Förlegad partidebatt. Finns det friska banker?

Finansiellt Tjernobyl?

Från euroländernas möte i Paris berättar Sarkozy att man enats om att gå in med kontanter till de ”friska bankerna”. ”Euroländerna räddar banker”, ekar Aftonbladet. För att parera alla frågor om hur mycket och var all cash ska hämtas, understryker ”Zarko” med stora franska gester att det inte handlar om gåvor utan att man bara tillåter att bankerna ska kunna fortsätta sin verksamhet. Business as usual. Självklart rättar sig Anders Borg in i leden. Den svenska kronan är inte annat än en liten bit av svansen på euron.

Tjernobyl efter reaktorkatastrofen. Ska vi få en finansiell härdsmälta?

Men hur skattepengar till finansiella system, fulla med vidriga svulster av spekulation och osäkra fordringar, kan motiveras med att man tillåter bankerna att fortsätta att sköta ruljansen som förut, det känns minst sagt ihåligt. Den ”fria” kapitalmarknaden ska få fortsatta – med lika stora och gemensamma subventioner. Hela fundamentet i nyliberalismen rasar sönder. Inte en stavelse yttrades däremot om stora och gemensamma subventioner till alla de miljoner människor som nu kommer att förvisas till arbetslöshet.

Vad som hänt är att kapitalismens finansiella blodomlopp skadats svårt av flera infarkter. Då kanske det inte hjälper med vare sig steroider, några påsar nytt blod eller blodförtunningsmedel. Med dagens politiska ramar hotas ändå det finansiella systemet att rivas sönder i en sista ristande och dödlig infarkt.

Tillåta bankerna att fortsätta som vanligt? Sarkozy och ministrarna runt euron är naturligtvis väl medvetna om att det är precis det man gjort det senaste decenniet. Nyliberalismens politiker har tillåtit allt! Gamla regleringar när det gäller banker och finansiella korthus, som spelat med derivater och andra bluffkort, har sopats undan. Kaptalismens inneboende lågkonjunkturer och ekonomiska kriser har skjutits upp med alla tänkbara former av frivola krediter. Nu när allt går åt pipan vräker man in skattemedel och hoppas att ”marknaden” ska bli på gott humör och börja pulsera som tidigare. Problemet är bara att spekulationsekonomins grund är profitfallen när det gäller den reella, den produktiva ekonomin. ”Marknaden” vill helt enkelt inte investera i denna därför att man tjänar för lite pengar. Börserna är inte längre i något avseende friska kapitalkällor för expansiva och dynamiska företag i den reella ekonomin. Visst kan man ge akut hjälp med jättelika statliga bidrag. och få några glädjeskutt på börsen. Men som Reifeldt brukar säga. Då får vi ett bidragsberoende. Det blir som att pinka på sig. Först blir det varmt och skönt. Men sen…

Kapitalismens

värdegrund

bortsopad

Hela den kapitalistiska ekonomins ideologiska värdegrund är bortsopad. Nyliberalismens profitmedier, statsapparaternas viktiga radio/TV-stationer liksom alla mörkblå tankesmedjor, tappar över en natt förmågan att ge en trovärdig bild av varför ”marknaden” tar makten i land efter land och sätter parlament och regeringar på obestånd. De kan inte ge rationella förklaringar till det som sker. Vart tog de ”oberoende riksbankerna” vägen? Varför socialiseras bankernas skulder samtidigt som vinster och bonussystem tillåts att vara privata? Varför hotas kapitalismens blodomlopp av en sista dödlig infarkt?

Därför var gårdagen partiledardebatt förlegad redan innan den började. Ett meningslöst ”Eftersnack” till regeringens budget i skuggan av tidigare G7-träff och kvällens Euro- och IMF-möten. Samtidigt som de svenska partiledarna satt i debatt började ett hetsigt nattmöte mellan Gordon Browns regering och fyra av världens storbanker: Barclays; Lloyds TBS, HBOS och Royal Bank of Scotland. När den sena manglingen är färdig förväntas de fyra kräva 500 miljarder kronor i skattemedel för att kunna fortsätta sin verksamhet! Mot den bakgrunden blev den mest radikala skillnad Mona Sahlin kunde ta fram, nämligen att regeringen missat vuxenutbildningen, inte särskilt stor. Hon har ännu inte gett ett bud i kronor i ören, samt omfattningen i tid, när det gäller A-kassan. Lars Ohly såg ut ha fått en god middag och kvällen serverad på ett fat efter Sahlins missade svängom med Miljöpartiet. Men inget parti på ”vänstersidan” ifrågasatte kapitalismen som system. Ingen talade om ett program och en regering som vägrar att ta ansvar för kapitalismens blinda marknadsekonomi – för att i stället ta skyndsamma och viktiga steg mot en socialiserad produktion och en demokratisk planhushållning. Av nödvändighet ett uppbrott som måste ske hand i hand med en återskapad arbetarrörelse och folkliga massorganisationer i hela Europa.

G7:s ledare är ”oroliga”.  Står man så här rakt , med byxorna som stuprör,

syns det inte om man pinkar på sig. Först blir det varmt och skönt. Sen…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2.DN3,DN4,DN5,AB1,AB2,AB3,AB4,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,SDS1,SDS2,

SVD7,DN6,DN7,AB5,

3 svar på ”Förlegad partidebatt. Finns det friska banker?

  1. Man lättade på reglen under de senaste 2 åren och tillet industrin att läga sin kapital i fonder samma gjorde man med pensioner m.m.
    Man förbisåg att börserna är så som kasinon och att de som arrangerar verksamheten har fördelarna!
    Mindre insyn från statens sida sade borgarna hela tiden…
    Nu är till och med FBI framme för att klargöra brotten mot oss skattebetalare!
    Hur fan kunde vår höger låta finansen göra så som de ville med våra sparmedel?
    Ingen insyn alls?
    Till oss säger de att vi måste ta ansvar för vårt arbete samt för vårt liv…
    Vill de inte arbeta och göra sitt jobb som politiker så får de väll göra annat!
    Vi vill ha engagerade politiker, sådanna som vill arbeta med våra behov, typ dagis,skolos,sjukvård,vård,boende m.m.
    De som vill bara ha politikerlönen men inte ansvaret kan faktiskt dra!

  2. Pingback: Mer pengar till spekulanterna | Svensson

  3. Pingback: Partiledardebatt utan innehåll - alla var nöjda | Svensson

Lämna ett svar