Reinfeldt – vår tids Sheriffen av Nottingham

Riv maktens

MURAR!

Snart får Fredrik Reinfeldt greppa EU:s ordförandeklubba och han vill därför få till stånd en sex månaders ”borgfred” med den Rödgröna Alliansens tre partier. Oppositionen ska sluta med att opponera. Något som sägs vara bra för Sverige. I går kväll var det därför en något vissen treklöver som vi fick se. Visst, Reinfeldt skulle få sin borgfred. Men man skulle inte lägga ner vapnen helt. Lite vapengny och lite vapenskrammel skulle det bli. ”En värdig debatt” där man inte skulle söka strid för stridens egen skull.

Reinfeldts medeltida retorik vill väcka gamla andar i våra sinnen till livs. Under hot från en yttre fiende ska det råda frid inne på kungens borggård. Under hans ordförandeskap, på samma sätt som när herremannen Göran Persson höll hov under sitt mandat, är det nu ”Sveriges intressen” som ska skyddas…

Med sin retorik om borgfred vill Reinfeldt tysta den opposition som aldrig ens börjat att opponera…

I sig är det lite märkligt. Vi är många som menar att oppositionen knappt har börjat att opponera och ändå vill regeringen att den ska sluta. Samma dag som den borgerliga alliansen vädjar om vapenvila berättar Reinfeldt vidare att svenska folket kan lägga ner alla förväntningar på höstens budget. Där finns noll att hämta. Ekonomin kommer att vara i spagat under många år och arbetslösheten kommer att förvärras. Samma dag drar Maud Olofsson också i gång med en förövning till Centerrörelsens kommande riksstämma och basunerar ut att partiet nu ska kämpa för ett ”Mini-Las”. Företag med upp till 50 anställda ska få göra undantag från turordningsreglerna. I dessa ska företagen när de vill godtyckligt få skicka av tio personer. En märklig borgfred. Där både slottsherrn och slottsfrun utlovar nya svärdshugg från maktens sida. I det Europa, i det EU som Reinfeldt ska leda, förvärras också den ekonomiska och sociala krisen. De begränsade miljömål som satts upp ifrågasätts. Under mars månad nådde den genomsnittliga arbetslösheten inom EU:s 27 stater 8.3 procent. På ett år har arbetslösheten ökat med 4 miljoner människor eller med 25 procent. Det som Reinfeldt spår för Sverige lär också gälla Europa i övrigt. Trettio miljoner arbetslösa år 2011. Det är den framtid som kapitalismens Europa erbjuder oss. Den sociala förödelse som detta innebär är jungfrulig mark för Europas storföretagare och cyniska kapitalister att fortsätta med sina attacker mot fackliga rättigheter och sociala trygghetssystem. De vill också fortsätta med privatiseringen av den gemensamma välfärd som erövrats.

Reinfeldt är vår nutida Sheriffen av Nottingham

Här kan inte råda någon borgfred! För alla tjänare, daglönare, grovarbetare  och menigt fotfolk bakom borgherrens murar liksom för alla oss andra fredlösa är Fredrik Reinfeldt en nutida Sheriffen av Nottingham. En förtryckare i tjänst hos överheten.

Våra ideal finns i friheten ute i Sherwoodskogarna. Bland Robin Hood och hans män ( I vår realtid är kvinnorna med i upprorsleden. Lady Marion, Robins älskade, har lärt sig att svinga ett svärd). Talet om borgfred är falskt. Fortsätter vi med den medeltida retoriken är det snarare så att Reinfeldt för sex månader ska leda en allians av Europas furstehus. Det är maktens borgar och dess murar som ska försvaras. Mot sina egna upproriska medborgare. Som författaren och samhällsdebattören Åsa Linderborg sammanfattat det som sker: ”Sedan tjugo år tillbaka pågår det en social kontrarevolution i Europa”. Tillsammans med Röde Will, Lille John, Broder Tuck , Robin och hans Marion, ska vi då storma maktens murar…

Att ta från de rika och ge till de fattiga är ett valspråk som gäller mer än någonsin…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen:DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3.SVD4,AB1,AB2,ETC,

Andra bloggare: RödaMalmö,Svensson,Jinge,Esbati,Ett hjärta rött,AlliansfrittSverige,

Ett svar på ”Reinfeldt – vår tids Sheriffen av Nottingham

  1. Pingback: Mona ”Borgfred” Sahlin | Jinges web och fotoblogg

Lämna ett svar