Wall Street ett pyramidspel – Var finns Volvos pengar?

Faller

The Big Three?

För några år sedan var det många i Väst-Europa och USA som skrattade åt pyramidspelen i Albanien. Ett lurendrejeri där de som fogade in de första blocken i pyramidens bas kunde ta hem stora pengar. De som lite senare försökte bygga på höjden förlorade allt. Det blev kaos i det lilla landet.

Pyramiderna står kvar. Även efter pyramidspelen.

I dag är det uppenbart för alla att insatserna i dessa pyramidspel bara var barnlekar i jämförelse med bankernas globala finansekonomier. Bertold Brecht sa en gång något i stil med att det största rånet är att överhuvudtaget starta en bank. I dag kan vi kallt konstatera att vi hittar världens mest efterlysta rånare inom denna finansvärld.

Wall Street sjunker ihop. De stora biljättarnas aktier sjunker som bly. Både Saabs och Volvo Personvagnars ägare är mitt inne i ett historiskt drama där de riskerar att kursa som vilka småhandlare som helst. I Tirana ler man i mjugg. ”The Big Three”, Ford, General Motors och Chrysler, är på väg att försvinna.

Mitt i denna ”cliffhanger” som gör att oron mal hos hundratusentals arbetar-och tjänstemannafamiljer världen över, blir frågan om Fords och därmed Volvo Personvagnars pengar alltmer brännande. Nu frågas det i panik om det överhuvudtaget finns kvar pengar till löner året ut?

Pappren på Bordet

– fram med alla räkenskaper!

När Wallenbergs närmaste man Leif Johansson blev chef över AB Volvo var en av tankegångarna att han skulle stycka av personvagnsdelen. Så blev det också för tio år sedan. Med full uppbackning av Volvo Verkstadsklubb och dess ordförande Olle Ludvigsson. Volvo PV var då värderat till 50 miljarder kronor. Under de flesta åren av det decennium som gått har verksamheten varit en vinstmaskin. Hur många miljarder kronor som Ford tappat ur företaget under dessa år är hemligstämplat. Volvos stora vinster har i Fords bokföring raderats ut av företagets gigantiska förluster på den egna hemmamarknaden.

Nu när det läggs massvarsel offentliggörs den senaste tidens förluster. Varför får vi bara reda på detta? Vart tog de andra miljarderna vägen? Hur har de använts? Hur mycket har försvunnit i finansiella transaktioner? Alltså i profitjakt på olika penningmarknader i stället för i investeringar i den produktiva verksamheten. Hur mycket har gått till astronomiska chefslöner.

Vägrar PV:s ledning

– då vet Sällström

Mikael Sällström från Volvo Verkstadsklubb vet. Han har varit och är med i Personvagnars styrelse. Som facklig representant. Han är insatt i alla penningflöden. Vägrar Personvagnars ledning att lägga alla papper på bordet. Ja, då kan Sällström göra det. Det är bara att kliva över alla hinder om vad en facklig förtroendeman får och inte får säga. Lämna annars styrelsen i protest och låt någon annan läcka informationen. Vad har Volvos alla miljarder använts till? Var är pengarna i dag?

Dessutom. I dagarna röstade USA:s kongress igenom ett sensationellt högt ekonomiskt stöd till ”The Big Three”. Under omröstningen blundade man för tanken på frihandel och förbud mot statliga subventioner. Hela 165 miljarder pumpas in i de tre företagen. Bland annat för ”nödvändiga industriella strukturomläggningar” samt forskning/produktion när det gäller mer miljövänliga motorer/bilar.

Hur mycket pengar får Volvo Personvagnar? Eller ska Fords ledning låsa in alla pengar i USA? Hävdar man att det är ett globalt företag med en kassa, och där man förut kunde tappa blodet ur Personvagnar, då måste naturligtvis detta gälla också i dag, med ett inflöde av nytt blod.

Men kommer ”Big Three att överleva”?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: AB1,AB2,AB3,AB4,AB5,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,DN8,SVD1,

SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,SDS1,SDS2,SDS3,SDS4,AB6,AB7,AB8,SVD7,SDS5,

Andra bloggare: Svensson,Loke,Trotten,

Bra om Mona Sahlin och Miljöpartiet/Vänsterpartiet:

RodaMalmo,

7 svar på ”Wall Street ett pyramidspel – Var finns Volvos pengar?

 1. Pingback: Claeskrantz.se : How low can it go - Global finanskrasch

 2. Pingback: Börsrasen fortsätter | Svensson

 3. Om denna finanskris hade varit ett farligt virus och kommit ut på ”marknaden”, exempel global spridning av typ
  ”fågelviruset”, då hade smittkällan isolerats och sats i karantän

  Det är vad jag tycker man ska göra idag.
  Sätt USA i karantän och undvik handel via deras börser
  tills dess USAs finansmarknade visar upp några tecken på tillfriskning.

 4. Har skrivit några tankar och idéer om räddningspakenen som är Årets Julklapp 2008 och föreslagit en liten plan.
  kanske kan sprida sig.

  Stefan

 5. Pingback:   Tid för arbetarrörelsen att gå till offensiv — Mullvaden

 6. Pingback:   Volvokris och omställning — Mullvaden

 7. Pingback: Det är dags att börja om från början

Lämna ett svar