Volvo i går, nu varslar sjukhusen. Förbjud avsked!

Varför ska riskkapitalister

bestämma över våra liv?

Vintermörkret och storvarslen lägger sig över Sverige. Först avskedar verkstadsindustrin. Nu sätter regeringens ”arbetslinje” sina tydliga spår och över 200 000 människor är i öppen arbetslöshet. I logik med marknadsekonomins sjuka system varslas sedan i ett första steg mängder med anställda inom vården. På Karolinska i Stockholm. Sahlgrenska i Göteborg och på Universitetssjukhuset i Örebro försvinner tusentals händer som så väl behövs inom den eftersatta vården.

I riksdagens partiledardebatt står Fredriks Reinfeldt, till synes aningslöst, och säger att han förstått att AB Volvo skapat vinster på nästan 60 miljarder under bara fyra år. ”Då får de ta ansvaret”, säger han lite förmanande. Men hade han lyssnat på de fackliga protesterna i Göteborg, Skövde, Köping och Umeå hade han också fått veta att dessa pengar hamnat i de lystna aktieägarnas fickor. Vi har fått precis den dans kring guldkalven som han och hans parti vill ha. Under mina första år på Volvo hävdade ledningen att ”människan skulle vara i centrum”. I dagens affärsplaner är denna tanke helt borta. Utöver kortsiktiga investeringar skriver man och pratar ständigt om nyliberalismens älskade ”shareholders value”. ”Vi måste tillföra aktieägarna ett värde”, säger cheferna på sina personalmöten. I AB Volvos fall har detta inneburit att aktieägarna fått alla vinster i utdelning. Ja, häpnadsväckande nog med råge. Mot denna bakgrund lägger jag ut ett  lätt redigerat manus från ett stycke av min timma i  ”Vinterpratarna” som förra veckan sändes i Göteborgs lokalradio. Varför ska vi överhuvdtaget acceptera avsked från nödvändiga verksamheter? Varför ska en riskkapitalist som Christer Gardell från Volvo bestämma över våra liv?

”Här kan det vara bra med historisk belysning. För några år sedan fick jag en möjlighet att skriva en bok om ”Hisingens historiska marker”. Inte minst grävde jag då ner mig djupt i arkeologernas undersökningar av stenålders- och bronsåldersbosättningarna i vår region. Den mest fängslande tanken var att veta att de nästan till hundra procent var samma människor som oss. En del lever nog med vanföreställningen att detta var en sorts råborstade grobianer där mannen vrålande, med en påk i handen, släpade runt sin kvinna i håret och bankade ihjäl allt i sin väg.

Men de hade samma begåvning och samma skaparkraft som oss. Samtidigt som de levde under andra materiella och samhälleliga villkor. Exempelvis hade de inte vår tidsuppfattning och de kunde ingenting om data eller telefoni. Sin begåvning och händighet använde de till att förbättra och förenkla verktyg, vapen, jaktredskap, kläder, skor, bostäder och matlagning. De visste när hjortarna skulle komma ut i hagen i gryningen och när laxen skulle gå upp i Göta Älv. Men om vi nu sträckt ut oss på rygg i en solig ekbacke och pratat med dessa människor, skulle vi aldrig, om vi så höll på i veckor, kunna förklara vad en kompbank är. För att inte tala om varför man varje dag ska börja arbeta 6.42 och sedan dela in sin dag i sexminutersperioder.

Framförallt skulle vi aldrig kunna förklara vad varsel eller arbetslöshet är. Varför några dugliga båtbyggare helt plötsligt bara skulle göra ingenting och varför man då sedan skulle säga att då får också en del av dom som tar hand om de sjuka och mycket gamla inne i långhuset, också sluta med detta. Eftersom nu båtbyggarna är arbetslösa. Om vi sedan berättat att hos oss får sjuksköterskor sluta vårda bara för att bilbyggarna avskedas då skulle de definitivt ha trott att vi blivit skvatt galna.

