Afghanistan – En spökarmé i fält

Karzairegimen i Afghanistan hävdar att hävdar att dess armé består av drygt 90 000 soldater. I går skrev Benny en blogg om hur de etniska motsättningarna ökar bland dessa trupper. Han tog också upp alla deserteringar och berättade om hur USA och marionettregimen ofta utbildar kommande motståndsmän. I går visade också Aktuellt, med en längre filminspelning från en truppinsats norr om Kabul, hur usla villkoren är för de vanliga afghanska regeringssoldaterna. Finns på SVT Play.

Här ett inslag från Aljazeera som bekräftar samma sak. Det är till en del en spökarmé som regimen i Kabul pratar om. I verkligheten kanske det bara finns 30-35000 stridande soldater. Inte 90 000. En desertör från den poliskår, som till och med Lars Ohly tycker att Sverige ska stötta, berättar också om varför han deserterat. ”Polisen uppför sig så att folk hatar även dess uniformer”, berättar han:

I Politiken för i går fanns ett bildreportage av Miriam Dalsgaard. som följt med en dansk militär trupp. Med  i  reportaget var ett kort på de här afghanska poliserna som  inte har fått ut någon lön på nio månader. Som synes har de inte ens fått några uniformer…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1,

3 svar på ”Afghanistan – En spökarmé i fält

  1. Det kanske är lugnast att inte ha uniform om nu även själva uniformen är hatad! Förmodligen ses uniformerade afghaner som quislingar av större delen av befolkningen och är därmed givna mål för motståndsgrupperna.

  2. Det ligger nog en del i detta. Men å andra sidan kostar kläder långskjortan och sen kan det vara bra att veta vem man ska skjuta på…

  3. Kriga inte mot Talibanerna, kriga mot dom idioter och diktaturer som ger Talibanerna vapen och pengar.

    Låt Israel bygga en 20 meter hög mur kring hela landet, sedan låser vi porten och dom får leva lyckliga i alla sina dagar med sin Islam och på 600-talets fatastiska samhälle. Lämna dom ifred.

    Om dom terroriserar omgivande länder så: Nuke’m

Lämna ett svar