Här dör en amerikansk soldat

HÄR DÖR

EN SOLDAT

Här dör en amerikansk soldat i strid. Fotot är från Helmandprovinsen i södra Afghanistan och sägs ha starkt bidragit till att ”hemmaopinionen” ifrågasätter den amerikanska krigsinsatsen. Det är därför vi så sällan får se bilder på stupade ockupationssoldater. Vare sig det är amerikaner, britter, fransmän eller danskar. När de första svenska soldaterna dör kommer vi troligtvis aldrig att få foton på deras sönderslitna kroppar. Vare sig i en ”slide show” på Aftonbladets hemsida eller i Facebook…

I går stupade åtta amerikanska soldater i en dagslång strid med stamgerilla i det nordöstra, svårtillgängliga Nuristan. I en välplanerad och samordnad attack – där dimma omintetgjorde amerikanskt flyg- och helikopterstöd – gick över trehundra moståndsmän till attack. Provinsen fick en gång sitt namn efter den lokale hjälte som på 1800-talet ledde – och segrade – i befrielsekriget mot britterna. Han står än i dag staty i Kabul. Nu var det amerikanska soldater som blev offer. Flera andra blev svårt sårade. I en närliggande provins dödades samtidigt ytterligare en soldat. Nio kistor får flygas hem till USA. I Nuristan dödades dessutom två soldater från Karzais nykoloniala marionettregim. Regionens polis- och säkerhetschefer är dödade eller tillfångatagna.

Vad som nog är säkert är att vi inte heller denna gång kommer att få se bilder på blodiga och lemlästade lik.

Det fick vi under Vietnamkriget. Men det ”misstaget” gör man aldrig om. Smärtsamma närbilder på hur landets egna ”boys” slets itu och dog där borta i Indokina närde ständigt en allt starkare rörelse mot det egna landets kolonialkrig. ”Bring our boys home – Now!” skallade ropen. I dag är det censur på sådana bilder. De levereras bara i fejkade spelfilmer i TV. Från tidigare krig. Rapporteringen från döden i Nuristan kommer oss till dels bara i form av ett manligt, militärt och kärvt skriftligt meddelande från överste Randy George. Han prisade först modet och alla insatserna från trupperna i området och sa sedan att ”mitt hjärta finns hos familjerna till dem som vi har förlorat – och hos de soldatkompisarna som finns kvar för att avsluta striden”…

Vad han inte sa var att de även ur NATO:s synvinkel förmodligen dog förgäves. General Stanley McChrystal vill ompröva den strategi som gällt för området. Avlägsna militära utposter ska överges. I stället vill han ha ytterligare 40 000 stridande soldater som ska bunkras i regionernas tätorter – för att skydda dessa från – många av sina egna innevånare…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,DN2,DN3,

Ett svar på ”Här dör en amerikansk soldat

  1. Pingback: Demokratiets krigere | Svensson

Lämna ett svar