Den avgörande skillnaden mellan våra samhällen är helt enkelt att vi människor inte längre själva bestämmer över vad vi vill ha gjort. Vi har lämnat över makten till marknaden eller den fria marknadens ”Osynliga hand” som det heter. Nyliberalismen är en primitiv religion som säger att det vi ska rösta på i valen är osynligt – att det är en hand som inte går att se. Religionsstiftaren själv, gammelliberalen Adam Smith, menade att det var egennyttan mer än samarbetet som gynnade samhällets välstånd.Det skulle helt enkelt vara bagarens egennytta som gör att vi får bröd på bordet. Vad Smith glömde är att till sist så blir även den glade bagarn utslagen av stordriften och måste sälja sin arbetskraft till Storbageriets hänsynslösa ägare. Ja, en vacker dag tvingas även den glade bagarn att gå på en usel A-kassa eftersom Jättebageriet slagit ut Storbageriet…

Gammelliberalen Smith glömde även att det är profitörernas jakt på räntor som gör att vi får finanskrascher och att det är vapenfabrikörens egennytta som bidrar till att vi får krig. På samma sätt är det oljebaronernas egennytta som gör att vi hotas av ett klimatskifte.

Nej. Den ”Osynliga handen” leder människan in i en återvändsgränd. Vi ska inte skänka bort pengar till Ford eller till den bank som äger panterna för Volvo Personvagnar. Inte heller ska staten tillfälligt ta över konkursboet, fixa till det för att sedan mer eller mindre ge bort det till nya lystna och giriga privata händer. Inte ens ett rovdjur som den bespottade hyenan är så dum att det litar till den ”Osynliga handen” när hon jagar. Hyenan är på samma sätt som vargen ett klokt djur som på ett intelligent sätt samarbetar i sin strategiska jakt på bytesdjur. Varför ska vi människor vara sämre och tro att vi kan skapa välfärd genom en planlös och vansinnig jakt på räntor? Nej, självklart ska Volvo och Saab socialiseras i mening att sociala behov och nytta är det som ska skapas av fria samverkande producenter. Om jag nu får använda så gamla fina ord. Volvo är en del av Allemansrätten. Som skogarna och havet – och älven. Volvo är ett verk av fyra generationers göteborgare. Volvo tillhör oss alla.

Nej, jag vill ha en tydlig och bestämd hand som kan peka framåt och visa vägen. En demokratisk socialistisk planhushållning är den enkla mycket jordiska sak vi måste kämpa för . Där vi inte överlämnar vår framtid åt marknadsliberalismens osynliga händer. Därför att det är dess hårda nävar som i dag stryper vår välfärd.

PS: För den som har tid och lust finns hela radioprogrammet på sr.se, sedan P4. Fortsätt med ”Lyssna igen”. Sedan får du gå till fredagen 9,1, 01. Sändningstid 9 00 – 10 00. DS.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen:AB1,AB2,DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,SDS1,SDS2,AB3,AB4.

14 svar på ”Volvo i går, nu varslar sjukhusen. Förbjud avsked!

 1. Wow! Hela inlägget är en stor halmdocka.
  Får jag föreslå denna översiktliga tabell för att visa på att den osynliga handen fungerar ganska väl.

  http://berghsbetraktelser.squarespace.com/resource/Paldam.jpg?fileId=2162626

  Källa: Martin Paldam och Erich Gundlach, “Two Views on Institutions andDevelopment: The Grand Transition vs the Primacy of Institutions.,” Kyklos 61, no. 1 (2008): 65-101.

  Visst, det går i cykler. Socialiststater slipper (i viss mån) detta, men de ligger å andra sidan alltid och släpar på botten.

 2. Nordkorea och andra diktaturer där en girig byråkratisk elit styr och själva tillägnar sig det lilla överskottet en en statlig ekonomi i permafrost har ingenting med vare sig socialiserad produktion eller socialism att göra.

  Tragiskt nog har vi ingen historisk erfarhet av samhällen med socialserad produktion därvi arbetare, alltså producenterna , själva har makt över de värden som vi skapar i en vitalt pulserande demokrati. Vi och nästa generation har något stort att kämpa för! Det vore synd om historien slutade med kapitalismens kollaps.

 3. En socialiserad produktion och planekonomi kommer alltid att skapa en elit som skor sig på ett stort antal mycket fattiga människor. Ett planekonomiskt samhälle är så långt ifrån en vitalt pulserande demokrati man kan komma.

