Nyliberala «sanningar » och hårda fakta

De nyliberala teserna om den fria marknadens gudomliga gåvor har sina begränsningar. Lita kalla fakta räcker för att kläda av de till leda upprepade ”sanningarna”.

Ett, att en minskad offentlig sektor skapar fler valmöjligheter och större frihet för individen. Det stämmer varken i de högt industrialiserade länderna eller ännu mindre i global skala. I tabellen här under visas skattetryckets andel i % av bruttonationalprodukten i länder med olika styrelseskick. Det är ett mått så gott som något annat för att mäta den offentliga sektorns tyngd i ekonomin. Alltför stora slutsatser kan inte dras av tabellen. Men den visar i alla fall att det inte finns något samband mellan individernas frihet och statens omfång.

Källa: Andre Balilari &Thomas Brand , 2009

Vi ser att med nästan inget undantag är det i länder med en stor offentlig sektor som den parlamentariska demokratin är rådande styrelseform.
Självfallet är det till stor del andra historiska fakta som förklarar att alla stater med ytterst liten offentlig sektor också är diktaturer eller auktoritära regimer. Ändå visar tabellen åtminstone att den nyliberala idén att en mindre offentlig sektor leder till större frihet saknar grund i vår krassa värld.

Två, att lägre skattetryck stimulerar den ekonomiska aktiviteten så att det personliga initiativet inte hämmas av en invaderande stat. Det leder då enligt teorin till totalt ökade privata inkomster i samhället vilket kommer alla till del. När vattnet stiger lyfts alla båtar samtidigt, heter det. Tesen är grundfalsk eftersom inkomstklyftorna blir allt större. Alla båtar lyfts lika mycket av högvattnet. I de ekonomiska farvattnen är det dock vissa båtar som rider på högre vågor än andra.
I tabellen här under visas skattetrycket i olika länder och kvoten mellan inkomsterna för den högsta tiondelen av inkomsttagarna och den lägsta tiondelen på löneskalan.

Källa: OECD

I de länder som har den största offentliga sektorn är löneskillnaderna lägst, bland annat tack vare ”välfärden”, det vill säga transfereringar i form av bidrag och försäkringar till de med de lägsta inkomsterna före skatt. Medan den bäst lottade tiondelens inkomster i Norge är bara 2,8 gånger större än tiondelen i botten är samma kvot i USA 6,4.

Tre, att minskad offentlig sektor leder till högre tillväxt, mätt i procent av BNP.

Okey då, brukar nyliberaler svara på faktum att ojämlikheten ökar mest i stater med den minsta offentliga sektorn. Men det kompenseras av att det blir högre ekonomisk tillväxt i mindre reglerade ekonomier med små offentliga sektorer, sägs det. I tabellen under ser vi att också det argumentet saknar fakta att luta sig emot.

Källa: OECD

Tabellen ger ingen klar tendens åt vare sig ena eller andra hållet. Under decenniet mellan 2001 till 2011 har den genomsnittliga tillväxten varierat relativt kraftigt mellan olika länder, alltifrån Japans stagnation under 1 procent per år till Sveriges genomsnitt på 2,3 procent för samma period. Om något har tillväxten i genomsnitt varit en aning högre för de fyra länderna med skatternas andel över 40 % av BNP jämfört med genomsnittet för de fyra (Japan borträknat) under 40% av BNP. Kaalkylen visar 1,70 % i tillväxt mot 1,58 %. Inte mycket att hänga upp sig på, förutom om man vill bevisa att det blir högre tillväxt när den offentliga sektorn sätts på svältkur.

Egentligen är kalla fakta i tabellerna ovan inget märkligt. Det märkliga är att det nyliberala mantrat fortsätter att malas dag ut och dag in. I tabellerna här ovan finns inte utvecklingen i Europa 2011-2014 med i beräkningen. Den ekonomiska stagnationen som alla ”svältpaket” bidragit till är ytterligare bevis för att de nyliberala teserna bara är hårdnackad ideologi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 svar på ”Nyliberala «sanningar » och hårda fakta

  1. Har inte läst inlägget men ska göra det sen, verkar för övrigt passa ihop med kommentaren.

    Var finns FN:s huvudkontor? Världbankens? IMF:s? Sveriges m.fl. staters guldreserver?

