Hedra de döda soldaterna – ta hem trupperna

”Fanor i sorgflor”

.

När soldater dör i krig kan de hedras på många sätt. Fanor med sorgflor kan sänkas, flaggor halas och maktens män brukar säga att de tänker på de stupades familjer.  Det talas stort och ömsint om att de krigare som dör offrat sig för nationen, för fosterlandet, för freden eller för kungen. Ibland för Gud. När nu svenskar dör i Afghanistan säger därför Carl Bildt självfallet att ”deras insatser får inte vara förgäves” och han säger då det som måste sägas av en utrikesminister.  För det går att vinna val – också på krig och egna förluster. Bara man säger rätt saker. Vid rätt tillfälle.

.

Nu är de som stupat, Gunnar Andersson och Johan Palmlöv, två yrkesofficerare som medvetet valt den militära karriären som sina jobb. Det handlar inte om en tvångskommendering.  Inte om två stackars meniga, värnpliktiga soldater som beordrats till krigstjänst av Gud och stat för att sedan flygas ut till ett halvkolonialt krig långt borta i Asien.

.

.

Den svenska flaggan – i sorgligt sällskap med stjärnbaneret – nu halad på halv stång

.

Men det hindrar inte att dödsskjutningarna är sorgliga. Som så många andra män som dragit ut i krig såg sig nog de bägge officerarna som kämpar för en god sak. ”Han ville utgöra en skillnad för civilbefolkningen”, säger exempelvis Palmlövs mamma om sin son.  De bägge krigarna hade självfallet matats fulla med en världsbild och en syn på Afghanistan som gjorde att de såg sin tjänstgöring under NATO – kommando som en ”fredsmission”.  Som en ”närvaro” i stället för ”krig”, som Aftonbladet så riktigt skriver.

.

Alla riksdagspartier – utom Vänsterpartiet – har i riksdagen röstat för fortsatt krig och ytterst är det även ”fredsivrare” som Mona Sahlin och Maria Wetterstrand som har politiskt ansvar för att de två svenskarna – och den afghanske tolken – dödats.  De har i praktiken uppmanat Andersson och Palmlöv att åka till Afghanistan och att vara beredda att offra sina liv i denna ”fredsinsats.

.

.

Samtidigt med dödsskjutningen i norr har en militär storoffensiv

( inte närvaro ) inletts i den  södra provinsen Helmand.

Tiotusentals civila flyr undan de amerikanska stridsvagnarna…

.

Lars Ohlys krumsprång i denna brännande fråga blir alltmer fantasifulla. Varför inte tala om att dina tilltänkta samarbetspartners är krigsivrare? Varför låta dem behålla sin anonymitet i frågan? Varför inte ärligt medge att (v) i höst kan tänka sig att sitta med i en regering och politiskt ta ansvar för ett krig vars syfte varken är att ”gräva brunnar” eller att ”befria kvinnor från burkor”  utan handlar om USA:s  ekonomiska och militära strategiska intressen i Central-Asien. I stället yrar Ohly i ett uttalande om att det är en ”dålig idé” att ha en ”militär närvaro” i landet. Han oroar sig också för att ”extremismen” växer sig starkare.

.

Varför lägga sig till med krigsivrarnas språkbruk? Om det nu är extremism som växer sig stark på civilbefolkningens bekostnad kanske det är en ”bra idé” att bekämpa denna. Eller att ha en ”närvaro”. Ohly pratar inte längre ens själv om krig. Det som förr var ”ett imperialistiskt krig” blir ”närvaro” och det som förr var ”nationellt motstånd” blir ”extremism”. Är det dessutom sant, som sägs, att det var en afghansk polis som på nära håll sköt ihjäl svenskarna och den lokala tolken. Då drar denna uppgift mer än löjets skimmer över Ohlys tidigare vädjanden om att Sverige ska utbilda poliser i stället för att öka sina militära ”närvaro”. Eller är det fortfarande en bra idé med mer afghanska ”poliser”?

.

Det enda sättet att hedra minnet av Gunnar Andersson och Johan Palmlöv är att omedelbart ta hem all svensk trupp. Då har de ändå inte dött förgäves.

.

Avslutar vanvördigt med en dikt av poeten Ruben Nilsson:

.

Här vilar jag, den okände soldaten,
inunder en triumfbåges vita marmorvalv.
Man hittade min kropp – nåja – åtminstone en halv,
och jag fick fin begravning utav staten.

Jag slets itu av tyskarnas granater.
Det var på sista tampen – sen blåstes »eld upphör»,
ty det ska vara tyst och lugnt när som en mänska dör
den regeln gäller även för soldater.

Jag plockades ihop utav kamrater
och lades i en kista, som var förfärligt fin.
Min vänstra arm har suttit på en jude från Berlin –
men sånt, det spelar inte nån teater.

