Kungligt residens ockuperat
Alla bostadslösa husockupanter behöver inte huka för polisen bakom barrikaderade portar och förbommade fönster. I England har i dagarna en grupp ockupanter i stället tagit skydd genom att sätta sig i besittning av ett obebott, men luxuöst och mycket aristokratiskt hem. Med sina vackra fönster. inbyggda balkonger med utsikt ut över Engelska kanalen, salonger och två fullproppade vinkällare, är den fastighet de tagit över värderat till uppemot 40 miljoner kronor.
Här var sommarresidens för Devonshires sjätte greve och ett tillhåll också för Kung Edward VII när han besökte sin dotter Louise som gift in sig i denna grevliga släkt.
För tre veckor sedan tog sig tolv, inte fullt så blåblodiga, men bostadslösa ungdomar in i den vackra men övergivna byggnaden och gjorde sig hemmastadda. Här finns bland annat sex sovrum. Ett av de underbara badrummen har kvar alla kunglig ståt som installerade för prinsessan Louise. Bland annat en varmvattenbehållare i snidad mahogny och porslinsdekorationer. Vilket kan behövas. Grannarna i det nobla grannskapet har klagat över att ockupanterna ser ut som skruttiga studenter med hål i kläderna.
På fastighetens vackra entrédörr har man hängt upp en skylt där det står att ”Vi har inte förstört någonting. För att belägga detta har vid fotograferat och videofilmat allt. Vi respekterar och ska ta väl hand om den här egendomen.” Enligt fastighetsmäklaren ”Strutt and Parker” har det gamla residenset en anonym ägare. Som inte bor där.
Här kanske finns kreativa idéer för Sveriges alla bostadslösa ungdomar. Om inte annat finns det gott om kungliga sommarresidens som står tomma nästan hela året. Samtidigt som de finansieras via de bostadsbidrag som i dessa sammanhang kallas för apanage. Det är idiotstopp för byggen av nya hyresrätter. Samtidigt som regeringen gör allt för att den privata bostadsmarknaden ska sluka så mycket av de hyresrätter som redan finns.
Trettiotalets depression slutade med att man ofta vräkte ”obemedlade” hyres-
gäster. Här en massdemonstration mot vräkningar i Olskroken i Göteborg 1936.
Hösten 1977 ockuperade ett 60-tal hyresgäster en del av Kvarteret Mullvaden
i Stockholm. En protest mot rivningsraseriet. En viktig men lång kamp stödd
bl a av Alternativ Stad slutade ändå med att grävskoporna åt upp deras hem.
Läs även andra bloggares åsikter om Politik, ekonomi, husockupation, Hyresgäströrelsen, finanskris, regeringen