I går Guernica – i dag Gaza

I går Guernica

– i dag Gaza

En lång eftermiddag för några år sedan gick jag runt i det Picassomuseum som finns i Paris. Här finns en del av hans verk utställda i ett vackert, vitt hus från 1700-talet. Genom en vandring upp genom fyra våningar kunde man studera alla förarbeten till det som blev den berömda monumentalmålningen Guernica. I svart, vitt och grått, med eldbränder och sönderfallande hus gick det att följa Pablo Picassos raseri och ursinne. Dödskriet från hästen, en kvinna med sitt döda barn till vänster, en annan kvinna under tortyrlampan till höger. Bakom det vackra husets oskuldsfulla fasader finns några av de mest smärtsamma bilder som någonsin målats.

Guernica…

Det enorma originalet målades med dagstidningar som underlag. De tidningar där han läst om hur historiens första flygbombningarna mot civila hade spritt död och fasa omkring sig. Det var 16 30 på eftermiddagen den 27 april 1937 som Spaniens kuppgeneral Francisco Franco lät den tyske översten von Richthofen, befälhavaren över den fruktade Kondorlegionen, pröva sin Junker- och Heinkelplan, i en terrorbombning av civila.

Vid ingången till Säkerhetsrådets entre i FN:s byggnad på Manhattan hänger en storslagen replik av Picassos mästerverk. Det var här den dåvarande utrikesministern Colin Powell motiverade USA:s angreppskrig mot Irak och av president Bush tvingades att ljuga om att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. För skams skull skyldes målningen med tunga draperier. Jag undrar om Säkerhetsrådet kunde se hettan i dess bilder när det natten till i dag gick in till sitt möte?

Gaza…

För Gaza är vår tids Guernica. Om även vi för ett ögonblick blundar för Israels roll, som ockupationskraft med etnisk rensning som mål under 60 år av rasism, förstörelse och krig. Ja, även då blir Israels militära raseri fullständigt vanvettigt. Regeringen säger sig slå tillbaka mot det palestinska motståndets raketanfall. Men under de senaste sju åren har bara ett tjugotal israeler dödats. Alltså inte mer än vid en svår bussolycka. Under de senaste dagarnas blixtkrig är antalet dödade palestinier snart 700 och skadade 3 000. Vid en snabbt skattad jämförelse mellan hela Gazas befolkning och Stor-New York innebär detta att ghettot Gaza under en dryg vecka har utsatts för fem vansinnesattacker i samma storleksordning som 11 september 2 001.

I Sverige var det för några veckor sedan stor uppståndelse i Malmös Rosengård. En liten källarmoské tvingades att stänga. Den kommunala myndigheten var helt handfallen och en del ungdomar blev rasande. Idiotiskt nog slängde de också sten mot ambulansmän och brandpersonal. De sköt också iväg en del förtida nyårsraketer. Om jag minns rätt skadades två brandmän mycket lindrigt. Oavsett kommunens urbota tafflighet var polisen naturligtvis tvungen att på något sätt ingripa mot stenkastningen.

Rosengård. Soprum…

När vi ser bilderna bilderna på alla Gazas döda. Nu senast i morse på alla de människor som inne i en FN-skyddad skola lemlästats och slitits sönder av Israels tunga artillerield. Då blir frågan: Hur skulle Israel ha hanterat de små upploppen i Rosengård? Kanske inte med allt vad man har av artilleri, stridsflyg, Apachehelikoptrar, droner och krigsfartyg. Men åtminstone med några kirurgiska missiler ( riktade mot källarmoskén! ), ett hundratal stridsvagnar och några tusen man infanterisoldater…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen:AB1,AB2,AB3,DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,SDS1,SDS2,SDS3,

Andra bloggare:Jinge,Svensson,Esbati,Trotten,RödaMalmö,Proletärbella,

26 svar på ”I går Guernica – i dag Gaza

 1. Tack Charlie,
  Vi har också saknat bloggandet. Men lite vila ska man unna sig. Nu hoppas vi att våra ”produkter” kommer att bli lika uppskattade under det år som startat. Upp till dig och andra läsare att vara domare.

 2. Jaha, har bara ett tjugotal israeler dödats? Då måste de ju låta hamas terror fortsätta. Man kan ju undra vilka alternativ malmö kommun hade förespråkat i Israel.

  Bör man bjuda in ungdomar och föreningsledare från Gaza till samtal där riskerna med raketbeskjutning förklaras så att de lär sig att det faktiskt kan vara farligt?

  Israels civila är israels ansvar och palestinska civila är palestinas ansvar. Om israel anser att deras civila bör skyddas så agerar de för att uppfylla detta mål. Om detta går ut över palestinska civilas så är det en beklaglig konsekvens av palestiniernas egna handlingar.