Nu blir jag hyllad utav diplomater,
och en och annan furste han lägger ner en krans
och ber en bön för ruttet kött från landet »Ingenstans»
och pratar stort om mina hjältedater.

Här ligger jag, den sanne demokraten,
och skrattar ganska gott med min skalles döda flin.
Ett ben från Prag, en arm från Kiel och en ifrån Berlin,
det kallar dom Den okände soldaten.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,AB1,AB2,GP1,GP2,Politiken,AB3,SVD4,DN3,GP3,AB3,

Bloggare: Arbetarperspektiv,Jinge,Svensson,RödaMalmö,

12 svar på ”Hedra de döda soldaterna – ta hem trupperna

 1. Säg Mig:

  Ge mig en enda orsak som uppväger varför insekter till andefattiga boskap ska få ha kvar rätten och leva på denna jord och varför dom vidriga murarna ska få leva kvar?

  Ge mig en enda orsak till varför mänskligheten förtjänar och ha denna planet?

  Ni dödar varandra, ni förgiftar varandra, ni utnyttjar varandra, ni lurar varandra, ni förgiftar mor jord, ni krigar mot jorden och mot varandra, ni skapar bara onödigt lidande, ni sprider lögner som ogräs,Ni splittrar familjer utan orsak eller bara för att dom inte köpte eran indoktrinerin (ex Domonica Johansson) styr genom motsättningar osv osv…

  Jag satt igår och talade med min gammle far som inte har alltför många dagar kvar i livet och lever fattigt på pensionen efter tredje sänkningen från vår kära skitregering till satanister..

  Jag berättade om hur man hade dumpat radioaktivt matrial i östersjön hur man ljuger och dödar varandra osv osv.

  Han sa till mig vi lever i sådana tider.
  Det är inte svårt och lista ut varför heller.

  Hur kommer det sig att, du kan stjäla miljarder eller hundratals miljoner och gå fri.
  Du kan dumpa saker på moder jord och gå fri.
  Du kan döda andra och gå fri.
  Men om du är hemlös och sover i en bil då blir det fängelse.
  Om du är sjuk och odlar cannabis .
  Om du är fattig och stjäl mat.
  osv osv , ja då blir det fängelse.

  Ge mig en enda orsak till varför ni förtjänar denna planet?

  Se bara ni behöver förljugna politiker,, menar hur patetiskt är inte det.

  En dag ska denna jord gå under för era synder.
  Och den dagen ska ni alla stå till svars för ert bristande samvete.

  När människan slutar agera går jorden under.
  Ni förtjänar inte denna planet.
  Ni förtjänar inte era gudomliga förmågor som ligger inom er i väntan på att upptäckas gömt i lögnens dunkla okunskap till mörker draget för synen likt en slöja gör en blind.

  Allt har sin tid = Allt.

  Allt är ett.

 2. Innan man börjar kräva hem trupperna bör man fråga afghanerna själva vad de vill, och för det så hänvisar jag till den opinionsundersökning och artikel som ni har publicerat på internationalen. Afghanerna vill inte att de utländska trupperna ska lämna och de skyller huvuddelen av våldet på talibanerna. Endast 4 procent vill se en talibanledd regering. Och för övrigt skulle inte ett urdragande lösa några problem, givet centralregeringens ökande militära förmågor. Istället skulle inbördeskriget fortsätta i åratal utan någon chans till återuppbyggnad.

  Vi talar ibland om exempelvis Kongo eller Sudan, där världen vänt ryggen till. Ska Afghanistan bli nästa plats som vi betalar bort vårt dåliga samvete med bistånd?

 3. Det går inte att slåss mot religiös extremism med vapen, det gör bara saken värre, det ger extremisterna ett mycket effektivt rekryteringsverktyg. Det enda som kan motverka religiös extremism är välstånd, och ett samhälle i välstånd går inte att tvinga fram med vapen…

  Dra hem de där soldaterna nu… Genom att stanna där bidrar de endast till att göra situationen ännu värre än vad den redan är.

 4. Jag tror du gör en tankevurpa där. För det blir inte något välstånd om vi tar hem soldaterna, och jag måste också invända mot beskrivningen om att det skulle ”hedra de dödade”. Det är ju inte riktigt den bilden man får när man frågar de som är där eller är på väg dit – hittills ingen som velat lämna eller avbryta sin kommande insats.

  Tanken med våra insatser där borta är inte att bekämpa extremismen med vapen, det är inte så svenskarna jobbar. Istället bidrar man till precis det som du efterfrågar, det vill säga välstånd. I detta fall handlar det om att utbilda, träna och stödja afghanernas egen militär och polis. En förutsättning för ekonomisk utveckling är säkerhet. Dessutom är Afghanistan världens största mottagare av bistånd så jag skulle nog vilja säga att man jobbar från två håll här. Positivt är också att USA omprövat sin taktik och nu arbetar mer likt Sverige (ja, det är väl skönt att få slå slig lite för bröstet….).

