Israels moraliska kollaps i bilder

På en av sina hemsidor har Aljazeera lagt ut flera viktiga videofilmer om vad som händer nu, liksom om de historiska sammanhangen. Ett fantastiskt material som med smärtsamma bilder visar Israels moraliska kollaps.

Aljazeera

På tidningen Internationalens blogg har Olof Palmes jultal från 1972 uppdaterats till att också innefatta Gaza. Läs mer: ”Vid dess rätta namn…”

“Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn och det som pågår idag i Palestina, det är en form av tortyr. Det man nu gör, det är att plåga människor. Plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk. Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babi Jar. Katyn, Lidice, Sharpeville, Treblinka, Hanoi, Falluja och Beirut. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Gaza, julen 2008.”

Olof Palme om Israels illdåd julen 2008

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

I pressen: AB1,AB2,AB3,DN1,DN2,SVD1,SVD2,SDS1,SDS2,ETC,

6 svar på ”Israels moraliska kollaps i bilder

 1. Pingback: Vid dess rätta namn!

 2. Pingback:   Stoppa massakern i Gaza - demonstrera — Mullvaden

 3. Efter 60 år i fångläger vad kan man förvänta sig ska hända? Om alla krigspengar användes till palestinierna och Israelerna skulle det bli en fredlig plats på jorden, Spec. när Bush är borta.

 4. Pingback: Bildt lägger bra förslag | Svensson

 5. Till Ben. Kanske det bästa svaret är Khaled Mashaals (Hamasledare) egna ord. Här citerade från Svenska Dagbladet:

  I 18 månader har mitt folk i Gaza varit belägrat, inlåst i världens största fängelse, avskuret från land-, luft- och sjökommunikationer, inburat och utsvultet, till och med förvägrat mediciner för våra sjuka.

  Efter den långsamma dödens politik kom bombningarna. I denna den mest befolkade av alla platser har ingenting förskonats från de israeliska stridsflygplanen, från regeringsbyggnader till hem, moskéer, sjukhus, skolor och marknader.

  […]

  Denna flod av blod utgjuts under lögner och falska förevändningar. I sex månader iakttog vi i Hamas vapenvilan. Israel bröt den upprepade gånger från början. Israel var ålagt att öppna övergångar till Gaza och att utvidga vapenvilan till Västbanken. Man fortsatte att skärpa den dödliga belägringen av Gaza och bröt strömmen och vattentillförseln upprepade gånger.

  Den kollektiva bestraffningen upphörde inte utan ökade i omfattning – liksom morden och dödandet. 30 gazabor dödades av israelisk eld och hundratals patienter dog som en direkt följd av belägringen under den så kallade vapenvilan. Israel fick en period av lugn. Det fick inte vårt folk.

  När denna brutna vapenvila närmade sig sitt slut förklarade vi oss beredda att ingå en ny omfattande vapenvila i utbyte mot att blockaden hävdes och alla gränspassager till Gaza öppnades, inklusive Rafah. Vi talade för döva öron.

  […]

  Inga raketer har någonsin skjutits från Västbanken. Men 50 dog och ytterligare hundratals skadades där förra året på grund av Israel, när dess expansionism fortsatte oförminskat. Man tänker sig att vi ska låta oss nöja med krympande markfragment, en handfull kantoner utlämnade till Israels vilja, omgivna av det på alla sidor.

  Sanningen är att Israel strävar efter en ensidig vapenvila, som enbart ska upprätthållas av mitt folk, i utbyte mot belägring, utsvältning, bombningar, mord, intrång och koloniala bosättningar. Israel vill ha en gratis vapenvila

Lämna ett svar