 3. Pingback: Israel har kommit överens med Israel och Israel | Jinges web och fotoblogg

 4. Det enklaste i Israels fall hade varit att häva ockupationen av Gaza.

 5. Pingback: Alliansupproret » I går Guernica - Idag Gaza

 6. Göte Kildén: Det försökte man med. Det gav motsatt effekt och nu är man där igen.

 7. Definitivt inte. Skulle Sverige vara fritt om Norge blockerat alla landgränser, våra sjövägar och allt luftrum?

  Dessutom, även de områden i södra Israel som nås av Kassamraketerna är ockuperat område. Den stora mängden palestinier som nu trängs i Gazas ghetto är fördrivna med terror från sin egen jord. I FN:s uppdelning 1948 tillhörde detta område också Palestina, men Israel försökte då, som nu på Västbanken, att ständigt rita om gränserna med etnisk rensning. Bland annat var det därför den judiska Sternligan mördade FN:s sändebud, Folke Bernadotte.

 8. Frihet och icke-ockupation är två olika saker. Om norge hade skickat raketer och självmordsbombare in i sverige så undrar jag om vi hade nöjt oss med att försöka stänga deras gränser.

  Vad gäller de araber som har lämnat sina hem i nuvarande israel så är det välkänt att arabiska ledare vid tidigare anfallskrig uppmanade araberna att tillfälligt lämna området för att återvända och ta över judarnas egendomar när dessa har utplånats. Nu gick det som bekant inte som den arabiska sidan hoppades, men någon ”fördrivning” eller ”terror” har alltså inte förekommit från israels sida.

  Dessutom ockuperas gazaremsan och västbanken av araber som kallar sig palestinier trots att palestina är det namn på det brittiska mandat som efter första världskriget omfattade även nuvarande israel och jordanien. Vid balfourdeklarationen 1917 delade storbritannien upp området, palestina, i en judisk och en arabisk del.

  Den arabiska delen kallas idag jordanien och den judiska omfattade även gazaremsan och västbanken. Det fanns judar även i den arabiska delen. Dessa höll sig till överenskommelsen och flyttade till den judiska sidan, israel. Araberna däremot, vägrade och därför ockuperas israel fortfarande av stora arabiska bosättningar som skapar terror och svårigheter till fred.

 9. Jag ska återkomma på bloggen med statistik och kartor för att visa hur Västerlandets koloni Israel expanderat från sitt erövringskrig 1948 fram till i dag. Du måste se till enkla kausala sammanhang. Orsak och verkan. Dödar man människor och driver in dem i ett ghetto gör de självfallet uppror. Ofta på de mest ociviliserade sätt.

 10. Till Göte:
  När du plockar fram dina kartor kan du väl också ta med lite information om varför gränserna ser ut som de ser dvs att Israels arabgrannar anfallit Israel gång efter gång och gränserna har formats efter detta (det är så det fungerar i krig)?

  Du kan väl också berätta lite om hur flyktinglägrena uppstod från början? Det var nämligen inte Israel utan de arabiska och palestinska armeérnas anfall som skapade flyktingproblemen med start 1947 och 1948 då hundratusentals araber flydde, många på uppmaning av sina arabiska vänner i tron att de skulle återvända som segrare efter man (som man sa) hade ”kastat judarna i havet”.

  På tal om ”Palestinier” så uppfanns denna benämning i samband med 6-dagarskriget 1967. Innan dess fanns det inga referenser till något folk kallat Palestinier. Ytterliggare en lyckad PR-kupp i syfte att kunna hävda laglig rätt mark som de aldrig ägt.

  Kan du också ta med hur du ser på Hamas och hur du (och världsopinionen) har överseende med de krigsförbrytelser som Hamas med anhängare utför dvs att anfalla civil befolkning, använda sig av mänskliga sköldar och försöka förinta ett annat FN land.

  Till sist kan du väl förklara hur Hamas försöker skapa fred mellan dem och Israel genom att bryta mot vapenvilan (den bräckliga och 6 månader korta) genom att dagligen skjuta raketer mot Israelisk civilbefolkning. Bara under 2008 sköts det över 3000 raketer mot civila mål i Israel.

  Det finns en fundamental skillnad på de båda parterna och det är synen på människoliv. Israel har som mål att undvika civila dödsfall och Hamas, terrororganisationen, har det motsatta målet och det är enkelt för dig att kolla upp. Lyssna på ett tal som Hamas håller till sitt folk så förstår du… Deras strategi med att sätta kvinnor och barn i skottlinjen fungerar..tyvärr. De vinner ju opinionen och priset betalar folket…
  som visserligen röstade fram dem men det gör ju knappast saken bättre.

