, då gick ryktet att den tagit slut, då vågade många inte lämna kön, eftersom de redan investerat så mycket tid i den. Ingen ryss som upplevt de socialistiska butikerna saknar dem, eftersom de var tomma.

    Sovjetunionen gick i graven därför att den inte levererade något, och förbjöd diskussion om varför den inte fungerade. Den ramlade ihop av sig själv, helt utan ”imperialistisk aggression”, och dess fall gör att socialister slipper hamna i den försvarsställning du självmant kliver in i, okunnig som du är. Socialisterna har befriats från det sovjetiska oket. Rysslands resultaträkning har blivit av med en enorm militärutgift, ryssarnas skatter går inte till anfallskrig i Afrika och Afghanistan längre. Sovjetunionens fall var ett enormt framsteg, alla var glada.

    Du är också grundligt felinformerad om statliga subventioner. U-länder, kleptokratier, som Egypten, har drivmedelssubventioner. Det innebär att skattebetalarna mjölkas, och sen går pengarna till att subventionera andras konsumtion. När sen pengarna är slut blir det upplopp, naturligtvis har hälften stulits av byråkratin på vägen. När IMF kliver in (statens pengar är slut, den får inte låna mer) vill de alltid ta bort subventionerna, då blir både kleptokraterna i staten och befolkningen sura; alla vill att någon annan ska betala. Sen börjar kleptokraterna mjölka lånen istället, som Janukovitj. I västvärlden har vi drakoniska drivmedelsskatter, vi subventionerar inga drivmedel, staten tar skatten och investerar i infrastruktur. E85 subventioneras inte alls, skatten är satt så att det kostar lika mycket att köra en bil vare sig man kör på 95 eller E85. Skatten är alltså lägre på E85, men ingetdera är subventionerat alls. En bil som drar 1liter milen vanlig bensin drar 1,4 liter milen E85.Priset på bensin är 14.00, på E85 10.00 kr. (14kr x 1 = 10kr x 1,4). Vi har samma pris på E85 och vanlig bensin, givet åtgången per mil. Det upptäckte alla miljöbilsägarna efter en månad. Schhh; säg inget till mp; deras lösning är att ytterligare höja priset på bensin. Det skulle S gärna vilja göra också.

    Jag är inte alls förvånad över över att du inte vet något om sovjetunonen, den är bara ett svart moln ur det förgångna, jag är inte förvånad över att du inte har en susning om subventioner och skatter på energi, MEN jag är förvånad över att du använder MOTORGRÄSKLIPPARE. Hur kan du?! På den tiden jag klippte gräset använde jag handgräsklippare; inga utsläpp alls, massor av nyttig svett. Inga (betydelselösa) utsläpp. Det är det minsta man kan begära av någon som på moraliserande grunder önskar öka andras utgifter på basvaror.

  9. sl den 24 Maj 2014 kl. 07:31 skrev:
    ”Jag är född vid en tidpunkt som gjort att jag upplevt sovjetunionen på riktigt, och jag besökte också imperiet, om än bara dess västliga skyltfönster. Jag behöver tex inget ”forum för levande historia”, jag är levande historia själv, jag var med.
    ……………………………….
    Jag är inte alls förvånad över över att du inte vet något om sovjetunonen, den är bara ett svart moln ur det förgångna, jag är inte förvånad över att du inte har en susning……..”

    Hejsan sl 🙂

    Här är två vittnen som upplevde Sovjetunionen på riktigt. Jag skulle lugnt betala 200 spänn bara för att få se dig berätta för dem om Sovjetunionen som ett ”svart moln ur det förgångna” 😉

    Yuliya Kalmykova, idag forskare, från Mariupol i östra Ukraina:
    ”- Många tror att det var hemskt att växa upp i Ukraina när det hörde till Sovjet. Men så var det inte, inte för oss i vår generation. Min lillasyster och jag hade det väldigt bra. Det hade mina föräldrar också. Deras föräldrar däremot, för dem var det hårt. Hon beskriver det Ukraina som hon växte upp i som tryggt. Alla var garanterade jobb och bostad. Skolorna var gratis, och sjukvården.”
    Läs mera: http://www.expressen.se/gt/kultur/det-var-inte-sa-farligt-att-vaxa-upp-i-sovjet/

