Kortslutning hos Vattenfall – sparka Maud Olofsson och styrelsen!

Kortslutning så att propparna ryker

”Dra åt helvete! Produktion och distribution är hjärtat i ett kraftbolags verksamhet. Det är hål i huvudet på någon…”

Så finkänsligt uttryckte sig SEKO:s ordförande Janne Rudén när han kommenterade det interna styrdokument som TV 4 kommit över och som visar att Vattenfalls ledning vill sälja ut hela sitt svenska distributionsnät – till 850 000 hushåll och företag – och använda färska 50 miljarder till att bygga kärnkraft i Storbritannien.

Den ”någon” som har hål i huvudet är naturligtvis Vattenfalls vd Lars G Josefsson. Uppenbart är det kortslutning i skallen både hos honom och hela styrelsen – så när som hos dess vice vd, Hans von Utman, vilken motsatt sig beslutet och då fått sparken. Vattenfalls styrelse har en strategi som är lika smart som planerna hos Jönssonligan. Tänk om SJ skulle sälja ut hela det svenska järnvägsnätet och använda pengarna för att köpa in sig i Ryanair?

https://i0.wp.com/www.sjostadsbladet.se/images/gostaekman.jpg?w=584

”Sickan” i Jönssonligan på väg att förverkliga en av sina planer…

Men är det kortslutning i Vattenfalls styrelse har det samtidigt gått en propp i huvudet hos energiminister Maud Olofsson. Hon är ännu så länge oanträffbar för kommentarer. Men hon är politiskt ansvarig för statligt äga Vattenfall och har sedan länge varit varse att hennes vd Josefsson lekt ”Sickan” i filmerna om Jönssonligan. Redan i januari i år cirkulerade massor med rykten om Vattenfalls planer på att satsa på kärnkraft i Storbritannien. ”Vi är redo att bygga ny kärnkraft om möjlighet ges. Vi siktar på en ledande position globalt”, hette det då från Johansson. Redan då – i januari – var Olofssons departement naturligtvis väl införstått med planerna. Så här sa hennes högra hand, statssekreterare Ola Alterå, i en intervju för Svenska Dagbladet, när han skulle bemöta kritiken mot Vattenfalls satsning på tysk brunkol:

Vattenfall är ett av Sveriges största bolag alla kategorier. Vi gör inte ett symbolutspel inför konferensen. Men vi driver en tydlig förändringsagenda. Ministrarna tar inte ställning till enskilda projekt. Det är EU:s klimatmål för 2020 som gäller. Man kan räkna baklänges från hur energiproduktionen i Europa ser ut, i vilken takt kol måste minska och förnybara energikällor öka, säger Ola Alterå. SVD sammanfattar sedan de nya direktiven: Han avslöjar att de nya direktiven till Vattenfall kommer att innebära en radikal kursändring i Vattenfalls energiinriktning. Bolaget ska vara med och leda omställningen till förnybara energislag, inte bara i Sverige utan i Europa. Det innebär att Vattenfall ska bidra väsentligt till att EU lyckas öka andelen förnybar energi med 20 procent till år 2020.

Olofssons och regeringens direktiv för Vattenfall var helt enkelt att minska beroendet av fossila bränslen genom en storsatsning på kärnkraft. Planerna på att ta sig över Nordsjön och hjälpa Gordon Brown med hans kärnkraftssatsning är nygamla. Det vi fått veta de senaste dagarna är att satsningen, i regi av ”Industrikraft”, också gäller Sverige.

karnkraft.jpg

När Maud Olofsson sommartalade i Almedalen var  pionjärer där från Folkkampanjen för att påminna henne om sina gamla politiska ambitioner.

”Jag sätter min heder i pant på att inte ladda reaktorn i Barsebäck”, sa en gång Maud Olofssons ungdomsidol och mentor, Centerpartiets Torbjörn Fälldin. Han förlorade panten och sin heder och sitter nu bortglömd uppe i sin stuga i Ångermanland och puffar på sin pipa. Vi får se om hans efterföljare Maud Olofsson tänker sätta sin heder i pant på att statliga Vattenfall inte ska ladda Storbritanniens nya generation av kärnkraftreaktorer…

Men bäst vore naturligtvis att sparka både henne och Vattenfalls styrelse.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1,AB1,SDS1,AB2,DN2,

Andra bloggare: Jinge,Ilsemarie,

 1. Henrik Says:

Bara konstaterar att du har missat ett par detaljer: SJ har inget järnvägsnät alls. Det gick över till Banverket 1988 när den dåvarande socialdemokratiska regeringen med Ingvar Carlsson avreglerade spårvägstrafiken och lade all banunderhåll på banverket. Greencargo och SJ med flera måste köpa in sig på spårvägarna. Varför ska inte vattenfall kunna koncentrera sig på produktion så kanske äntligen vi får lite konkurrens och lägre priser på vår el, istället för att de ockeravgifter som vi betalar till Vattenfall idag som nätavgifter mm går till finansiering av bygga fler kolkraftverk i Tyskland. Vad har Maud med vad Vattenfalls styrelse diskuterar? Visst är hon ansvarig, men då måste ju hon få informationen på siitt bord att ta ställning till också. Maud sitter inte och avlyssnar allt som händer där, till skillnad från SAPO som är S hemliga polis.

