Berättelsen från en sopgubbe

En sopgubbes vardag

En av kommentarerna till mina två bloggar om sopstrejken är egentligen en hel berättelse med glimtar från en sopgubbes vardag. Signaturen ”Jonte”berättar om hur ryggarna slits ut och om en del av anställningstricksen från Liselotte Lööf AB. Därför lägger jag ut den i sin helhet som läsning för den som vill veta mer om strejken.

Jag har jobbat som sopgubbe i ca 4 år, och hoppas att det blir många fler. Vi har gått ut i strejk på grund av många faktorer. Det finns fler anledningar för vissa, mindre för andra. Jag vill berätta lite vad jag har för anledning:


Mitt jobb är bra. Jag vet att man inte alltid ska kräva ett bra jobb, vissa har tur att få bli vd för SEB eller liknande (själv vill jag äga red bull). Men alla har inte den möjligheten. Det värsta är dom som har ett lågavlönat jobb som dom hatar, men cred till dom som står ut istället för att gå till socialen. Själv har jag suttit i situationen där jag jobbade svart i 15 minusgrader 12 timmar per dag för 55kr i timmen, lika mycket som de polacker tjänade som jobbade olagligt på samma bygge. Men jag hade en hyra att betala, så jag hade inget val.

Om alla svenska medborgare som slänger sopor gjorde det med stil kanske vi inte hade haft denna konflikt, med stil menar jag förnuft. Det är inte förnuftigt att slänga pizzakartonger rakt ner i soporna. Kartongerna har en förmåga att fastna i “röret” som leder ner i 240 literssäcken då måste vi pga. stadens påhitt ta en kvast från bilen och ställa oss under röret ovetande hur många kilo som sitter fast (kan självklart gå upp i trappen för att trycka neråt istället, men det är inte alltid man kommer in i trappuppgången, inte heller alltid det går att trycka soporna neråt). Har man tur är det ingenting, har man otur missar man och då kan det handla om 100 kilo som kommer ner och då gäller det att ha reflexer. Detta gäller även bag in box, IKEA- kartonger, emballage osv. På senare tid har jag lärt mig att 1min med varmt spolande vatten på kartonger gör att man kan sen knöla ihop dem till små bollar.

Sedan har vi glaset. Folk på fyllan råkar ofta krossa glas, värsta sortens glas är tunnt glas som champagneglas, tavelglas mm. Den sortens glas skär finare och djupare i huden. När jag var runt 7år lärde jag mej att lägga glas i tex en tom mjölk kartong o tejpa igen den. Tycker nog att även vuxna människor ska klara det. Även det här med att knyta soppåsar, anser jag är ett problem som kan lösas med lite vett, så nu bankar jag in lite vett. KNYT PÅSEN… Vi sopgubbar plockar upp skit som hamnar på backen. Löst skit som kaffesump osv. Sen har vi pundare, en påtänd kille med kniv är inte det roligaste att se det första man gör när man tänder lampan i soprummet. Råttor stora som katter som fräser åt en när man kommer in bland soporna är också lite läskigt.

Vi måste även köra sopor när det är minusgrader. 22minus är det värsta jag varit med om. Då var man inte kaxig, 22minus en måndag med tio timmars jobb. Även 40 graders värme får en att gå på knäna efter någon timme.
Förra julen var jag tvungen att avstå mitt julfirande med min frus familj pga att villorna i Mälarhöjden ville ha sina sopor hämtade, folk frågar oss på tex nyårsafton: Va? Jobbar ni idag, varför det? Svaret blir alltid detsamma: Bara för att det är en röd dag så slutar inte folk att slänga sopor. Jag kliver upp på julaftons morgon kl 4 för att köra sopor och det är ett val jag gjort genom att skriva på mitt anställningsavtal.

