Volvo: ”Sluta flörta med hyenorna”

DRA TILLBAKA

VARSLEN!

Från min gamla arbetsplats Volvo Lastvagnar Göteborg har jag fått detta fräna uttalande från den fackliga grundorganisationens medlemsmöte. Samtidigt hör jag att verkstadsklubben vid Volvo Umeverken vägrar att förhandla om det nya varslet om inte företaget sätter sig ner och diskuterar den åtgärdsplan som metallarna har föreslagit. Det fackliga motståndet lever!

”Vi arbetare på Volvo Lastvagnars Tuvefabrik (Justering och Slutmontering) församlade till fackligt medlemsmöte 2008-10-29 kräver att Volvo omprövar och drar tillbaka varslet om uppsägning som lagts för nästan hälften av arbetarna i vår fabrik.

Med bestörtning åsåg vi hur företagsledningen inför bolagstämman 2007 formligen vräkte pengar över aktieägarna, när man tredubblade utdelningen med motiveringen att kassakistan var för stor. Även i år har verksamheten hittills varit mycket lönsam med en kvartalsvinst på 7,2 miljarder 2:a kvartalet och 3 miljarder i tredje kvartalet. När det nu riskerar gå grus i vinstmaskinen ett tag, kräver vi att de som försåg sig så rikligt under de goda åren tar första smällen. Vi fick ingen del av guldregnet 2007.

Att behålla samtliga varslade i Sverige (1400 personer) under ett år skulle kosta aktieägarna några procent av en kvartalsvinst – ett synnerligen billigt pris för att behålla viktig kompetens och för att förhindra många mänskliga tragedier.

Vi kräver att volvoledningen vågar visa verkligt ledarskap. Flytta fokus från den alltmer hysteriska börsen till oss, som man vid högtidliga tillfällen brukat kalla sin viktigaste resurs – medarbetarna!

SLUTA FLIRTA MED HYENORNA PÅ BÖRSEN!

DRA TILLBAKA VARSLEN!”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,SVD1,SVD2,SDS1,

4 svar på ”Volvo: ”Sluta flörta med hyenorna”

  1. Såg en kort intervjua med den lokale fackordföranden från Umeå igår o han verkade inte mana till motstånd utan tvärt om verkade han ha stor förståelse för varslen (men han kan ju ha blivit klippt felaktigt)
    Därför är det bra och viktigt att sånt här sprids att en arbetargrupp visar att det går att göra motstånd.//Palma

  2. William Frank är klubbordförande och jag såg också intervjun. Den var kraftigt klippt. Vad han och klubben i Umeå håller med företaget om är att i sak är det inte fel att orderstocken smält som smör i solsken. Men klubben föreslår helt andra åtgärder för att kunna hantera denna nergång utan varsel. Den förra delen var med i TV. Den andra klipptes bort. I statlig- och gängse profitmedia får aldrig några alternativ till kapitalismens marknadslogik ens antydas.

  3. Pingback: Fossil- och kreditkapitalism vid vägs ände

  4. Jag läste om Volvo lastvagnar och fackklubbens aggernde där, i LO-tidningen, o det gav ju en helt annan bild av fackklubbens aggerande än cencur-TV gjorde///PALMA

Lämna ett svar