    Nån kallar det Pax Americana, nån på pashback kallar det ”världssystemet”

    Men nu jääävlar börjar det äntligen hända nåt…..

    ”Orban vill skrota väst-demokrati
    Ungerns premiärminister Viktor Orban säger sig vilja avskaffa den liberala demokratin till förmån för en ”icke-liberal stat”, och nämner Ryssland, Turkiet och Kina som föredömen.”

    http://nyheter.se.msn.com/utrikes/orban-vill-skrota-v%C3%A4st-demokrati

    En annan värld är möjlig 🙂

  2. Idén att allt blir bättre om man eliminerar den relativa friheten provades på 30-40-talen; absolut ingenting blir bättre när man avskaffar den liberala demokratin i antiamerikanismens namn. Orban, Putin, Chavez, Mubarak…raden av korrumperade skurkar som stjäl sina medborgares pengar, duperar dem med spel och underhåller dem med att bränna stars and stripes är oändlig. De brukar ha judehateri som hobby.

    När det gäller den offentliga sektorns andel av ekonomin i korrelation med parlamentarisk demokrati skulle jag direkt hålla med. Men; det finns något som kallas profitkvotens fallande tendens; något som på 70talet säkerställde att kapitalismen med lagbundenhet skulle ersättas av den så väldigt mycket effektivare och människovänligare socialismen. Av detta blev inget, profitkvotens fallande tendens fallerar så fort där dyker upp en ny uppfinning, dvs genast. Däremot kan man tydligt se en tendens till fallande avkastning på insamlad skatt konsumerad kollektivt. För att hålla tex spårvagnar igång måste man hela tiden ösa in mer skattepengar för att få ut samma tjänst. Medan industrin tillverkar konsumtionsvaror till allt lägre styckekostnad blir offentlig konsumtion allt ineffektivare. Eftersom man inte kan ta ut mer än 100% av löntagarnas inkomster i skatt, och vi för länge sen passerade 50%, är kravet på effektivisering här för att stanna.

    Det är helt enkelt så att skattehöjningar och ökad offentlig konsumtion är en redan genomförd politik, den har redan lyckats, under den enkla omständigheten att det gick att höja skatten, därför att den var låg. Nu är skatten höjd till nivåer där det inte uppstår jättejubel när den höjs igen. Det är därför alliansen sitter i regering. Det finns ingen nyliberal offensiv. Det finns en framgångsrik skattehöjarpolitik som leder till en punkt där den blir sitt eget hinder. Dit kom vi för decennier sen. ”Nyliberalism” är vad som händer när skattehöjeriet går in i väggen. Politiker skulle så jättegärna vilja höja skatten ännu mer, men då uteblir tillräckligt mycket väljare; det finns redan tillräckligt mycket väljare som har tillräckligt hög skatt. Nu står politiker med ryggen mot väggen och ska förklara varför de inte levererar paradiset, trots att vi betalar för det. Tomhänta.

  3. Alltså; vi står tomhänta, och politikerna står tomhänta gentemot oss. Själva förser de sig givetvis. Vem hade trott något annat? Det spelar i det sammanhanget ingen roll vilket parti man röstar på; de kommer alla att bära sig åt som människor och förse sig. Det spelar heller ingen roll vilket ”system” man har; under alla system bär sig politikerna åt på samma sätt; lovar att uträtta något, trummar ihop våra pengar, levererar fingerborgar och förbud, och som av händelse får de max lön, max bostad, max pension och blandade gräddfiler på moset. Just därför är det löjeväckande jublet över Orbans ”radikalism” direkt tragiskt. Avskaffande av pressfrihet innebär till sin essens endast att avslöjande av politikers trixande blir brottsligt. Spridande av nationalism, människoförakt, judehets; den xenofobiska soppan – det blir pressens uppgift. Blandat med fotboll och Miss Colombia.

