Varför vill inte Mona Sahlin bojkotta OS i London 2012?

Göteborgsposten/SIFO publicerar i dag svaren på en undersökning där man frågat 1 000 svenskar vilket som är det bästa sättet att förbättra de mänskliga rättigheterna i Kina. Bara fyra procent tror på någon form av OS-bojkott.

Självklart ska man ha principer och inte alltid rätta in sig i leden efter den senaste opinionsundersökningen. Men Mona Sahlin missar nog inte poängen med SIFO:s mätning. Hon och Thomas Bodström, har efter en idé från Frankrikes president Nocolas Sarkozy, som själv förtvivlat jagar bättre opinionssiffror, koketterat lite med tanken på att Reinfeldt borde bojkotta invigningen ( han har i och för sig aldrig tänkt sig att delta ) av OS i Peking. Storföretagen kan fortsätta med att investera storkovan på den heta kinesiska marknaden, Carl Gustav och Silvia får tillsammans med Göran Johansson (s), än en gång stå på däcket till ostindiefararen Götheborg, om nu planerna går som tänkt och det blir en repris på seglatsen uppför Pärlfloden till Kanton. Framförallt kan idrottsfolket till TV-tittarnas och huvudsponsorernas (som McDonald) oerhörda förtjusning nu till sensommaren ostört mäta sina krafter mot varandra.

En flashig symbolhandling som inte kostat någonting. Ännu så länge. Men efter denna något oväntade SIFO-mätning lär Sahlin och Bodström tystna för gott i frågan. Bakom koketteriet finns naturligtvis inte något uppriktigt engagemang för de nationella minoriteterna i Kina. Då hade Sahlin exempelvis engagerat sig intensivt mot den kinesiska statsledningens förtryck av de muslimska uigurerna i Xinjiang. En befolkningsgrupp, långt större än tibetanerna, och som dessutom utsatts för ungefär samma öde som dessa. Men nu är det ju inte lika flashigt med muslimer som med buddister. Smaka bara på parollen: Bojkotta OS i Peking – För ett Fritt Östturkestan!

Dessutom. Den historiska idén bakom de olympiska lekarna är att de stater som deltar, ska lägga ner sina vapen och inte delta i krig under spelen. Kina är inte i krig med någon annan stat. Det är däremot USA som leder ockupationstrupper i Irak och Afghanistan. Varför vill inte Sahlin bojkotta spelen i Peking, när nu USA tillåts delta? Eller Storbritannien? Ja, varför vill hon inte bojkotta OS i London 2012? Storbritannien är ju tveklöst en ockupationsmakt…

Till sist undrar vi framförallt varför hon inte bojkottar ockupationsmakten Israel när denna statsbildning den 11 maj, i Stockholm ska fira att det är 60 år sedan det egna Erövringskriget 1948….

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lämna ett svar