Det brinner i kapitalismens utmarker…

Ett paradis i brand

Det är inte bara i Australien som det brinner. Den globala recession som tycks sjunka ner i depression innebär arbetslöshet, fattigdom och svält för miljoner människor. Världskapitalismens utmarker brinner av sociala uppror. Uppror som tar sig tumultartade, ofta våldsamma politiska former. Nu senast är det på Madagaskar. En ”paradisö” med tjugo miljoner männniskor. Under de senaste åren är det inte bara turister som hittat dit utan också de stora multinationella bolagen som letar frenetiskt efter olja, guld, kobolt, nickel och uran.

Öns befolkning hanteras bara som en råvara bland alla andra. En stor majroitet lever bara på en dollar eller mindre om dagen. Den auktoritäre presidenten Rayalomanana tar sin del av rikedomarna genom att också vara ägare till öns största livsmedelsindustri. En karismatisk och eldfängd Andry Rajoelina, med ett oklart borgerligt program har med paroller om social rättvisa fått människor att i sitt ursinne och i sin vrede över den sociala misären, att gå ut i flera stora demonstrationer som direkt har ifrågasatt det nuvarande borgerliga styret. Rajoelina, som varit borgmästare i huvudstaden Antananarivo ( avsatt i direktstyre av presidenten ) har utropat ett eget övergångsstyre över hela landet. Vi kan tala om en ”borgerlig dubbelmakt”.

Vid en fredlig massdemonstration från Rajoelinas opposition i går, med 20 00 deltagare, svarade regimen med atomatvapen. Över trettio obeväpnade människor sköts ihjäl. Flera hundra skadade har tagits till sjukhus.

Här några dramatiska bilder från det Madagaskar som brinner av uppror:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen:

2 svar på ”Det brinner i kapitalismens utmarker…

  1. Detta är ju riktigt omskakande! Var någonstans har media rapporterat om de ihjälskutna demonstranterna? Ingenstans vad jag har sett. Ruggigt detta!
    Tänk om vita demonstranteri Australien skjutits ihjäl, ojojoj vilka braskande rubriker och tv-debatter det blivit.
    Och varför är jag den första att kommentera denna artikel?

  2. Jag kan bara hålla med. Här är ännu ett svart hål i den svenska nyhetsbevakningen. TV4 hade dock en glimt i gårdagens sena nyhter. Dagens Nyheter har ännu inte skrivit en rad om den franska generalstrejken och aktionsdagen som formligen exploderas i hela landet den 29 januari…

Lämna ett svar