  Israel har folkrätten och den moraliska rätten/skyldigheten att skydda sina medborgare (även de arabiska medborgarna) mot angrepp.

  Tack för ordet

 11. De finns nog ingen inom vänstern som gillar de Arabiska diktaturerna som många högerdebattörer försöker göra gällande. Det är Palestinas historiska gissel att deras ledarskap har lutat sig mot dessa diktaturer genom åren. PLO som under sin glans dagar hade en delvis socialistisk retorik åts upp när man lät de Arabiska diktatorerna styra deras handlande.
  Som vi vet är PLO totalt slut som befrielserörelse i allmänhet och politisk kraft i synnerhet, pga egen korruption och förtryck av andra palestinska rörelser.
  Dom islamistiska rörelserna har pga brist på alternativ, och genom tålmodigt socialt och politiskt arbete med massorna för massorna, vunnit deras förtroende vilket inte är bra ur en socialists perspektiv men en realitet. Hamas har i nuläget palestiniernas stöd och får anses som deras moraliska ledning.
  Det som händer i Gaza nu är inget annat än ett folkmord. Det enda goda som kan komma ur detta är att de arabiska massorna genomskådar sina diktatorers hyckleri och stöd för slaktarna från Israel och USA. På sikt kommer detta troligen att stärka motståndsrörelserna i dessa länder.
  Länken nedan är till en blogg med kartor över ”Palestinas utveckling”:
  http://www.skick.se/2009/01/och-s-ritas-en-ny-karta.html

  //Palma

 12. Palma: Du har missat några detaljer i de där kartorna, vilket också kommentarerna på sidan påpekar. Bland annat beskrivs de enda parterna på kartan som ”palestinier” och ”judar”, trots att begreppet palestinier för gaza- och västbanksaraber uppfanns 1967. Mer passande hade alltså varit att kalla grupperna araber och judar. Dessutom framställs de arabiska bosättningarna i israel som land ägt av judar.

  Slutligen vore det intressant att få veta hur du hade tänkt att israel skulle ta över gazaremsan 2009. Skulle området helt enkelt införlivas i israel i nuvarande skick? Eller skulle israel fördriva eller mörda befolkningen där först?

 13. Peter:
  Jag var nog lite oklar när det gäller kartorna att jag la med länken berodde på att Göte K i inlägg 10 skrev att han skulle återkomma med kartor. Jag var oxå medveten om invändningarna som var skrivna på bloggen därför länkade jag till bloggen (inta bara till kartan) personligen tror jag inte Israel kommer att ta över Gaza även om det säkert ingår i vissa sionisters planer. Det kanske var ett misstag att ta med länken i inlägget, eftersom det jag tyckte var viktigt att säga var det jag skrev innan länkhänvisningen//Palma

 14. Som jag skrev. Återkommer i frågan. Framförallt migrationen och den etniska rensningen (Nakban) i regionen. Men Peter? Menar du verkligen att en deklaration av engelsk portvinslord (Balfour) från 1917 om de brittiska kolonialherrarnas avsikter, när regionen ännu var en del av det Osmanska riket, menar du fullt allvar att den skulle han någon som helst betydelse i frågan? Länken nedan visar hur FN såg på uppdelningen 1947, innan det judiska erövringskriget 1948. Bland annat Jaffa skulle tillhöra palestinierna. Jeursalem och Betlehem en FN-kontrollerad neutral zon:

  http://mideastweb.org/un_palestine_partition_map_1947.htm

 15. Jag skulle vilja säga att det är typiskt palestinaförespråkare att förneka de avtal som gynnar israel medan de som missgynnar israel förs fram som de ”egentligen rättmätiga”. Notera att palestinamandatet 1947 redan hade delats upp i en arabisk och en judisk stat där araberna hade tilldelats den tveklöst största delen.

  Historien visar alltså att så länge det finns araber i den judiska staten så kommer det att finnas separatistkrav från deras sida. Den första heter jordanien, nästa skulle heta palestina. Men därefter finns fortfarande arabiska bosättningar i israel som tar order från israelfientliga grannländer. Därigenom ställer krav på ytterligare en arabisk stat på judarnas område. Den här gången möjligen kallad ”levanten”, med påståenden om en egen identitet som är väsensskilld från både palestiniers och jordaniers och att de därför inte kan flytta till dessa områden.