I många herrans år har vi sopgubbar kört efter ett poängsystem som innebär att ju mer vi kör desto mer pengar blir det. Jag personligen kör ca 300 tusen poäng just nu, vi vill ha en gräns på 265, En gräns gör att dom flesta går ner i lön, en lön som inte går att öka. Problemet är att många som är unga tar på sij mer att köra för att dom orkar mer, men efter nåt år när ryggen sviker och ökningen blir för hög så slutar folk och då kastas en ny in, kanske en äldre person med erfarenhet men som ändå inte orkar med. Så det vi vill förhindra är att detta blir ett 2-3 års jobb, ett jobb som man måste sluta med för att det blir för mycket. Många sopgubbar har kämpat febrilt för att få mindre sopor att köra, gubbar som vill ha mindre belastning. men blir avvisade av firman. Detta med tanke på att dom inte kan lägga mer på nån annan bil, för då blir dom gubbarna irriterade pga av att dom inte orkar mer. Så vi gnäller inte över lönen som många tror, vi vill gå ner i lön och belastning. För med en gräns finns inte längre möjligheten att höja sin lön.

Den upphandling som gjorts idag är en stor uträkning av Liselotte Lööf AB, dom har räknat med saker som många andra inte tänker på. Dom kan med tanke på månadslön lägga på oss mer jobb utan att vi kan säga ifrån eller ge oss mer betalt för det. Dom ger oss även en provanställning på det nya bolaget. Detta fast många har haft en fast anställning i många, många år för exakt samma jobb, detta pga att LLAB sen kan sparka en av dom ordinarie gubbarna som kan ha kört på samma takt i flera år, för att ge en ny kille anställning med en minimilön på runt 19 000. Sen till nästa upphandling blir det provanställning igen. Så sållar dom ut dom med hög lön och anställer nytt folk som jobbar för 19 000, då får vi folk som jobbar för att ha ett jobb, folk som ofta e sjuka, som inte lägger ner tid på det dom gör, då kommer vi ha ett helvete i Stockholm.


Med en snabb beräkning har jag inget jobb snart om LLAB får som dom vill. En normal person kör inte sopor 40 timmar i veckan för 19 000 i månaden. Jag är 26 år o har ont, ont ofta, antingen i ryggen eller armarna eller från nåt glas som har skurit upp en bit på benet eller ryggen. Jag måste ha ett psyke av stål. som den där gången på Gösta Ekmans väg i Axelsberg, då jag tog en säck från snurran och en påse ramlade ut, oknuten (som tur var), tar tag i påsen o ska kasta tillbaka den i säcken, men hör att det låter ovanligt, kollar i påsen och häller 48 stycken kanyler utan skydd för nålen. Hur skulle du ta det? Bara att gilla läget? Eller bli så jävla sne att du går upp i trappen o plingar på varenda dörr o frågar om nån använder kanyler? jag valde att först ringa polisen för att anmäla fastigheten för försök till grov misshandel, vilket är precis vad det var. Dvs att försöka sticka någon med en kanyl. Sen stack jag in till firman med påsen och bad dom ta hand om allt. Sen måste psyket klara av att nån står och säger att du e en outbildad äcklig idiot. osv osv osv.

Så jag säger till alla som klagar över att vi är överbetalda. Det är inte vad allt handlar om. Allt handlar om belastningen. Vi vill hålla tills vi är 65, det gör vi inte i dag, vi vill kunna komma hem och laga mat åt familjen, vill ha intressen, vi vill ha ett liv.

Hälsar Jonte

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen:DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,

22 svar på ”Berättelsen från en sopgubbe

 1. Oj, oj, oj då – och ni tjänar bara 30 000kr per månad…..

  De problemen du beskriver hanteras alldes ypperligt i arbetsmiljölagen. Det är arbetsgivarens skyldighet att förebygga ohälsa bland de anställda.

  Jag må då erkänna att jag inte tycker det minsta synd om er – jag tycker mer synd om underskötorskorna som också har ett slitsamt ”skitjobb” – dock inte för de fantasisummor som en sopåkare tjänar. Det finns åtskilliga arbetslösa som kan köra sopor för en bråkdela av dagens orimliga månadslön!

