Haiti: ”Här draggas lik och kadaver”. Var är journalisterna?

I Gonaives, norra Haiti, flyter lik av människor.

I bråten högar med kadaver av döda djur.

”Den söta lukten av döda kroppar är mycket påträngande”, säger polisens talesman Ernst Dorfeuille. ”Ännu så länge har vi fått upp 495 lik”.

Människorna i staden Gonaives saknar allt

Hela regionen befinner sig i katastrof. Tusentals människor sitter på hustak och bergskullar sedan tre dygn tillbaka. Utan rent vatten och andra förnödenheter. Ett enda hjälpfartyg, från FN, har tagit sig dit. Med en del energikex och mineralvatten. Men den hjälpen är bokstavligen en droppe i översvämningen.

Alla de journalister som i veckan flockades i New Orleans och likt SVT:s reporter kunde berätta om en och annan palm som brutits och några soptunnor, som rullade runt, alla dessa journalister är nu som bortblåsta.

I Bihar kämpar samtidigt 1.2 miljoner hemlösa människor för att hitta tak över sina huvuden, förnödenheter och vård, efter att ha dränkts av Kosiflodens enorma vattenmassor. Många har dött. Mängder med djur har bara spolats bort. 200 000 hektar jordbruksmark är förstörd.

Inga journalister från CNN eller SVT är på plats. De är som bortblåsta nu när orkanen Gustav blev en medial ”flopp”. I stället gör de reportage om hur man ska klä sig på republikanernas konvent.

Vid floden Kosi bönfaller människor om att få plats i en räddningsbåt

Samtidigt som liken ruttnar i Gonaives, inte så långt från den amerikanska kusten, stävade USS Mount Whitney, USA:s flaggskepp för sjätte flottan, in till kaj i Georgien. Under förevändning om humanitär hjälp till landet efter den militära kollapsen för den extremliberala regimens försök att driva bort sydosseterna till Ryssland. På landbacken stod samtidigt bombmannen,själv, vicepresident Cheney,  med en miljard dollars i fickan. Dessutom med löften till Saakasjvili om att skyndsamt och välvilligt titta på hans nya önskelista, som toppas med hårda paket, fulla med nya dödliga vapen.

Haiti är USA:s egen skitna och förslummade bakgård. Hit flygs ingen US-Aid. Till Gonaives kommer vare sig Obama eller McCain. Inte ens järndamen Palin har synts till.

Här är SS Mount Whitneys ”hjälparbetare i full fart”. Varför inte på Haiti?

Frågor? Kommentarer? Idéer?
Hör av dig. Inga mejl publiceras utan medgivande:

gotekilden@gmail.com


I pressen: AB1,SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,Sydsvenskan1,DN3,Politiken1,Politiken2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Haiti: ”Här draggas lik och kadaver”. Var är journalisterna?

  1. utan att häri diskutera den extremnationalistiska georgiska presidentens förehavanden så kan man ju absolut notera att SVT o andra nyhetsmedier, tidningar, journalister, oupphörligen borde skämmas ögona av sig för sin väst(läs USA)centrerade människosyn och därpå rapportering, väldigt iögonfallande i dessa orkanstimma tider.

    i detta kan man även då lägga frågan, varför skall man betala licenspengar till sånt här skit?

Lämna ett svar