”Blekansiktenas starka kvinna talar med kluven tunga”

TVÅ MÅTTSTOCKAR

Vi ser att Angela Merkel och Fredrik Reinfeldt är ute och vaskar runt i den berömda Harpsundsekan. Angela har med tysk noggrannhet spänt åt flytfästen rejält. Det är nog bra. Eftersom Fredrik artigt och belevat sköter den lilla rodden. Men egentligen är det nog så att förbundskansler Merkel ror betydligt kavatare än statsminister Reinfeldt. Åtminstone ror hon hem den egna väljaropinionen på ett bättre sätt.

Drottningen av Europa

Hade indianerna i mina ungdomsböcker tvingats att lyssna på Merkels presskonferens hade de vägrat att puffa fredspipa utan bara nickat åt varandra, vänt sig om i mockasinerna och försvunnit i skymningsljuset. De hade med en gång insett att ”Blekansiktenas starka kvinna talar med kluven tunga”

Före roddturen gick Angela Merkel på en presskonferens emot det ryska parlamentets beslut att Ryssland bör erkänna utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien som självständiga stater.

”Det är inte i enlighet med internationell folkrätt”, sa Merkel och tillade att hon förväntar sig att den ryske presidenten inte undertecknar beslutet.

Tyskland borde inte ens

viska om folkrätt

Det låter sig naturligtvis sägas. Den folkrätt som finns väger tungt i vågskålen och bör noga prövas av verkligheten och då vägas i förhållande till ekonomiska och politiska klassintressen. Men som sagt, inte ens det moderna Tyskland, borde i sammanhanget ha rätt att ens viska ordet internationell folkrätt. Vi kan ta det senaste exemplet för att visa att Merkel och andra västledare håller sig med dubbla måttstockar i frågan: Tibet. Saakasvhili flygbombade och drev bort majoriteten av sydosseterna från deras egen nation. Detta håller i stort alla vanligtvis så kallade aktade bedömare med om – utan Bildt. Vare sig vi pratar om Economist, Le Monde eller New York Times. Alla är de överens om att Georgien var ansvarigt för artilleri- och bombterrorn mot Tskinvhali. Det övergrepp som utlöste den senaste urladdningen. Säg nu att Kina, som svar på de nationella demonstrationer och upplopp som ägde rum, hade bombat sönder Lhasa till ruiner och drivit undan majoriteten av ursprungsbefolkningen till Nepal, i stället för att använda sig av den lågintensiva brutalitet som nu iscensattes. Inte hade Merkel – eller Bildt för den delen – då hyllat folkrätten och Kina, samt pratat om ett utökat stöd och militärt samarbete med den råkapitalistiska folkrepubliken?

Så slets Jugoslavien sönder

Ett övertydligt och verkligt exempel är Balkankrigen för några år sedan Tyskland var uppenbart den avgörande storspelaren och segraren när det gällde uppdelningen av Jugoslavien. Brott mot internationell folkrätt som kulminerade med de ”humanitära bombningarna” av Belgrad och andra delar av det som sågs som serbiska områden”. Noterbart var att Carl Bildts regering då utan minsta rodnad bröt mot allt vad internationell folkrätt hette. Han hade regerat sönder sig och sökte en utväg som internationell diplomat av något slag. Hans utrikesminister Margareta av Ugglas erkände på den tiden så många nya stater att hon inte ens visste vad de hette. Här nedan återges ett viktigt stycke från den värdering som jag skrev 1999. Den i sin tur var en del av en fruktbar diskussion/debatt som fortfarande torde ha läsvärde och som i sin helhet finns i Röda Rummet på nätet. Jämför alltså Merkels kluvna tungomål med verkligheten bara för några år sedan:

