Afghanistan: Presidentfamiljen misstänkt för heroinsmuggling

Ska Sverige

stödja heroinlangare?

Mycket kunde man anklaga den störtade talibanregimen för. Men under dess styre minskade odlingen av opiumvallmo dramatiskt.

Nu med en regim som USA – och Sverige – ger sin välsignelse och kämpar för militärt är situationen den omvända. De senaste åren, har det varit många rykten i svang, men också flera mycket bestämda och väl underbyggda anklagelser, kring presidentfamiljen Karzai och det stora flödet av heroin från Afghanistan. En pipeline med denna tunga drog går från landets norra provinser över Turkmenistan och Uzbekistan, vidare genom Ryssland, för att den vägen strömma till Europa.

I Afghanistan strider NATO och Sverige mot allt som regimen

kallar talibaner.

I gårdagens New York Times fanns en lång och insatt artikel som med hjälp av mängder med intervjuer av människor i ansvariga positioner, sätter ansvaret hos presidentmakten i fokus. Läser man artikeln så behövs ingen fantombild för att se att det är presidentens lillebror, Ahmed Wali Karzai, som är en av huvudmännen bakom handeln med heroin.

Tre år efter amerikanarnas invasion, 2004, hittade afghanska säkerhetsstyrkor ett gömställe med en stor mängd färdigraffinerat opium. Bakom några betongblock inne i en trailer, i utkanterna av Kandahar, fanns knark för många miljoner dollar. Men det dröjde inte länge förrän den lokale befälhavaren Habibullah Jan, fick ett telefonsamtal från denne ”lillebror”. Han begärde kort och gott att trailern med last skulle släppas iväg. Befälhavaren berättade också att han fått samma order från en nära medarbetare till presidenten själv.

I propagandan sägs också att man bekämpar heroinframställningen.

Två år senare. Denna gång nära Kabul, stoppades en lastbil med nära 50 kilo heorin. Kort tid efter tillgreppet, berättade USA:s undersökningsgrupp att man funnit ett samband mellan den värdefulla narkotikatransporten och en livvakt till samme Ahmed Karzai. Det heta spåret kyldes ner och begravdes tillsammans med hela undersökningen.

Mark Steven Kirk, en amerikansk republikan, som haft drogfrågor i centrum för sitt arbete i kongressen, har kort och gott sagt om Ahmed Karzai: ”När jag frågar Bush`s administration om honom, blir svaret: Vi tror att han är smutsig”….

Lillebror själv…

2006 blev den lokale befälhavaren från 2002, Jan, utfrågad av amerikanska undersökare om händelserna kring herointrailern 2004. han berättade då att han fått telefonsamtal både från  ”lillebror” och från Shaida Mohammed, medhjälpare till storebror Hamid Karzai, alltså presidenten själv.

I juli 2007 blev samme Jan skjuten till döds när han var på väg till sitt hem i Kandahar…

Men det som nu tinat upp de nerfrusna spåren är att regimen i Kabul vägrar att släppa en heroininformatör, Hajji Aman Kheri, ur en långvarig arrest. Denne agent som enligt New York Times levererat väl underbyggda anklagelser mot Karzai-familjen, och under en tid med familj fått skydd i USA, greps 2007 av regimen i Kabul för påstått mordförsök mot vicepresidenten 2002. Men det afghanska domstolsväsendet har inte funnit någon hållbar grund för dessa anklagelser och i lagens mening försatt honom på fri fot. Men ändå sitter kvar i sina arrest. Myndigheterna vägrar att släppa honom.

Denna scen i dramat om Karzairegimen och Afghanistans väldiga utflöde av heroin är ännu inte till ända. Kanske får Aman Kheri sluta på samma sätt som Habibullah Jan. Med ett skott i nacken…Dyra droppar. I dag kommer nittiofemprocent

av världens heroin från Afghanistan

Den politiska slutsatsen av dessa uppenbart välgrundade anklagelser borde vara självklar. Varför ska Sverige stödja en regering som langar heroin ut på världsmarknaden och sedan gripa småhandlare på gatorna i Sverige? Afghanistan står i dag för nittiofem procent av världens heroinframställning. Den smugglingsrutt som man oftast använder sig av går dessutom till viktiga delar genom de områden där Sverige patrullerar och där krigsherren, narkotikalorden och massmördaren Rashid Dostum uppenbart måste kontrollera transporterna. Varför ska vår trupp, med dyra skattepengar, stötta honom?

Nu kanske någon väldigt svensk och rättfärdig läsare frågar: Men inte kan du anklaga presidenten för vad hans yngre bror har för sig för ruffel? Men för det första är Ahmed Wali Karzai boss över provinsstyret i Kandahar, där själva staden efter Kabul är den nästa största i landet. I den rollen är han Kabuls viktigaste  partner. För det andra finns det gott om heta spår till presidentmaktens kärna.

För det tredje. Ja, för det tredje är det Afghanistan som skärskådas och där är det familjen Karzai och då storebror som bestämmer. Alltså Hamid Karzai och ingen annan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,SDS1,

Andra bloggare: Svensson,Trotten,

Bra om protesterna mot SD i Malmö:RödaMalmö,Proletärbella

2 svar på ”Afghanistan: Presidentfamiljen misstänkt för heroinsmuggling

  1. Pingback: Claeskrantz.se : Mullah Omar välkommen tillbaka -USA förbereder krig

Lämna ett svar