Ropen skalla: Snutar! Svin! Mördare!

”Ungdomen möts av kulor

– Bankerna får miljarder”

Fyra dygn efter polisens dödsskjutning av den femtonårige pojken Andreas Grigoropoulos följdes han till sin sista vila av 6 000 ungdomar, mest gymnasister. På familjens begäran följde grekisk television det stora följet och efter den gripande ceremonin bröts tystnaden snabbt och en åska av samma talkörparoll drog gång på gång fram i direktsändning. Miljoner greker kunde alltså gång på gång höra de senaste dagarnas vanligaste slagord: ”Snuten är svin och mördare!”

Över hela Grekland fortsatte sedan gårdagskvällen med nya intensiva protester, demonstrationer och sammandrabbningar mellan ungdomar och polis. I hamnstaden Patras fick polisen fly till sin station och försöka värja sig mot upprörda demonstranter med tårgasgranater. Den mörkblå premiärministern Kostas Karamanlis är hårt trängd och har trots ihärdiga försök misslyckats med att stoppa den 24-timmars nationella generalstrejk mot hans egen regering som inleds på förmiddagen nu klockan tio.

Gång på gång har gymnasister och studenter revolterat mot en auktoritär stat. Det var studentrevoltens styrka och explosivitet som 1973-74 fällde den militärdiktatur, med Georgios Papadopoulos i spetsen, som USA hjälpte till makten 1967.

Den borgerliga grekiska staten är föråldrad. Sluten, genomkorrumperad och helt dominerad av de politiska släkter som också kontrollerar riksdagen och de två stora partierna. I decennier har släkterna Karamanlis, Mitsotakis och Papandreou avlöst varandra vid makten. Släkten Papapandreou och dess socialdemokratiska PASOK var i regeringsställning både 1981-89 och 1993-2004, men visade inte att ens deras lillfingrar skiljde sig från Ny Demokratis.

År efter år av stora studentkullar hittar inga jobb. Det är vanligt att man läser vid universitetet ända upp i trettioårsåldern. Bor hemma hos föräldrarna för att till sist kanske ta sig ut på arbetsmarknaden med en begynnelselön på 7 000:- i månaden Studenternas protester har stegrats när de dessutom konfronteras med den privatisering av den högre utbildningen som regeringen iscensätter. Rektorn för Atens universitet har avgått i protest mot att de unga inte får någonting av regeringen och att de ”därför vänder sig mot allt”. Fackföreningsrörelsen och landets breda lager av arbetande människor i stort möts samtidigt av motreformer som en höjning av pensionsåldern. Dessutom kastar den ekonomiska kris, som blir djupare för var dag, mer och mer bensin på den sociala hettan. ”Ungdomen möts av kulor – Bankerna får miljarder”, fortsätter säkert att vara ett av de vanligaste slagorden i dagens Grekland.

Till vänster om socialdemokratiska PASOK finns ett stort lapptäcke med organisationer. Det gamla skämtet om ”Två greker – tre partier” besannas dessvärre. Men det finns nu en starkare drivkraft för enighet. Fjärde Internationalens sektion OKDE Spartakos finns med i ENANTIA eller Förenade Antikapitalistiska Vänstern. En grupp som spelat en viktig roll för flera av de massmobiliseringar som varit.

——————-

Annars kan vi notera att detta är blogg nr 300 sedan start!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Bloggat: Svensson1, Svensson2,
I pressen: DN1,DN2,AB1,SVD1,SVD2,SDS,SVD3,

10 svar på ”Ropen skalla: Snutar! Svin! Mördare!

 1. Det kvittar om det är en rikoschett eller direktträff. Den som skjuter med skarp ammunition mot en folksamling och inte räknar med dödande rikoschetter är naturligtvis en mördare.

 2. Vi som är anarkister betackar oss för urskillningslöst våld och vandalism, oavsett om det gäller snutar eller privatpersoner.

 3. En fråga till Göte här… Polisen har med andra ord ingen rätt att försvara sig? De borde kanske lugnt och sansat gått fram till ungdomspacket som anföll dem och böjt på huvudena, så att det är lättare att träffa med stenarna menar jag…

  I min mening kunde polisen satt en kula mitt i pannan på ungen, och det hade fortfarande varit befogat.

 4. Pingback: ENANTIA uttalar sig om upproret i Grekland | Svensson

 5. Ulf; Varför skulle vi anarkister göra det? Detta är ett tydligt socialt uppror och självförsvar mot den korrupta polisen och den korrupta kapitalismen.

 6. Även borgerliga liberala media talar om en stat i upplösning och ett socialt uppror. Andan och värderingarna i den här poliskåren är från den tiden när militärens diktaturpack styrde landet, med hjälp av USA.

 7. Pingback: Trottens Betraktelser » Stöd upproret i Grekland

 8. Simon skriver: ”I min mening kunde polisen satt en kula mitt i pannan på ungen, och det hade fortfarande varit befogat”

  Tja, du skulle säkert få anställning hos den grekiska polisen. Bättre vore kanske att tala med en psykiatriker?

 9. Det är synd att debatten om privatisering kommer i skymundan i det här fallet. Jag läste nyligen antologin Vinst, utgiven av Ersta diakoni och Verbum Förlag, som bland annat problematiserar begreppet vinst inom sjukvården och blev väldigt kluven i frågan om privatisering.

  Å ena sidan känns det moraliskt förkastligt att tjäna pengar på gamla och sjuka. Å andra sidan: vinst eller inte – det är väl ändå resultaten som räknas? Och kanske kan ett vinstintresse på sikt göra ett företag bättre och därmed resultaten bättre? Det är stor skillnad på vinst och girighet.

Lämna ett svar