Våra pensioner

Den stora pensionsbluffen

.

Den stora pensionsbluffen gick hem hos svenska folket under en period då världens aktiebörser syntes känna till bara en väg- uppåt. Sedan dess har många pensionärer sett sina besparingar i pensionsfonderna krympa kraftigt.

.

I dag inser allt fler att det nya systemet inte var till för att skydda pensionärernas inkomster i en tid då de äldre blir allt fler utan hade till syfte att minska pensionärernas andel av befolkningens samlade inkomster.

Pensionspresentation Bosse Ringholm, Maj-Inger Klingvall och Margit Gennser presenterade det nya pensionssystemet på en presskonferens 24 juni 1999.

.

Här under kan du läsa allt som vi skrivit om pensionsbluffen och de äldres allt mer trängda situation i samhället.

******

.

Debatt Aftonbladet 24/9 2007

Pensionens framtid, 16/2 2010

Debatt med kritiker 2, 13/2 2010

Debatt med kritiker 1, 13/2 2010

Pensionsvalsen 12/2 2010

7 svar på ”Våra pensioner

 1. Pingback: Den stora pensionsbluffen « Seniornytt

 2. Pingback: Solsidan tycker att vi lever för länge…

 3. Pingback: Den stora pensionsbluffen « Vetris

 4. Bygger inte er artikel i Aftonbladet på att kostnaderna för att försörja en icke-förvärvsarbetande är konstant? Finns det något stöd för detta antagande? Eller kan det rentav vara så att sjukvårdskostnaderna per åldring ökar mer än produktivitetökningarna per arbetande?

 5. Rasmus,
  Nej det gör den inte. Utgångspunkten är att de äldre inte ska få det sämre om deras andel av befolkningen ökar. Därför bygger tabellerna på att de äldres andel av inkomsterna ska öka om deras andel av befolkningen ökar. För att detta inte ska vara möjligt måste tillväxten av BNP under många år vara lägre än tillväxten i de äldres andel av befolkningen, vilket inte är fallet och inte kommer att hända. Med en produktivitetsökning på bara 1% per år minskar faktiskt de yrkesverksammas ”börda” för de äldre+yngre. De äldre blir en större andel av befolkningen medan de yngres andel blir lite lägre.
  Mvh
  Benny

 6. Pingback: Nonsens om pensionerna | Kildén & Åsman

 7. ATP var kört från början….
  Det var en medveten lögn som uteslöt alltför stora grupper och därmed var dömt att misslyckas!
  Fallet kom för sent, ty hade det skett tidigare hade det troligen funnnits mer kvar i kassan idag.

Lämna ett svar