Svensk trupp är medskyldig till dödandet

Svensk trupp är i praktiken medskyldig

Än en gång har en drönare, med kontrollbordet i Denver USA, skickat i väg sina missiler mot vanliga, civila människor. Den här gången mot  en fattig by utanför Kunduz i norra Afghanistan. Upp till nittio människor ska ha dödats. I Aljazeeras morgonsändning kan vi se hur sönderbrända och lemlästade lik stuvas in i en skåpbil. Enligt TV-kanalen som hela tiden får information från lokalbefolkningen och lokala informatörer från talibanerna rör det sig denna gång om en tankbil som exploderat efter att ha träffats av en amerikansk missil. Bakgrunden sägs vara en kapning av två tankbilar från ockupationsstyrkorna. När talibanerna körde undan bilarna körde den ena efter ett tag fast i leran. Denna övergavs då av talibanerna som fortsatte med den andra. Den som lämnats kvar blev då ett begärligt byte för den fattiga lokalbefolkningen och människorna strömmade dit för att försöka få med sig lite drivmedel hem. Mitt i den folksamling som bildas skickas en missil som genast får tankbilen att explodera och människorna runt i kring slits sönder eller bränns till döds.

Bloggkamraten Benny skrev för bara några dagar sedan om USA:s ”nya strategi”, när general McChrystal berättade att det nu inte skulle handla så mycket om offensivt miltärt våld. Nu skulle USA i stället ”försvara byar och dess innevånare mot talibanerna, ge dem säkerhet och ekonomisk utveckling”. ”Tänk på hur ni kör, hur ni klär er och på er attityd till folk. Tänk på vem ni äter lunch med och hur ni reagerar på afghanernas glädje och sorg. Allt är en del i vårt uppdrag här”. Läs mer.

Hur de som sköter drönernas kontrollbord långt borta i Denver reagerar på den bedövande sorgen i Aliabad, där missilen dödade så många människor det vet vi inte. Förmodligen rycker de på axlarna och säger att det hela handlade om otur. ”Nästa gång ska det nog vara rätt mål”…

Reinfeldt på besök i den svenska basen i Afghanistan. Här provar han en bombdräkt. Det vore kanske mer passande att ge bort den och annan skyddsutrustning till den lokala bybefolkningen…

Men Barak Obama får nog fundera en gång till över sina ord i valrörelsen: ”Irak är ett idiotiskt krig. Men Afghanistan är helt rätt”… ”Vi måste vinna afghanernas hjärtan”, menade McChrystal i förrgår. Det gör man inte genom att döda dem. Den svenska truppen blir i praktiken medskyldig till dödandet. Oavsett vilka tygbitar man sytt fast på sina uniformer. Bildt och Reinfeldt välsignar hela tiden USA:s ockupation och Sveriges militära insats är en del i denna. Mona Sahlin berömde så sent som i går salvelsefullt Obamas krig i TV. Men det går inte att bomba fram ett nationsbygge. Sprången från ofta medeltida levnadssätt går inte att ta med hjälp av ockupationssoldater. Det bästa för Afghanistan vore en tvingande internationell överenskommelse där alla grannländer kom överens om en ickeinblandning i landet. Afghanistan skulle hållas rent från främmande trupp. Detta kunde sedan kombineras med ett generöst medicinskt och socialt stöd till de förändringar som afghanerna själva vill åstadkomma. Framförallt skulle FN garantera en likvärdig ersättning till alla bönder som slutar med att odla opiumvallmo för att i stället så andra grödor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen:AB1,SVD1,DN1,SDS1,GP1,AB2,DN2,DN3

Andra bloggare: RödaMalmö,Jonassjostedt,Rödaberget,

6 svar på ”Svensk trupp är medskyldig till dödandet

  1. Pingback: 90 döda i Afghanistan – ett steg närmare freden? « Röda Berget

  2. Jo, man blir bara rasande över att Sverige deltar i USA:s nykoloniala projekt. Vad jag förstår håller svenska soldater nu på att lära sig bomba afghaner också. Men bombpiloterna kanske ska fälla sina bomber i prydliga kläder och med en vänlig hälsning med varje bomb, i enlighet med den ”nya” taktiken.

  3. Jo, så kan det kanske bli. Med Carl Bildts autograf.
    Men det djupt tragiska är att den svenska opinionen mot kriget kanske inte får riktig fart förrän några av ”våra svenska pojkar och flickor” sprängts i luften. Såg i går kväll ett reportage från Storbritannien där Gordon Brown blir alltmer trängd av ett ökat krigsmotstånd. Då har 250 brittiska soldater dödats sedan Ton Blair lotsade in de egna trupperna i landet. Blairs krig var Irak, säger man. Gordon Browns blir Afghanistan.

    Hälsar Göte

  4. Jag undrar om ens en död soldat kommer att göra någon skillnad just nu, då många är fullt upptagna med att oroa sig över sina jobb framöver.

  5. Säkert betydelsefullt. Men nittio procent har ändå ett jobb.

  6. Sverige är passivt delaktiga i samarbetet med USA att fortsätta driva opiumhandel, i samma stund som de säger något helt annat till Svenska folket. Kolla gärna runt lite efter fakta istället för att lyssna på lögnarna!

Lämna ett svar