    Jurij Baranov svetsare på bilfabriken GAZ i Nizjnij Novgorod:
    ”Sovjet var bäst”
    ”–Var och en har ju sin egen uppfattning om friheten. Under kommunisttiden var jag själv en fullständigt fri människa på alla sätt och vis. Ja, förutom att man inte kunde åka utomlands, men det är jag inte intresserad av nu, och det var jag inte då heller. Jag älskar mitt eget land, det är här jag bor. Landsbygden, naturen. Jag var fri på alla sätt. Nu pratar jag inte om Stalintiden, då fanns inte jag. Fast det finns olika berättelser om den tiden också.”
    Läs mera: http://www.sydsvenskan.se/ingen-sektion/langtan-till-sovjet/

    Till sist en läxa för dej sl som vet mycket,
    Hur många militärbaser har Ryssland utanför sina gränser?
    Ledtråd: USA har c:a 1.000

    🙂

  10. Sovjetunionen var ett svart moln i väst. Den som tyckte det offentligt i öst ”försvann”. I efterhand förskönar människan. Sovjetunionen föll av sig själv, då rasade dess ockupationstrupper samman, och ett antal djupfrysta konflikter vaknade upp igen. Även Ryssland har en massa smånationer, alltså öar av språkgrupper inne i den ryska folkmassan. Vi känner till Volgatyskarna; det finns 99 till.

    Citat 2011 från vuxen elev; ”jag är inte ukrainska, jag är sovjetmedborgare”. Det var olika farligt att växa upp i sovjet beroende på tidsperiod. Många medelålders längtar tillbaka.

    Vi lever i Pax Americana. Före 1914 levde vi i Pax Britannica. När (inte om) Pax Americana upphör kommer ett antal krigsherrar att försöka sig på omfördelning. Det ser jag inte fram emot. Ukraina levde under Pax Sovjetica. Säkerligen längtar många dit. Utsiktslöst.

    De amerikanska grundlagsfäderna stirrade på Romarriket redan från början; Capitolium, Senaten; allt är lånat från Rom. De studerar föregångarna i detalj. Obama uppges ha varit blek om nosen när han möte de kinesiska ledarna häromåret. Han känner säkert till industrialismens hävstångseffekter; USA kan ha en militär jämlike om ett par decennier. Teknisk utveckling kan eliminera amerikansk överlägsenhet i en handvändning. Det hände sig året 1906 att Royal Navys solida övertag nollades ut av dem själva med sjösättningen av HMS Dreadnough; tyskarna kunde börja kapprusta på en 1-1basis från den nya standarden. Motsvarande kan inträffa när som helst; något genombrott hos UAV-utvecklingen kan göra amerikanskt luft- och sjöherravälde värdelöst. De driver själva utvecklingen som kan bli spik i egen kista.

    Givetvis har USA militärbaser utomlands. Betalar vi inte för vårt eget försvar kommer vi att få deras, i bästa fall. Det finns ännu sämre alternativ. Det minst dåliga alternativet är att ha ett eget försvar. Deras övningsverksamhet i Norrland är en spegelbild av svensk nedrustning. Vore vi kavata och utrustade som förr så vore de inte här. Avrustningen öppnar dörren för allianser där vi blir undersåtar.

  11. sl den 5 Jun 2014 kl. 15:21 skrev:
    ”Avrustningen öppnar dörren för allianser…”

    Javisst är det så 🙂

    Därför blev jag extra glad idag när jag fick läsa att Ryssland efterskänker sina fordringar på Nordkorea och tänker inleda ett valutasamarbete.

    Jag blev riktigt glad, därför Nordkorea behöver trogna vänner. Inte fler fientligt inställda länder för det har dom tillräckligt många ändå. (bästvärlden)

  12. Nordkorea avrustar inte, de behöver en jättearmé mot sitt eget folk. Nordkorea gränsar inte till Ryssland, utan till Kina. En allians mellan Ryssland och Korea mot Kina är en ren upprepning av alliansen mellan Ryssland och Vietnam mot Kina, och kan bottna i samma kalkyl; det lilla landet värjer sig mot den närliggande jätten Kinas inflytande genom allians med stormakt lite längre bort. Så valde Vietnamesiska kommunistpartiet. I samband med det utkämpades ett rejält krig mellan Kinas och Vietnams ofrivilliga arbetare- och bönders röda-armé-kopior. Sovjetisk materiel på bägge sidor. Verkar något bekant? Det börjar på U…

    En fordran på nordkorea är helt värdelös. Man kan få pengarna i nordkoreansk valuta, den har inget värde i andra valutor eller varor, men om man ska ha sin fordran i riktiga pengar av nordkorea får man ingenting. Nordkorea har fortfarande inte betalt för volvobilar det köpt på 70-talet, exportkreditnämnden (sveriges skattebetalare) har köpt 40 år gamla volvobilar åt nordkoreas generaler med släkt och vänner.