 1. Göte Kildén Says:

Jo, visst är det Banverket. Idiotiskt nog privatiserade Ingvar Carlsson delar av själva trafiken.

Men min poäng var att Banverket är statligt och ska driva utvecklingen inom järvägssektorn. Ansvara för drift och förvaltning av anläggningarna. Samordna lokal, regional och interregional trafik samt ge stöd till forskning och utveckling.

Ska staten då i stället sälja Banverket, behålla SJ och köpa Ryanair. Så borde frågan formulerats för att visa hur dumt det hela är.

Konkurrens? Det är EU och den öppna elmarknaden i Europa som driver upp priset. Kostnaden för svensk el är bara 10 öre kilowatten.

Hade Jan Björlund varit ansvarig för regeringens energipolitik då hade jag inte blivit upprörd. Men Maud Olofsson spelar falskt. Hon själv och hennes Centerparti har rötterna i Linje 3. I motståndet mot kärnkraften. Hon vet självfallet allt om Vattenfalls diskussioner. Vad har hon annars betalt för? Att hon inte “kommer ut” och talar om att hon är för att statliga Vattenfall ska sälja elnätet och vara med i en gigantisk satsning på kärnkraft på andra sidan Nordsjön. Det är detta som gör mig rasande.

G

4 svar på ”Kortslutning hos Vattenfall – sparka Maud Olofsson och styrelsen!

 1. Bara konstaterar att du har missat ett par detaljer: SJ har inget järnvägsnät alls. Det gick över till Banverket 1988 när den dåvarande socialdemokratiska regeringen med Ingvar Carlsson avreglerade spårvägstrafiken och lade all banunderhåll på banverket. Greencargo och SJ med flera måste köpa in sig på spårvägarna.
  Varför ska inte vattenfall kunna koncentrera sig på produktion så kanske äntligen vi får lite konkurrens och lägre priser på vår el, istället för att de ockeravgifter som vi betalar till Vattenfall idag som nätavgifter mm går till finansiering av bygga fler kolkraftverk i Tyskland.
  Vad har Maud med vad Vattenfalls styrelse diskuterar? Visst är hon ansvarig, men då måste ju hon få informationen på siitt bord att ta ställning till också. Maud sitter inte och avlyssnar allt som händer där, till skillnad från SAPO som är S hemliga polis.

 2. Jo, visst är det Banverket. Idiotiskt no privatiserade Ingvar Carlsson delar av själva trafiken.

  Men min poäng var att Banverket är statligt och ska driva utvecklingen inom järvägssektorn. Ansvara för drift och förvaltning av anläggningarna. Samordna lokal, regional och interregional trafik samt ge stöd till forskning och utveckling.

  Ska staten då i stället sälja Banverket, behålla SJ och köpa Ryanair. Så borde frågan formulerats för att visa hur dumt det hela är.

  Konkurrens? Det är EU och den öppna elmarknaden i Europa som driver upp priset. Kostnaden för svensk el är bara 10 öre kilowatten.

  Hade Jan Björlund varit ansvarig för regeringens energipolitik då hade jag inte blivit upprörd. Men Maud Olofsson spelar falskt. Hon själv och hennes Centerparti har rötterna i Linje 3. I motståndet mot kärnkraften. Hon vet självfallet allt om Vattenfalls diskussioner. Vad har hon annars betalt för? Att hon inte ”kommer ut” och talar om att hon är för att statliga Vattenfall ska sälja elnätet och vara med i en gigantisk satsning på kärnkraft på andra sidan Nordsjön. Det är detta som gör mig rasande.

  G

 3. Det är fortfarande staten genom SvK som äger stamnätet och övervakar införsel/uttag. Sedan har du Vattenfall, Eon, Fortum och jag vet inte hur många andra nätägare för lokalnätet. Att en nätägare säljer eldistributionsverksamheten till någon annan är knappast revolutionerande… Been there, done that. Sedan om det är vad ägarna vill återstår ju att se.

 4. Pingback: Mäktigaste 100 svenskarna? | Svensson

Lämna ett svar