Miljö och Klimat

Kräv ett socialt rättvist avtal i Köpenhamn.

Snart samlas statsmännen och diplomaterna i Köpenhamn för att baxa ihop ett klimatavtal som säkert kommer att presenteras som det bästa tänkbara sett till omständigheterna, det vill säga oenigheten mellan världens kapitalister om vem som ska betala vad.

FNs klimatpanel ger den nödvändiga bilden för att inse att det räcker inte med ”business as usual”, att trampa på i gamla spår, för att undvika eller ens minska de klimatkatastrofer som väntar. Kanske det redan är för sent att undvika allvarliga konsekvenser av de utsläpp som redan finns i biosfären. Men det innebär bara att ännu mer energi måste läggas ned på att tvinga världens ledare till att anta ett avtal i Köpenhamn som dels svarar mot klimatpanelens rekommendationer och samtidigt lägger de ekonomiska bördorna där de hör hemma- i de gamla industriländerna.

Här under har du länkar till den artikelserie i tre delar som jag skrev och presenterade här på bloggen i oktober.

Del I: Vad gör makten?

Del II: Vad är grön kapitalism?

Del III: Vad är ekosocialism?

8 svar på ”Miljö och Klimat

 1. Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Stopp för svineriet

 2. Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Rör inte min Rolls Royce

 3. Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Dags att sätta Köpenhamn i brand?

 4. Sökte på ordet vargavinter , och hamnade på er bloggsida . Käcka socialister , mot kapitalet , nästan stalinister och åtminstone politiskt blåögda ,ungefär i stil med Ung Vänster . Ridå .
  Som gammal agronom / meteorolog såg klimat / miljösidan intressant ut , men ack – nytt aningslöst idisslande av IPCC:s halvsanningar och AlGore-floskler . Bröder , Gud styr vårt klimat med hjälp av en MASSA parametrar varav
  koldioxiden är försumbar , men solfläckar / märkliga oförklarliga högtrycksbanor / mycket ryckiga – men högst vanliga – orkaner / störtregn etc etc gäckar oss . De uttjatade smaskiga isblockskalvningarna i Arktis är futtiga bevis på en STABIL klimatändring ( Klimat = 30 års snitt ! ) så sänk tonläget i de populistiska stora orden !
  Här i Umeå har de 82 cm snö sjunkit ihop till ca 30 , och de 28 cm tjäle ligger gôtt under snön , dvs mycket normalt .
  Förresten , grattis till er ´vargavinter´ , med skidåkning och snödäck ! Vänliga hälsningar
  Mats i Sävar , f.d natrubruksodlare / meteorolog
  i 40 år .

 5. Mats,

  Kalla mig vad du vill men inte stalinist. Vi tiilhör den rörelse som Stalin försökte att släcka med en ishacka.
  Så till dina klimatologiska anmärkningar. Det är märkligt att du kopplar in Gud som huvudförklaringen till klimatologiska förändringar. Det kan ju vara trösterikt att lägga allt ansvar i hans hand så slipper man bry sig om ens egna handlingar. Brassa på med kol och olja- det är ändå den gudomlige som styr.
  Ändå tillåter du dig att med stor självsäkerhet påsta att CO2 är försumligt i orsakssammanhangen medan orkaner, vindar , solfläckar och en massa annat tydligen avgör allt.
  Vi är kanske lika naiva som Ung Vänster. Men hellre det än förbittrad gammal kuf.

 6. Kjell Aleklett sa att oljan är slut innan vi kan göra klimatet så stora skador…
  Jag tycker det låter profetiskt.
  (I Kina startar man en kolkraftverk om dagen, eller nåt sånt)
  Vi blir nog tvungna att förlita oss på Gud och Kjell Aleklett…

Lämna ett svar