    Rysk valuta har ett värde. Om nordkoreas generaler får använda den kan de köpa saker på världsmarknaden. Det blir antagligen inte morötter och äpplen, utan styrsystem och raketbränsle till de fredsälskande kamraternas små projekt. Det stackars nordkoreanska folket saknar talan, och deras tokiga generaler beskjuter grannarna när de ska visa sig på styva linan inför varandra istället för mäta pitt genom att se vem som orkar sitta längst i bastun och halsa vodka. Därför har de nordkoreanska generalerna och deras partikamrater få vänner. Detta paradis har de jobbat länge med. Den enda vara de nordkoreanska generalerna kan sälja är sina undersåtars arbetskraft. Grannen Kina har så gott om det att den inget mer behöver. Nordkoreas generaler står med väggen mot ryggen. Kanske är enda affären de kan göra (vid sidan av den otänkbara välgärningen att abdikera förstås) att sälja ut lite ”oberoende” till Ryssland. Lägerslavarna svälter, de groteska lögnerna far över världen, lite raketexport till Iran som grädde på moset. Så bra att de får lite rubel, det var verkligen vad som behövdes…

    Vad behöver de nordkoreanska arbetarna? Frihandel, riktiga fackföreningar, tömda slavarbetarläger, skrotad röd armé, nerlagd raketutveckling, affärs-förbindelser med sydkorea. Partiets traditionella strypgrepp på jordbruket måste avvecklas, och till det kommer sannolikt matimport.

  13. Arbetarklassen har alltid frihandel så det räcker. Frihandel i den allmänna betydelsen tjänar endast kapitalisterna som blir rika på andras bekostnad.
    Det är inte arbetarna du talar för.

  14. Nordkoreas arbetare lever i svält. Nordkoreas jordbruk har ett par problem; det är väldigt arbetsintensivt, dvs lågproduktivt, och ovanpå det terroriseras det av planekonomi.

    Sveriges arbetare åtnjuter sen hundra år varierande grad av frihandel. Inte heller vårt klimat är högpresterande vad gäller jordbruk, vi har andra fördelar vi dragit fördel av av; skog och malm har förädlats till saker vi säljer dyrt, sen importerar vi mat billigt.

    Många vinner på frihandel; de som vill köpa och de som får sälja. Många fler vinner än förlorar på frihandel. Inga konsumenter förlorar på frihandel, men den har eliminerat svensk produktion av cyklar, lok och personbilar. Så det finns förlorare; de som tillverkar för dyrt får inte sälja. Alternativet till frihandel är krig.

    Problemet för nordkoreas arbetare är inte om jag talar för dem, och du mot dem, utan att de kan välja på slavlägertillvaron, svält under stroppiga generaler med röda flaggor, eller att med fara för livet fly till Kina, och där hamna längst ner på arbetsmarknaden. Den rimliga attityden från svenska arbetare är att önska andra länders arbetare lycka till med självorganiseringen, så att priset på utländsk arbetskraft stiger.

    Röd flagga kan betyda en massa saker. Badförbud, fria fackföreningar och militärt organiserad slavstat med låtsasprogressiv retorik. Alla slavländerna du vurmar för, dina inbillningar om arbetarparadis i enpartistater ledda av ”antiimperialistiska” överstar i mustasch som gömmer sig bakom ickekonvertibla valutor, de byggs på gratisarbete och förbud att ens rösta med fötterna och gå sin väg. Nordkorea är det värsta återstående exemplet. Skillnaden mellan syd- och nordkorea är ett jordens mest slående exempel på fördelarna med frihandel, och nackdelarna med en diktatur som förbjuder frihandel. Sydkorea har gjort allt rätt, och nordkorea allt fel. Förbud mot frihandel är förbud mot höjd levnadsstandard.

    Traditionell socialdemokratisk politik från 1917 var sänkta handelshinder på mat. Det stod på banderollerna längst fram.

Lämna ett svar