 4. Ja, dynamiken i varje samhälle är nogh att det finns risk för eliter. Så blir det också i ett samhälle med partidiktaur och planekonomi. Där finns det ingen möjlighet för arbetande männniskor att ha kontroll och makt över sitt eget arbete. Men med demokratiska institutioner, fria och rättvisa val, partifrihet mm finns det sjlävklart bra möjligheter att ständigt skrubba av sig eliterna. I vårt samhälle har vi grunden ingen makt alls när det gäller produktion och välfärd. Här är det liten kontroll och ingen makt alls över de den verkliga eliten. De stora aktieägarna. Hur avsätter man Investor?

 5. JAg skulle vilja ha en tydligare föklaring hur Volvo skulle kunan tillhöra allemansrätten. Det är det sista jag skulle vilja att staten ägde. Ett trasigt bolag som tillverkar bilar som går 50.000 i förlust per exemplar. JA det köper staten så att alla har ett jobb. Nej tack!!! Låt skiten gå omkull och det som blir arbetslösa kommer hitta nya jobb inga problem. Jag skulle aldrig köpa en aktier i Ford i mer än en speukulativt kortvarigt börsperspektiv inte som en del i att jag tror att företaget kommer att göra vinst. Läskiga tankar du skriver om… Mörkrädd!!!

 6. Varför skall staten bestämma över våra liv? Vem har gett dem rätten att ta våra frialiv från oss själva. Öppna världen å låt handeln spela fritt.

  Tacka vet jag riskkapetalister som vet hur man genererar vinst!

 7. Pingback: Tack för att ni betalar… « Ett hjärta RÖTT

 8. Tänka klart? Du själv är förmodligen inlåst i ett tänkande som bara handlar om kortsiktiga aktieaffärer. Volvos alla resurser i form av människorna, deras kunskap, alla anläggningar och logistiska system, liksom testanläggningar, sociala närverk mm ska naturligtvis användas till att producera bilar för nordiskt klimat, koldioxifria och av material som går att åternavända. Denna idé skulle kunna förverkligas om man använder ett förbud mot avsked till att frigöra morgondagens idéer. I din tankevärld skulle det förmodligen heta en ”lysande affärsidé”.

  Volvo Personvagnar har under åren genererat enorma vinster till sina ägare. Dessutom till samhällen runt om i Sverige, eftersom företaget och dess anställda varit en transmissionsrem som garanterat stora inflöden av skattepengar till den offentliga sektorn. Det är bara denna vädliga lågkonjunktur och en därmed en satsning på fel produkt som skapat förlusterna.

 9. Men om vi nu då avskedaer folk och drar ner på kostnader för att frösöka klara denna lågkonjuktur så finns det väll inget som säger att det inte kommer anställas igen när vi gått ur denna svacka om 3-4år. Vi kan inte sitta med stora förluster ur stadskassan bara för att vi ska låta några människor få behålla jobbet. Vad ska det göra? Rulla tummarna å dricka kaffe. Låt dessa inspereras och några kommer starta eget några söka sig till andra orter och några bli anställda av en ny spännade industri. Eller så kommer Volvo på fötterna. Men att vi skulle låta staten ta över ägandet är som att låta en blödande patient på akuten blöda medans vi pumpar in påse efter påse med blod från blodcentralen istället för att stoppa blödningen. Tillslut är allt blod slut och vad gör vi då? När din stat står där utan pengar? Folk kommer inte kunna gå i skola, få sjukvård eller arbeta en ond sprial som kommer sluta i självdöd för hela staten. Men tacka vet jag en värd som inte skulle vara så förbannat fixerad vid gränser och protektionism. Globalisering är räddning och inse det idag.

 10. Pingback: Alliansupproret » Är det bara Ohly inom vänstern vi kan lita på?

 11. För min del tycker jag att den där liknelsen med stenåldersmannen och båtbyggaren är kanska konstig. Jag tror nog att em man från stenåldern skulle förstå att båtar bygger man bara om dom behövs. Har vi redan många båtar så får båtbyggaren hitta något annat att göra en tid.

 12. Helt rätt. Men det går inte med vårt marknadssystem. Under Stenåldern däremot, behövde man inte dra ner på vården av de gamla, bara för att det inte byggdes båtar ett tag.

 13. Fast i din text låter det som om du tycker att båtbyggaren skall fortsätta bygga båtar oavsätt om dom behövs eller ej.

Lämna ett svar