 2. Trident vet inte vad han talar om ang. arbetsmiljölagen eller om sopgubbarnas arbetsmiljö. Det är dock vanligt och jag har fullt förståelse för det. Kanske läge för Trident att vikariera som sopgubbe för att skaffa sig en korrekt bild av sopgubbarnas arbetsmiljö. Idag försökte några vikariera som sopgubbar på Resta pga strejken men de gav upp efter bara 2 timmar.

 3. Ja allt du beskriver är väl det som är att vara sopgubbe, om man inte vill ta hand om sopor så kanske det är ett annat jobb man skall söka. Vi som betalar för att bli av med sopor vill inte slå in allt i små paket och gå med det själva till sopstationen.

  Men om det är så att det inte går att rekrytera sopgubbar för att ingen vill ta hand om soporna för den lön ni har så har ni rätt, ni tjänar för lite.

  Men om det är många som gärna gör det till en lägre lön än ni har så ni defakto för höga löner. För alla förstår väl att det är ett av de minst kvalificerade jobben man kan ha i vårat samhälle. (Till skillnad från sjuksköterskor som är ett högt kvalificerat och jobbigt jobb med betydligt lägre lön).

  Det vore intressant om man fick upphandla sopor själv, om varje område fick gå till valfri firma, så att monopolet försvann.

 4. och all svartdeg, gratis matkassar mm som betalas ut av näringsidkare som fuskar sig undan tyngre sopvikter … bort med allt sånt för ett rent renhållningsarbete ! då får ni min sympati !
  rent spel från båda håll!

 5. gnäll, gnäll. håll käft o va jävligt nöjd över ditt lön, det finns dem som kan tänka sig ta ditt jobb för 20.000:-

  knip ihop gubbjävel.

 6. Dagens orimliga månadslön!!! Ett vacker uttryck. Jag vet att det finns massor av människor som gärna skulle ta barnkirernas arbete. Det tjänar inte 30 000 i månaden men 15 gånger mer. Och ingen ska väl komma och påsta att de är så högt betalda för att de att sitter inne med en extrem kompetens. Det är i så fall en kompetens ingen av dem lyckats visa upp de senaste åren. Tvärtom, de har skapat en kris som kan leda oss rakt in i den värsta depressionen sedan 30-talet där miljoner och åter miljoner kommer att förlora sina jobb, kanske du själv Trident. Räkna då inte att någon kommer att tycka synd om dig. Jag hoppas du får samla sopor för 15 000 brutto i månaden för att under en period lära dig känna för dina medmänniskor. Men det är kanske att hoppas på för mycket?

 7. Det folk verkar reta upp sig på ärlönen som är ”hög”.

  Funderar fortfarande på hur de människorna tänker, personligen jobbar jag med försäljningsjobb och skulle alldrig vilja bli sopgubbe ens om jag fick 30 000:- i månaden.

  Så ni som gnäller över lönen, vill ni verkligen ha detta jobb själva och om ni svarar ja är det så att lönen lockar kanske?

  Om ja även där låter det nu lockande om du får 19 000:- i månaden?

  Nu börjar nog tvekan sätta in, lukta skit om dagarna, plocka glas o skit man själv flera ggr pga dåligt omdöme slängt i sopen.

  Sedan ha rman dessa individer som gnäller över att sjuksyrrorna har det tufft så ni får inte tjäna mer än de argumentet… Varför ställa svaga grupper mot varandra?

  Sjuksyrra blir man nog ofta också pga en vilja att hjälpa folk (dock borde de ha mer pröjs helt klart) plocka skit kanske inte direkt är nått ”kall” i livet.

  Och den springande punkten är att ingen vill ha sämre betalt än idag och tvingas ta i mer jobb, samt bli provanställd i 6 månader fast man är fast anställd nu. man vill inte ha den osäkerheten.

  Det finns ett ord för det ”erbjudande” sopgubbarna fått, en redig bajsmacka e vad det är.