  4. Då kan du ju förklara vart pengarna tar vägen. Och om inte du kan, kanske Benny kan göra det istället.

    Min bil går på E85 nu och den drar c:a 1.25 x vad den drog före med bensin.

    Du påstod att bilen skulle dra 1.4 gånger mer men det stämmer dåligt.
    Har du nån förklaring?

    Fast ombyggnaden är inte klar än. Än så länge är det bara enkla åtgärder utan större ingrepp. När jag är färdig hoppas jag att bränsleförbrukningen ska börja närma sig den tidigare med bensin och skillnaden blir då att betala drygt nio kronor litern istället för nästan femton kronor.

    Det spar pengar för en fattig samtidigt som det bidrar till en bättre miljö 🙂

    Höstens val närmar sig och jag ska sondera vad de olika lokala partierna har för inställning till förbättring av cykelvägarna i staden. Som det har sett ut de senaste åren sker investeringar i cykellederna endast om det gynnat handel och näringsliv.

    Vänstern har jag redan varit på men det verkar mycket snack och lite verkstad, fina ord i ett kommunalt handlingsprogram men det räcker inte.

    Nästa snack ska jag ta med miljöpartiet och sedan sossarna. Jag ska även fråga de borgerliga bara för och höra vad dom säger om den saken men börjar dom direkt och mala om hur resurser skapas då vänder jag på klacken och går för det var inte mitt ärende.

  5. Det här är ett intressant ärende, i en kolumn som handlade om något annat. Min begränsade erfarenhet av etanolbilar, som går på E85, är att de drar 1,3 till 1,4 ggr mer etanol än motsvarande bensinbil drar i bensin, och att priset är harmoniserat via skatt så att det blir exakt lika dyrt att åka per mil oavsett vilket man väljer. E85 är billigare i omvänd proportion till hur mycket mer som behövs per mil för ekvivalent bil. Om du fått din att klara sig på 1.25 så är det bra; är du säker på att det verkligen är genomsnittet?

    Det är roligt att du gör något konstruktivt tycker jag, mina absolut varmaste gratulationer till ombyggnad av egen bil till något du föredrar, minskar de diminutiva utsläppen så mycket bättre. Har du funderat på ombyggnad till gengas? Det fanns ett program för några år sen om en 23åring i glesbygd som byggde om sin 240 till att gå på ved. Vi tänker ju på volvosuggor med aggregat på släp; numera är allt förkrympt och placerat under huven.

    Jay Lenos garage (youtube) har ett program om en fantastisk ångbil från 1920. Kan vara intressant. Hightech, 3000 grader i ångrören, otrolig verkansgrad, startade på någon minut. Väl värt att se.

    Cykelbanorna är anlagda för att folk ska cykelpendla till arbetet om de kan och vill. Att de inte anläggs för rekreation i första hand verkar vettigt tycker jag. Eftersom vi lever i ett specialiserat samhälle utan självhushålllning, och det är anledningen till den höga levnadsstandarden, bör cykelbanor anläggas för underlättande av transporter.

    Huvudargumentet mot miljöpartiet är att de avsiktligt vill göra energi, och därmed transporter, dyra, för att uppnå mål som inte kan vara några mål för sveriges befolkning. Att ha nedläggning av kärnkraft som mål är reaktionärt, eftersom det leder till högre elpriser. Att ha låga elpriser året om, dygnet runt, i alla landsändar, är progressivt, och bör vara politikens mål. Det var s energipolitiska mål på den tiden de var regeringsdugliga. Om man röstar på s nu får man mp på köpet. S valteknik är att inte svara på frågor. De två senaste valen var de så otroligt korkade att de gick till val på att ta bråket med mp med sig in i Rosenbad, på allas vår bekostnad. Den här gången är de marginellt smartare, och säger inget. Tyvärr är det enda skillnaden; planen detta år är densamma.

  6. Det är nåt förljuget över din kommentar sl 🙂

    Om sosse tar en chokladkaka för en tjuga eller en moderat snor åt sig 50 miljoner kronor.
    Vem av dom blir mest uthängd och får straffet?

    sl, det här äcklar mig….

