Hamnarbetarna – Nu jävlas de allihop…

På en mysig morgonträff, där man smaskade frukost ihop med arbetsgivarna, försäkrade Göran Johansson (s) för två veckor sedan AB Volvos styrelseordförande Finn Johnsson att han såg Hamnarbetarförbundet som ett stort orosmoment för hamnens framtid: ”Just nu jävlas de som mycket de bara orkar”, var hans veklagan över detta vårt kanske mest stridbara fackliga förbund…

I natt bröt så en konflikt ut i Sveriges hamnar. Formellt är det den avtalsslutande parten, Transportarbetarförbundet, som sätter hamnarna i blockad när det gäller övertidsarbete, nyanställningar och inhyrning av arbetskraft. Men i praktiken är det Transport tillsammans med Hamnarbetarförbundet som sagt nej till medlarnas förslag. Björn A Borg, från Hamns styrelse säger att:

Den avgörande orsaken till detta ställningstagande är att ingen acceptabel lösning presenterats vad gäller arbetstidens förläggning och inflytandet över denna. Hittills har hamnarbetarna haft ett inflytande över schemaläggning, övertids- och skiftsystem, men detta vill arbetsgivarna nu riva upp vilket vi finner vara helt oacceptabelt och medlarna kunde inte presentera en för oss godtagbar lösning. Innehållet i förslaget vad gäller löneökningar fann vi också vara för dåligt.

Vad ska Göran säga till Finn nästa gång de har sin mysfrukost ihop? Ska han gråta ut över Finns axel och medge att just nu jävlas de allihop?

Alla vi andra som känner för arbetarrörelsens sak ställer oss naturligtvis solidariska med de kämpande arbetarna. Vi har mer än nog med trasiga arbetstider i det här landet – som arbetsgivarna dessutom vägrar att betala för!!

I andra media: GP1,GP2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ett svar på ”Hamnarbetarna – Nu jävlas de allihop…

  1. Pingback: LO tappar medlemmar - deras eget fel | Svensson

Lämna ett svar