 8. Herregud. Vilka gnällspikar. Bortskämt !!!!! Jobba med nåt annat då !

  Det finns styrketräning och massage för att förebygga ryggproblem. Och för att inte tala om, lyftteknik…

  Sopåkarjobbet är värt 22 max. Pröva anställa folk för den summan, nu i lite värre tider, ska ni få se. Men många är grymt överbetalda. Vaffan ska alla ha så mycket pengar för?! Grymt bra arbetstider också…. Jisses….

 9. På ytan kanske en del arbetslösa kan tänka sig att få jobb för 20 000, men på det sättet som sopåkarna jobbar i Stockholm tror jag att den tidigare arbetslösa snabbt ville krävt högre lön.

  Har själv arbetat som sopåkare under en viss tid (dock inte i Stockholm), och menar att jobbet visst kräver ett tämligen högt lönenivå, när nu det är det typiska ”skitjobbet”. Sjuksköterskorna, medger jag, borde ha högre lön, men ändå. Det är ett slitjobb som inte är för vem som helst. För vem är det som vill bli sopåkare?

 10. Trident, du är en nedlåtande översittare!

  Sopgubbaran klagar inte på lönen (som sjuksköterskorna gör utan att ha ett fysiskt tungt jobb) utan vill ha en sådan arbetsbelastning som möjliggör ett längre yrkesliv än bara några få år.

  Många ’as’ till arbetsgivare KRINGGÅR lagen; att låta företag gå omkull och sen återuppstå kan man helt strunta i LAS, tjänsteår o.d., och betalar lägst lön till hårdast arbetande för anställningsvillkor inte värt namnet (timanställning utan sjuklön o.d.).

  Det du förespråkar är just att ta några arbetslösa, köra skiten ur dem, sen ta nästa och nästa… medan du antagligen sitter i din ergonomiskt utformade kontorsstol och tar rast varje halvtimme för att undvika musarm… och klagar på att datorskärmen avger strålning eller flimrar för mycket eller nåt annat flummigt… väl, inte är det bagatellartat när man måste stå ut med det år efter år kan du argumentera… samma sak med sopgubbarnas arbetsbelastning.

 11. Snacka om jante!
  Varför är ni så missunsamma mot folk som utför ett viktigt arbete! Det fins ingen anledning för sopisarna att ta ett enda steg bakåt, tvärt om. Skulle denna strejk vinna så är det oxå en seger för alla andra arbetare inklusive lågbetalda uskor. Det borgarna är rädda för är att denna strejk skall vinna eftersom det kommer att visa alla som knyter näven i fickan att det lönar sig att kämpa. //Palma

 12. ”Sopgubbens vardag” fick uppenbart en del bortskämda drönare att vakn a. Så här säger Anders:

  ”Det finns styrketräning och massage för att förebygga ryggproblem. Och för att inte tala om, lyftteknik…”

  Johan kallar ”sopgubben” för ”gubbjävel” och gnällspik.

  Ingen av er har uppenbart tillbringat någon längre tid i ett tungt arbete. Själv är jag snart 63 år och har tre kotor i ryggen som har trasats sönder. Bland annat orsakat av många års tung montering vid Volvo Lastvagnar. Där fick man på 80-talet stå med böjd rygg och montera under tippad lastbilshytt i frekvenser under 8 timmarspass. Efter diskollapser är styrketräning inte precis den kur man börjar med. Nej, man börjar med att försöka röra sig i en rehabbassäng, med 38-gradigt vatten. Kanske börja böja bena lite sakta eller bara hålla sig flytande i gummiringen…

  Ni som klagar på att man ska ha en bra lön för ett bra arbete. Såg ni TV:s reportage från årets båtmässa? Där var ingen kris och inga problem med låga löner eller tillgång till kapital. Lyxbåtar i all oändlighet dundrar fram överallt i våra skärgårdar. Det finns massor av pengar hos dom rika och de lämnar inte ifrån sig en krona utan facklig och politisk kamp. Det bästa sjuksköterskorna, eller våra sjukbiträde kan göra, det är att följa sopgubbarnas exempel!