  7. Jag har inte sagt nåt om chokladkakor och 50 milj kr. Vad ska jag säga? Bygg om din bil så du blir nöjd, sånt är jag helt för. Jag tror att gengasmotorer har minimala utsläpp.

  8. Hej

    Kommentarerna hamnar i otakt.

    Så klart att politikerna står tomhänta när dom inte har förmågan att ta ut skatt för att kunna bygga en välfärd.

    Politikerna kan heller inte skapa några resurser eftersom borgarna förbjuder dem alla tänkbara näringsverksamheter eftersom ingen annan än borgaren tillåts göra vinster.

    Om all politik går ut på sänkta skatter och privat konsumtion, vem ska då betala ett anständigt brandförsvar tycker du?

    Kommunen där jag bor har ett välkänt och välrenommerat växthus och när jag cyklade runt där för och njuta av prakten och idyllen kunde jag på dörren läsa ”All försäljning till privatpersoner har upphört”

    Kanske kommunen borde sälja ut anläggningen till nån entreprenör för en krona så folk kan börja handla sina växter där igen?

  9. Har inte kört så långt än, kontrollsträckan är 50 mil på 55 liter E85, blandat stads- och landsvägskörning med släp. Något snålställd men funkar OK.
    Äldre Volvo från 60-talet.

    De enkla åtgärder som är utförda är ökning av huvudmunstycke i förgasaren + något tidigare tändförställning.

    De lite mer komplicerade åtgärderna återstår men kommer så småningom och målet är att komma till ett förhållande minst 1.1 men vi får ser hur det blir.

    Gengas?

    Nej, det blir alldeles för komplicerat och ännu mera krångligt för och köra och inte minst är det mycket, mycket farligt. Ren koloxid är en direkt dödande gas som man helst inte vill ha och göra med alls.

  10. sl den 5 Aug 2014 kl. 21:54 skrev:

    ”Jag har inte sagt nåt om chokladkakor och 50 milj kr. Vad ska jag säga?”

    Det blir konstigt i tråden men det är väl jag som orsakar det med OT

    Vad jag menar är att produktionen aldrig varit så hög som den är nu så varför ska politikerna behöva vara tomhänta?

    Vart tar överskottet och pengarna vägen?

    I skolan lärde dom mej att välstånd uppnås med handel men jag tycker det är något falskt över det påståendet.

    Det kanske stämmer men det säger inget om vem som skulle få det bättre.

    Ska bli intressant vad som kommer hända i Ukraina när dom från väst med sina lånebanker ska ha huggsexa om allt staten äger där.

    Här i Sverige finns väl inte så mycket mer dom kan sälja ut för och sänka skatten och ödsla pengarna på kortsiktig privat konsumtion och då återstår bara lösningen låna, låna, låna för och hålla det ”snurrande hjulet” igång.

  11. Jag såg ett program på SvT om en händig glesbygdskille som ansåg sig ha kommit runt gengasens problem. Saknar tyvärr pekare.

    Svenska politiker tar ut astronomisk skatter, sänker de en höjer de en annan. Problemet är att vid bestående skattetryck minskar servicen, bestående service kräver kontinuerligt höjd skatt, man kan inte ta ut mer än 100%, och vi ligger långt över 50%. Den modell som fungerade 1930 – 1980 har nått vägs ände, det går inte att höja skatten i evighet. Det är inte fråga om ”politik är att vilja”. Det är fråga om ”politik är att kunna”. Palme är helt inaktuell. S skulle så gärna damma av honom, men hans, Erlanders och Strängs metod har underminerat sig själv. Istället griper de efter halmstrået ”klimatförändringar”, den ger möjligheter till att lura av medborgarna mer av deras lön utan motprestation. Vilket är avsikten.

    När jag läste civilrätt visste de berätta att kommuner inte får driva bolag, enligt någon paragraf. De drev bolag ändå, numera bolagiserar de sin service för att undkomma offentlighetsprinciper, privatiserar, eller följa reglementet på ett sätt som inte var avsett. Jan Emanuel är bara bluffgubbe nummer ett, resten står och trampar vid scenkanten. ”Vi som vill opp”.

Lämna ett svar