Ställ Volvo och regeringen till svars

Volvos ledning

och regeringen

måste stå till svars

Så var det dags igen. ”Volvos värde varar”, sa man förr i världen. ”Volvos ledning varslar” säger man i dag. Nu vill man ställa ytterligare 900 arbetare och tjänstemän på gatan. Denna gång är det ”Powertrain” som ska brandskattas på människor. I Skövde ( motorer), Köping (växellådor) och Göteborg ( inköp, konstruktion och produktutveckling ) ska det avhysas folk.

Det som lyser mest ilsket är att ledningen drar ner på konstruktion och produktutveckling. Här är det i stället självklart att stora resurser skulle tillföras för att utveckla de koldioxidfria motorer som behövs i morgon.

– Jag blev förbannad, så enkelt är det. Vi har haft ett löfte ihop med företaget att varsel är sista åtgärden. De har brutit ett löfte och det ser vi väldigt allvarligt på, säger Lars Ask, klubbordförande för IF Metall på Volvo i Skövde.

I veckan som gick samlades 1 500 metallare vid Volvo Lastvagnars anläggning i Umeå på ett sjudande medlemsmöte. Klubben vars demokratiska själ gett energi till initiativ och gemensam samling antog ett uttalande där flera av kraven säkert nu kan komma att resas också av klubbarna vid ”Powertrain”:

”Inom Volvo Lastvagnars båda enheter i Sverige har 1380 metallare varslats om uppsägning. I Umeå har 520 personer varslats och I Göteborg är summan 860 personer. Utöver detta berörs ca 100 visstidsanställda i Umeå som inte får fortsätta sin anställning och ett 70-tal i Göteborg. Arbetslösheten slår med full kraft mot medlemmar och deras familjer i slutet av 2008 och början av 2009. IF Metalls klubbmöte vid Volvo Lastvagnar AB i Umeå är djupt oroade över utvecklingen. Vi förväntar oss ett antal åtgärder från företaget, regeringen och berörda myndigheter för att mildra krisen för de drabbade och deras familjer.

VI KRÄVER AV AB VOLVO:

  • Att företaget verkställer olika former av äldreavgångar.
  • Att ett erbjudande om omställningsbidrag ges till dem som vill sluta för att starta eget, studera mm.
  • Att det sker en kartläggning av kompetensutvecklingsbehovet utifrån framtida produktion och investeringar och att företaget aktivt satsar på internutbildningar.
  • Att företaget är öppet för olika arbetstidslösningar som kan ge möjlighet för fler att bli kvar inom företaget.
  • Att företaget arbetar för att ta hem arbetsuppgifter som kan utföras av egen personal.

VI KRÄVER AV REGERINGEN:

  • Att taket i A-kassan höjs så att ersättning vid arbetslöshet faktiskt ger 80 procent av den förlorade inkomsten för de flesta. Öppen arbetslöshet ska dock till varje pris undvikas.
  • Att den ekonomiska politiken inriktas på att stimulera efterfrågan och underlätta för Riksbanken att sänka räntan.
  • Att nödvändiga ekonomiska och personella resurser ges till Arbetsförmedlingen för att matcha jobb, möjligheter till utbildning och kompetenshöjning. Personalen på Arbetsförmedlingen ska jobba nära företaget och de varslade/uppsagda.
  • Att regeringens samordnare förses med medel och mandat att genomföra aktiva åtgärder för att lindra effekterna av krisen.

Arbetslösheten är förödande för den enskilde och för samhället. Klubbmötet uttalar med kraft att ingenting får lämnas oprövat för att undvika uppsägningar och öppen arbetslöshet.
Det vilar ett stort ansvar på regering, riksdag, kommun och myndigheter att ta beslut som pekar i den riktningen.

Det vilar ett stort ansvar på företaget att anslå pengar för aktiva åtgärder som kan minska och undanröja varslet. Det vilar ett stort ansvar på de fackliga organisationerna på olika nivåer att ta kamp för en rättvis fördelning och allas rätt till arbete.

Antaget av 1500 medlemmar på klubbmöte 081106”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

I pressen:DN1,SVD1,SVD2,SVD3,SDS1,AB1,

Ett svar på ”Ställ Volvo och regeringen till svars

  1. Pingback: Vi lämnar ingen rik i sticket | Svensson

Lämna ett svar