 13. Så roligt att läsa kommentarerna från alla tjänstemannasvin som sitter på sina expeditioner, kontor och mottagningar och har åsikter. Trident hade inte orkat med gubbarna fram till frukost.

 14. Lille dumme Anders begriper heller inte VARFÖR arbetstiderna är ”bra”…

  Sorgligt hur det har blivit i Sverige med detta förbannade distanserade mellanskikt som inte fattar att kroppsarbete fortfarande är en realitet!

 15. Nej, stöd inte sopåkarna, men se till att deras mannar får en dräglig arbetsmiljö. Ställ kravet på kommunerna att modernisera hela avfallshantering.

  Ett först kort och enkelt steg, är att stänga samtliga ”sopnedkast” som inte har direkt anslutning till marknivå. Flytta ut sophanteringen till gatuplan. Det är inte så svårt för den boende att ta med sig dagens sopor ut. Kräv av din kommun, att den gräver ned er ”soptunna” för husen i gatan och att hantering blir med kranbil.

  Det andra lite ”tuffare” steget, blir kravet på en mera korrekt avfallshantering med sortering i ”brukarniva”. D.v.s. att hushåll och företag själva ska sortera sitt avfall minst efter brännbart och icke brännbart. Allra helst utvidgat med de ”P-na”, papper, plast och plåt.

  När det gäller ”sopgubbarnas” direkta arbetsmiljö, föreslår jag att du ställer dig frågan framför spegeln. ”Är deras arbetsmiljö mänsklig? En arbetsmiljö jag själv skulle acceptera?” Se sedan till att svara så ärligt du törs!

  Det jag vill med mitt inlägg, är att flytta debatten till där den hör hemma. Just på sopåkarnas bord, inte på ”sopgubbarnas” ryggar. Den hör oxå hemma hos kommunerna i landet. Deras beslut om avfallshantering och miljö. Har du tänkt på vilka skilnader i krav Stockholms kommun, (och de flesta andra) ställer på invånaren på hanteringen av hushållssopor beroende boendeform. Lägenhet eller ”eget hus” och kravenär extrema.

  För c:a 15 år sedan gjorde jag en studie av sophantering för ett företag och ett 30-tal lokala kontor. Viljan var att skapa modern hantering av företagets avfall. En morgon och förmiddag följde sopbil för att se vad som hände. Den resan var klart intressant occh gav en klar förståelse för dagens negativa röster ifrån ”fotfolket” hos sopåkarna. (Det är företagen inom soptransport, som jag kallar sopåkare.)

 16. Jag jobbar som personlig assistent för en lön av 18 300 i månaden men är inte ett dugg avundsjuk på några sopåkare, varför skulle jag vara det? För att jag inte får det bättre av att dom får det sämre, tvärtom? Min arbetsplats kan stå näst på tur när det gäller försämring av arbetsvillkoren. Somliga här verkar inte kunna lägga ihop ett och två hur överklassen och makthavarna ständigt försöker försämra löner och villkor för oss arbetare. Vad vi assistenter borde göra är att också gå ut i vild strejk. Vad vi också borde göra är att vara 100% solidariska med sopåkarnas strejk.

  Men sen finns det ju dom som tror att det som händer andra i form av repression från överheten aldrig händer dom själva-naivt!

 17. Förtydligande: Jag menar ”sopgubbar” när jag skriver sopåkare, inget annat. Vill inte skriva gubbe eftersom jag tycker det är onödigt med ord som utesluter det ena eller andra könet. Men det är en bagatell i sammanhanget.