  Det är också viktigt att påpeka att FN inte är någon slags opartisk gudom som vill allas bästa, utan en diskussionsklubb där demokratiers och diktaturers åsikter anses likvärdiga. Det är därför vi aldrig får se tvåstatskrav och delningsplaner därifrån avseende darfur i sudan, koptiska områden i egypten, tibet i kina, västsahara i marocko etc. Och det är väl för övrigt rätt få stater som har fått sina gränser godkända av FN?

  Frågan är med andra ord varför så mycket högre krav bör ställas på israel än på andra stater.

 16. ”Avtal”? En pretentiös deklaration från en högergök till överklasslord i det koloniala England, vad hade han överhuvudtaget för rättighet att yttra sig om framtiden för den arabiska delen av det dåvarande Osmanska riket?

  Utan att veta det träffar du också helt rätt på spiken när du skriver att: ”Så länge det finns araber i den judiska staten så kommer det att finnas sepratistkrav från deras sida”. Självklart. Varför acceptera att man blir andra klassens eller snarare fjärde klassens medborgare i en ”judisk stat”. Vi måste bekämpa varje statsbildning som bygger på religiös eller etnisk renhet. Det var en katastrof när nazisterna försökte skapa en ”germansk stat”, ett judefritt Tredje rike, och det är en katastrof med den islamska staten Iran. Den enda möjliga statsbildningen i Mellanöstern är en enda sekulär statsbildning med lika medborgarskap för alla människor, oavset religion eller ras.

 17. Om det är självklart att israeliska araber kommer att kräva en egen stat i judiska israel, varför är det inte lika självklart att minoriteter i israels grannländer ska få ställa samma krav? Är det mer rätt att kopter behandlas som andra klassens eller snarare tjugonde klassens medborgare i egypten trots att de tillhör urbefolkningen? Och kan vi räkna med arabseparatistiska krav även i stater utanför israel, som t ex den svenska staten sverige?

  Frågan kvarstår; varför bör så mycket högre krav ställas på israel än på andra stater?

 18. På den enkla frågan är naturligtvis svaret att alla medborgare som ha samma rättigheter. Ibland är den nationella frågan så självklar och brännande att vi måste ta ställning. Vid varje situation får vi göra en konkret analys. Märkvärdigare än så är det inte.

 19. Det är dock något märkligt över det ensidiga fokuset mot israel. Varför så mycket gnäll över israel när det finns långt värre länder i samma region? Det är självklart att alla medborgare ska ha samma rättigheter, men det är inte nödvändigt att demonstrera eller skriva FN-resolutioner över de övergrepp som begås i egypten, syrien, iran m fl diktaturer.

  Sedan tror jag du har missat att araber i israel har samma rättigheter som judar. Palestinier är dock inte israeler och har därför inga nationella rättigheter i israel av samma skäl som t ex ryssar inte har samma rättigheter som svenskar i sverige.

 20. Det är ju ändå betydligt fler än 20 israeler som dödats av palestinska attacker de senaste åren, attacker specifikt riktade mot civila. Visst har Israel dödat fler palestinska kvinnor och barn, vilket tyder på förkastligt ogenomarbetade militära strategier, men Hamas grundregel är ju att gömma sig i flyktingförläggningar, under sjukhus och bland barn. Du har helt klart en poäng i att Israel slår tillbaka väldigt kraftigt, men det är ju inte Israel som är för etnisk rensning, utan snarare Hamas som går till val på att utplåna Israel som stat (är inte DET etnisk rensning så vet jag inte vad…).

  Om Hamas varit DIN granne, hade du också satt upp ett staket.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Dolphinarium_discotheque_suicide_bombing

 21. Till Peter och Alex. Jag ska lyfta upp era synpunkter på en blogg måndag eller tisdag och bemöta dem ordentligt.

  Vi ses hälsar Göte

 22. Pingback: Den systematiska våldtäktens arkitektoniska konstruktion | ADHD och ADD

 23. ”…De tidningar där han läst om hur historiens första flygbombningarna mot civila hade spritt död och fasa omkring sig. Det var 16 30 på eftermiddagen den 27 april 1937…”
  Jag har två kommentarer till det citerade utdraget ur ovanstående blogginlägg. Den första är språklig och gäller den felaktiga dubbla bestämningen: ”…historiens första flygbombningar(na)…” Den andra är historisk. Var bombningen av Guernica verkligen historiens första mot civila mål? 1932 bombade peruanska flygvapnet staden Trujillo i norra Peru efter en socialistisk resning (Se citat ur spanskspråkig Wikipedia: Ante la insurgencia trujillana, el gobierno de Sánchez Cerro ordenó un ataque aéreo (el primer ataque a población civil protagonizada por la nueva flota de aviones), que se llevó a cabo el día 8 de julio)

Lämna ett svar