Tänker de rika åka till en annan planet?

Hundar, batonger och pepparspray

mot fredliga demonstranter

”De rika förstör planeten. Kanske tänker de åka till någon annan planet efteråt, men jag ser ingen annan i galaxen”, sa Venezuelas president Hugo Chavez under eftermiddagens fortsatta klimatmöte i Köpenhamn.

Med sitt färgstarka språk fortsatte han: ”Kapitalismen är vägen till helvetet. Sju procent av de rikaste i världen står för femtio procent av koldioxidutsläppen”. Även Bolivias Evo Morales är på plats och underströk att ”den riktiga orsaken till klimatförändringarna är det kapitalistiska systemet”….

Därför är det naturligtvis så att mötet i Köpenhamn kommer att sluta i ett fiasko. Varför skulle de ledare, från världens samlade kapitalistiska länder, som är i färd med att förstöra planeten, helt plötsligt upphöra med detta? De är på plats i Köpenhamn för att hävda ”business as usual” även om det barkar åt skogen med miljön och människorna. De rika behöver ingen ny planet för att fortsätta med sina liv. Redan nu lever de i skyddade områden. I välbevakade lyxvillor med klimatanläggningar av den senaste modellen.

Det är därför klimatmötets förhandlare behöver 6 000 poliser för att skydda sig mot de som ifrågasätter dagordningen för mötet. Det går naturligtvis inte att kompromissa om miljön. Dagens fredliga försök från Climate Justice Action att hålla en alternativt ”Folkets församling” inne på Bella Center tillsammans med en del delegater från de fattiga och mest hotade länderna slogs därför tillbaka med batonger, hundar och pepparspray…

Det som klimatmötet misslyckas med måste lyckas i den miljökamp som kommer.

Det bubblas om en ”grön diktatur” i debatten. I stället för den ”blå” eller ”bruna”? Men är det inte så att det är den demokratiska ekosocialismen som vi måste kämpa för? Miljöfrågorna i sin helhet måste bli självklara frågor i alla sociala rörelser för den nya kämpande demokratiska arbetarrörelse som måste byggas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,AB1,SDS1,GP1,AB2,AB3,

3 svar på ”Tänker de rika åka till en annan planet?

  1. Pingback: Min berättelse om Bella Center-aktionen « Röda Lund

  2. Pingback: Retoriska kullerbyttor räddar inte klimatet « Ett hjärta RÖTT

  3. Pingback: Kris, klass och klimat | Mullvaden

Lämna ett svar