Först på 1960-talet började Västtyskland ta de första stegen i det som skulle bli ett trettioårigt projekt för att åter stycka Jugoslavien /…./ Så tidigt som 1982, vid ett besök i Bonn, fick Mate Mestrovic, ledare för den kroatiska separatiströrelsen, ett löfte från förbundspresident Richard von Weizäcker, att Västtyskland skulle kommat att stötta en kroatisk utbrytning. 1988 gav Helmut Kohl Franju Tudjman samma löfte och man började också att planera för den omfattande tyska vapensmugglingen till Slovenien och Kroatien. 1989 var vapenleveranserna verklighet. I Bayern upprättades också militära träningsläger för kroatiska specialstyrkor. När inbördeskriget i Jugoslavien bröt ut skickade Väst-Tyskland omedelbart militära experter till utbrytarrepubliken för att utbilda kroatiska enheter i bruket av mer avancerade vapensystem.

Den ”humanitära bombningen” av Belgrad

Vad som skett sedan var att Tysklands ekonomiska och politiska svaghet förbytts till styrka. Mililtärt saknade man fortfarande tillräckligt med muskler. Men Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens sammanbrott gjorde att Helmut Kohl 1 juli 1991 offentligt kunde gå ut och deklarera att ”Tyskland bör få EU att gå ut och erkänna de bägge republikerna Kroatien och Slovenien” /…./ Men Helmut Kohls stora tyngd i EU gjorde att han vågade agera på egen hand och den 23 december 1991 erkände Tyskland både Slovenien och Kroatien. Den 15 januari kände sig de andra EU-staterna tvingade att följa efter. även Bildts utrikesminister Margareta av Ugglas följde den tyske kanslerns diktat. Slovenien och Kroatien bröt sig loss utan att framförallt frågan om framtiden för den stora serbiska minoriteten i Kroatien hade klarlagts. Det jugoslaviska inbördeskriget blev så ofrånkomligt.

Bleka bloggen snopen

För övrigt är Bildts bleka blogg uppenbart slokörad när det gäller Merkels besök. Angela Merkel är inte vem som helst utan ledare för den europeiska kapitalismens starkaste statsbildning. Europas drottning. Någon kung finns inte än. Berlusconi, Sarkozy eller Brown. Ingen av dem framstår ens som kronprins. Men Merkel är drottning och borde fått stor uppmärksam från Bildt. Men han skriver bara torrt att han träffat henne kort och diskuterat hur utvecklingen ska gestalta sig. Sedan heter det snopet ”Innan Fredrik och hon försvann i riktning Harpsund och ekan och annat”. Ja, han hade nog gärna rott själv och sedan varit med på ”annat”, dvs supén med Drottningen vid taffeln…

Märkligt att inte politiska journalister i huvudmedia noterat att Bildt och Merkel har olika synsätt när det gäller Ryssland. Bildt följer den anglosaxiska/baltiska axeln och söker konfrontation. Merkel följer EU:s linje som mer betonar dialog. Kanske var det därför Bildt inte var inbjuden till kvällens diskussioner? Kanske följer Reinfeldt en mer moderat linje?

I pressen: DN1, DN2, DN3, DN4, Sydsvenskan1, Sydsvenskan2, Sydsvenskan3, DD , Internationalen, SVD1,SVD2,SVD3,AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 svar på ””Blekansiktenas starka kvinna talar med kluven tunga”

 1. Antityska kontinentförrädare!
  Angela Merkel är den enda vettiga politikern som finns kvar i den här världen.
  Tyskland är ett föredöme för resten av världen på alla sätt.
  Flytta Brüssels makt till Berlin – Europas hjärta och centrum!

 2. Är inte detta ett bra tillfälle för Ryssland att tillerkänna Tjetjenien självständighet?

 3. Georgienkrisen har vekligen gett dubbelmoralen ett nytt ansikte.
  Jag tror aldrig tidigare i historien att det har varit så tydligt att det inte är rätt eller fel som styr utan bara maktkamp och tillhörighet till ett visst block. Det är så uppenbart att ett barn kan se det.
  Att se Bildt stå och fördöma Ryssland är nästan komiskt. Samma Bildt som fördömde Sovjet för ubåtskränkningarna på 80-talet, fast det visat sig senare att det troligen var NATO-ubåtar.

Lämna ett svar