 18. Visst morfar. Dina förslag till förändringar är bra. Såvitt jag kan bedöma. Redan på sjuttiotalet, när jag jobbade i Stockholm några år, var jag mäkta förvånad över hur mycket säckar och annat skit renhållingsgubbarna fick släpa på ryggen. I vart falli jämförelse med det jag hade sett i Göteborg, där det där med marknivå var mycket vanligare. Säckarna eller tunnorna kördes med kärror. Det krävs naturligtvis stora ombyggnader i delar av Stockholms bostadsområden. Alldeles utmärkta satsningar i kombination med en minutiös avfallssortering; återvinning. Inte minst nu med byggsektorn i kris.

  Jag håller också med dig om att ansvaret skall läggas hos kommunen och då först och främst hos borgarrådet Ulla Hamilton (m). Det var därför jag i en tidigare blogg föreslog att stockholmarna under strejken skulle ställa skräpet där det hör hemma. Alltså utanför Stadshuset,

  I väntan på alla ombyggnader och förbättringar är det väl sedan naturligt att sopgubbarna ska ha en hygglig lön. Både nu och när reformerna äre genomförda. ”Jontes” hyra blir inte billare bara för att han får en rullkärra.

  Hälsar morfar Göte

 19. Till Kristina
  Det där med sopgubbar kanske är så inkört att det kanske blir kvar även när kvinnorna drar in i hanteringen. På samma sätt som män kallas för sjuksköterskor, vilket fortfarande känns lite avigt för mig. Men varför inte. ”Sopkäring” låter inte helt fel. Lägg märke till att jag använder det kärleskfulla ”käring” , Inte det nedsättande” kärring”.

 20. Utan tvekan att sopåkarnas vardag är slitsam och oftast får de stå ut med vidriga sophanteringar.
  Deras lön kan man däremot inte klaga på. När det dessutom finns x antal sopåkare som även drar in svarta inkomster från näringsidkare såsom restauranger, caféer, bagerier, konditorier, mataffärer m.fl. så kan man ju inte direkt sympatisera med strejken heller.
  Nu får de dock skärpa sig för sopbergen runt om i stan börjar bli en rejäl sanitär angelägenhet.

 21. När det gäller ”svarta” biinkomster är detta nog mest skrönor eller löst prat. Kan säkert förekomma. Jag minns när jag var liten, då skulle både sopgubbarna, potatisgubben och brevbäraren ha en pilsner till jul. Grabben som ibland cyklade hem från livsmedelsaffären med varor skulle ha karameller.

  I den mån det förekommer är det här som för andra yrken en bisak. Brödsmulor när det serveras kalvstekar på annat håll.

  Huvudfrågan tycks vara privatiseringen av sophanteringen, där privat lönsamhet går före anställningstrygghet, god arbetsmiljö och en lön som går att leva på. Som jag ser det måset sop hanteringen återkommunaliseras och sopgubbarna själva arbeta fram en plan för hur hela hanteringen skulle kunna moderniseras och skötas. Alltså krav på investeringar från fastighetsägare, restuaranger, kommunen m fl.

  Det blir ingen sanitär olägenhet om alla stockholmare ställer sina soppåsar utanför stadshuset!

 22. Ja då var strejken slut. Vi vann på alla punkter. Skönt. Nu kan man pusta ut och veta att jag kan jobba med sopor resten av livet. När man passerar 50 orkar man kanske inte springa längre och då vet jag att jag inte får sparken för att jag blir långsammare, plus att jag inte behöver jobba övertid för att få hem soporna. Vidare kan jag känna mig trygg över att få behålla den fasta anställningen vid entreprenörsbyten för varje upphandling vart femte hår. Najs!! Nu är jag en riktigt glad sopgubbe. Till alla som klagar över några sopgubbars höga löner: Käften på er! De finns många som tjänar betydligt mer. Tex Undervattens svetsare. Du behöver dykcertifikat, god kondition och svetslicens. Lön: Ett par miljoner om året. Undervattens svetsare jobbar bara ett par månader om året. Vilka lyxlirare!! Fan va avensjuk jag blir. Vem som helst kan bli undervattensdykare, sopgubbe, direktör, sjuksyster, direktör, städare, busschaufför . . . . eller?!?

Lämna ett svar