USA – hemliga anslag för anfallkrig mot Iran

Iran – nya varsel om

ANFALLSKRIG

I den senaste utgåvan av The New Yorker visar den mycket ansedde Seymour M Hersh hur Bush – i samförstånd med många demokrater – i skymundan förbereder slagfältet i Iran för ett kommande anfallskrig från USA.

I ett dekret godkänt av de bägge partiapparaternas ledare, ”de åttas gäng”, både i senaten och i kongressen anger Hersh att nära tre miljarder kronor har styrts över till hemliga operationer inne i Iran för att ”destabilisera det religiösa ledarskapet”. Pengarna ska gå till stöd åt oppositionella nationella minoritetsgrupper, främst bland Ahwasiaraber och i iranska Baluchistan. Gränsöverskridande operationer har redan iscensatts vid ett flertal tillfällen. I TV har Aljazeera också flera gånger visat hur amerikanska specialstyrkor på irakisk mark (!) tränar regimfientliga iranska grupper militärt. Men med dessa stora anslag kan de underjordiska operationerna öka markant. ”Slagfältet förbereds” är den hotfulla rubriken till Hersh`s avslöjande.

De nya resurserna togs fram samtidigt som det i en samlad utvärdering från de olika amerikanska underrättelsetjänsterna hette att Iran hade avbrutit sitt arbete med att utveckla egna kärnvapen redan 2003. En slutsats som var oerhört generande framförallt för den mest aggresive krigsförespråkaren, vicepresident Cheney. Men han och hans chef, Bush, har tillsammans med Israel gjort allt för att tona ner dessa besvärliga fakta. Stödet till nationella minoritetsgrupper, i syfte att destabilisera olika regimer, har blivit en gängse politik för de senaste decenniernas amerikanska administrationer. Alltifrån Kosovo, över Irak till Bolivia, och så nu Iran. Hersh`s nya avslöjanden tillsammans med den israeliska flygmanövern över Medelhavet nyligen, där man tränade flyganfall mot Iran, är svarta varsel som måste mötas med skärpt beredskap från antikrigsrörelsen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I andra media: DN,SVD

Ett svar på ”USA – hemliga anslag för anfallkrig mot Iran

  1. Pingback: Ska inte USA trappa ner i Irak? | Svensson

Lämna ett svar