Danska Enhedslisten kräver utredning om polisens roll vid massdemonstrationen

Polisen grep oskyldiga

– stoppade pressen

Det danska antikapitalistiska partiet ”Enhedslisten” tog i samband med den stora klimatdemonstrationen i lördags,  i ett uttalande av sin företrädare i miljöfrågor, Per Clausen, ett ”skarpt avstånd från den grupp ”aktivister”, som använde den stora klimatdemonstrationen som skydd för att kasta sten mot fönster och polis”. ”Med detta tar de på sig ett stort ansvar för att människor i framtiden håller sig borta från fredliga demonstrationer”, sa han och fortsatte: ”Detta därför att man inte kan vara säker på hur mindre grupper missbrukar dessa och vilka konsekvenser det får för de vanliga demonstranterna”.

Per Clausen menade samtidigt /i lördags/ att ”mycket tyder på att helt oskyldiga demonstranter blev anhållna av polisen och att dessa helt utan orsak fick sitta i tre till fyra timmar på den iskalla marken. Detta tillsammans med att polisen tycktes spela en aktiv roll för att pressa bråkmakarna in i den fredliga demonstrationen, visar att det behövs en undersökning av polisens roll”.

I söndags kontaktade Per Clausen den danske justitieministern och begärde en undersökning av polisens roll. Han menade att vanliga demonstranter hade hindrats från att delta i den stora aktionen. Dessutom ville han att polisens övriga maktmedel vid klimatmötet ska granskas. ”I synnerhet polisens försök att förhindra pressens arbete”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,DN2,SDS1,SDS2,GP1,GP2,DN3,SDS3,

Bloggare: RödaMalmö,Jinge,Svensson,RödaLund,RödaLidköping,

5 svar på ”Danska Enhedslisten kräver utredning om polisens roll vid massdemonstrationen

  1. Fullständig odemokratiskt av polisen. En makt i staten som inte är kontrollerad av medborgarna.
    Hur ställer sig piratpartiet till dylika händelser? Någon som hört nåt?

  2. Intressant att jämföra bilden på de sittande här ovan, med bilder på hur fångarna på Guantanamo brukar tvingas sitta. Likheterna är slående och mycket riktigt, det här ÄR tortyr, och av ett slumpmässigt utvalt antal människor. Sådant kan inte kallas för annat än fascism.

  3. Pingback: COP15: Dagens konfrontativa massaktion « Röda Lund

  4. Pingback: Oacceptabla polisövergrepp mot toppmötesprotester i Köpenhamn – frige alla politiska fångar! « Röda Lidköping

  5. Pingback: Oacceptabla polisövergrepp mot toppmötesprotester i Köpenhamn – frige alla politiska fångar! « Röda Lidköping

Lämna ett svar