Inte handduken – men väl Stefan Löfven

,

Socialdemokraternas Verkställande utskott och Partistyrelsen, vilka är huvudansvariga för det snabba sönderfallet av det egna partiet, kastar inte in handduken – men väl Stefan Löfven.

En kompromisskandidat som ingen kommer att bli nöjd med. Undantaget Svenskt Näringsliv som kommer att gnugga händerna av förtjusning. Göran Persson är dessutom trygg med valet och SSU tycker som sig bör att Metallbasen är ”en man att lita på”. En supporterskara som sammanvägd ändå inte lär göra Löfven till en stark röstmagnet…

.

.

Jag ska återkomma till socialdemokratins kollaps i opinionen. Men dessa rader om Löfven skrivna för drygt ett år sedan när han var med i spekulationerna om en efterträdare till Mona Sahlin duger gott till att börja med:

.
”Jag är fortfarande medlem i IF Metall. Om än som pensionär med en blygsam avgift och en blygsam aktivitet. Nu är det inte ett bullrande verkstadsgolv eller ett stormigt medlemsmöte som gäller. På sin höjd kallas vi till julkalas med kaffe och pepparkaka…
Men i mitt hjärta river det lika svårt som förr när jag ser min ordförande Stefan Löfven framträda. Det borde vara dags för en verklig gräsbrand i vårt förbund. Ett metalluppror där medlemmarna pensionerar sin ordförande – eller snarare skickar honom till den fackliga åldringsvården.

.

https://i1.wp.com/svt.se/content/1/c8/01/36/21/98/gripen_frilagd_400.gif?resize=584%2C212

.

I en intervju nyligen för Aktuellt om en eventuell ny roll som ordförande för socialdemokraterna valde han att stolt – och glad som en nybliven pappa – att visa upp en bild där han satt i det svenska stridsflygplanet Jas Gripen. I och för sig fullproppat med amerikanska strategiska komponenter. Men ändå. Det var den bild av sig själv som han ville visa upp för det svenska folket. Svensk verkstadsindustri när den är som bäst. Med metallbasen i cockpiten…
Samtidigt piskades ”Ungdoms- eller Lärlingsavtalet” igenom på Metalls avtalsråd. En ren lönedumpning där arbetsgivarna ska kunna hyra in ungdomar – upp till 25 år – för skitlönen 12 481 kr/mån.

I går var det dags igen. Redan efter Mona Sahlins avskedstal eller snarare ”undergångstal” applåderade Löfven så högt det gick:

”Det var ett väldigt bra tal. Hennes stora styrka var att hon vågade ta upp frågor där vi behöver en förändring, som a-kassan. Hon tog upp betydelsen av att se a-kassan som en omställningsförsäkring.”
Nu fyller han i för SVT Aktuellt. ”A-kassan kan inte vara för evigt utan måste tidsbegränsas”. Med Löfvens borgerliga världsbild måste man välja. Höja taket i A-kassan så att fler får ut 80 procent under en kort tid. Vad han själv med Reinfeldts språkbruk väljer att kalla ”Omställningsförsäkring”. Eller en något längre omställning men då med lägre tak. För att ge A-kassan ”legitimitet” väljer han själv det första alternativet.
Vad Stefan Löfven glömt och Mona Sahlin aldrig ens funderat över är att A-kassan – som historiskt varit fackföreningsrörelsens livsnerv – inte är en kortfristigt försäkring. Inte en humanitär inrättning där man ska dela med sig lite av medlidande med dem som blivit av med sina jobb. Det handlar vare sig om välgörenhet eller ett bidrag. Det handlar om en klassolidaritet där de som har arbete med en hygglig lön motverkar lönedumpning, en försämring av de egna lönerna, genom att garantera de arbetslösa ett sådant försörjningsläge att dessa slipper att jobba för skitlöner.
Med en hög A-kassa. Inte ”i evighet” utan i väntan på ett nytt jobb med hygglig lön. Det är då vi hindrar arbetsgivarna från att försämra lönerna för alla arbetande människor. Med denna fackliga utgångspunkt går inte kampen för en bra A-kassa att stämplas som en rörelse för ”bidragstagare” eller ”förlorare”. Då blir den i stället en facklig och politisk strid för löner som vi alla kan leva av.

.

https://i2.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TQHXZnX40PI/AAAAAAAAFjU/quXdikHAjV0/metaaa.jpg?resize=410%2C296

.

1:a maj demonstration – 1906 . Kaptensvägen vid Folkets Hus;
Tolvkanten, den röda bokhandeln i Malmberget.

,

Jag vet inte om Stefan Löfven är ute i egen sak när det gäller valet av ny ordförande i SAP. Det mer troliga är att han plogar framför Sveavägens entré för Sven-Erik Österberg,  som är en av de hetaste kandidaterna i partiets jakt på en ersättare till Sahlin. För passande nog har Österberg samtidigt turnerat i media med samma budskap.  Nu är tragiken lika stor oavsett vem av de bägge det hela handlar om.
Men när det gäller Löfven handlar detta inte bara om vem som ska leda SAP.
Det handlar om vem som ska leda IF Metall. När förbundets avtalsråd röstade om ”Ungdomsavtalet” var det en mycket knapp seger för ledningen. Man vann med den historiskt svaga siffran 76-71. När förbundets ordförande nu dumpar A-kassan är det dags för att bygga ett verkligt Metalluppror där verkstadsgolven gungar och bågnar av all vrede.  Löfven måste dumpas. Han har säkert pensionsavtal så att han kan fortsätta med att leva i all välmåga…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,GP1,GP2,GP3,SVT1,SVT2,SVD5,DN7,

GP4,GP5,SVD6,DN8,SVD7,

Bloggare: RödaMalmö,Jinge,Zaramis,

7 reaktion på “Inte handduken – men väl Stefan Löfven

  1. Pingback: Stefan Löfvén borgarnas man: Högerkursen cementerad! « Röda Umeå

  2. Tror nog Reinfeldt och Aliansen kan sova tryggt inför valet 2014. Löfven kommer troligen att börja stimma om löntagarfonder i bästa LO-stil och då är det förhoppningsvis kört……

  3. I den frågan har du helt fel. Jag kan slå vad om min nya hatt, Det är nog det sista Löfven kommer att försöka att få på dagordningen.

  4. Pingback: På S-fronten intet nytt « Röda Lund

  5. En mycket bra artikel för oss som inte vet så mycket om Stefan Löfven. I ryggraden känns det som en gråsosse, en byråkratisk fackpamp trots sin svetsarbakgrund, vilken troligen inte var särskilt lång.
    Lennart Wallster

  6. Pingback: Juholt går – för S består problemen | Internationalens ledarblogg

Kommentera