  Men allvarligt, vad uppnår man genom att sticka? Afghanerna själva tror det går åt skogen då, men kanske är det så att vissa stirrar sig blinda på stjärnbaneret och drar sina slutsatser utifrån uppfattningar om imperialism och kolonialism? Men återigen, allvarligt! Amerikanska folket skulle gärna se att man övergav det afghanska folket om man på så vis kunde minska sitt budgetunderskott, och samma uppfattning har många ledande amerikanska politiker. Pres. Obama har till och med satt ett startdatum för att börja ta hem trupp.

  Antingen tar vi itu med det här nu, medan vi fortfarande har amerikanerna där eller så blir det inget. Inget. Nada. Bara döda biståndsarbetare och fortsatt inbördeskrig tills vi alla har tagit ner skylten till följd av ålderdom. Eftersom vi har den förmånen. För du kan ju knappast hoppas på en kinesisk intervention i kölvattnet av potentiella terrordåd i Kina (med anledning av utvecklingen i nordvästra Kina).

 5. USA har för övrigt valet att fortsätta sitt ”krig mot terrorismen” utan någon större truppnärvaro i Afghanistan. Detta skulle kunna göras med UAV:er, attackflyg och specialförband, och på obegränsad tid till relativt låg kostnad starkt begränsa terroristernas internationella förmåga. Någon långsiktig lösning för Afghanistan skulle det dock inte innebära, snarare det du beskriver om ökad extremism.

  Så, det är nu eller aldrig.

 6. Sorgligt………
  Sverige – världens eviga samvete som inte tar ansvar för något förrän nu.
  Så dör 2 soldater och genast rop på att ta hem truppen. Hur principlös får man vara ? Skall alltid andra nationer bära bördan mens vi sitter på staketet. Vad är din lösning ???
  Talibanerna för ju krig mot all inblandning fredlig eller ej – så igen – vad är din lösning ? Sitta i sverige och ha synpunkter ??
  Man blir bara så trött…

 7. Pingback: Obama, vår tids Onkel Tom? | Jinges Web och Fotoblogg

 8. Pingback: Det var och är USA:s krig! « Uppkäftiga Uppsala

 9. Många av Talibanernas ideér om att flickor inte ska få gå i skola (därför man sprängt ett stort antal sådana nyligen), män måste ha skägg, stening osv hör hemma på medeltiden.
  Talibanerna är enligt mig inte ett dugg bättre än nazisterna som hela världen hjälptes åt att bekämpa.
  Om vi drar ut nu kommer Talibanerna med all största sannolikhet att åter ta makten.
  Hade ni skrikit på hemtagande av Svensk trupp om det handlat om Nazister…näe det tror inte jag.
  Därför mer trupp till Afghanistan nu !

 10. Hej, Stoppa alla krig..De dör för AIPACs makt i USA..

  VIVA Sverige…..
  Hej, Nu är det nog..Ingen behöver dö orättvist och för ett orättvist krig för en del som vill ha bara mer makt, mer intresse, mer pengar och vill styra hela världen.Nu är det stopp , världen .Läs det här ,varsågoda:-
  Medias ansvar, moral och rättvisa ska tvinga alla journalisterna och författare att tänka, skriva och visa fakta och alla sanna nyheter åt alla folk och åt alla partier m.fl..
  Världens politik är ett stort område med olika människor , tankar , intresse, makt och olika mål..
  Medias arbete och medias ansvar och moral är att folket får det bästa , sanna, riktiga fakta och nyheter..Idag har man mycket olika media och mycket olika nyheter och olika händelser som kommer från olika håll och fort, men man kan ta dem också fort ..Media ska inte mörklägga ,förvränga eller ändra nyheterna och alla händelserna ..
  En stor del media gör det …De medierna vill påvecka folk till fel fakta, fel införmation och till osant händelser för en viss intresse och för en viss politik och partier som tänker på val, makt, mer intresse och på mer stöd från folket..
  Palestinafrågan, Irakkrig, Gazakrig och allt vad som händer i Mellanöstern med krig mot terror och att kritisera Islam med arabvärlden har varit i en del media mörklagda och förvrängda av de som vill skydda den här politik eller det här land-makt-….
  Carl Philip bör vara rädd om Sveriges moral och rykte..Ta hem soldaterna ,politiker ..De ska till deras familjer och arbeta för en rättvis ,säker framtid utan krig och de alla mörklagda ,förvrängda fakta om en del stora frågor i politiken..Tack..MVH..

 11. Pingback: Det var och är USA:s krig!

 12. För det första, jag tror ni har missuppfattat hur en yrkesmilitär tänker om ni tror att han är en naiv idealist. För det andra är det definitivt inte ett hedrande av deras död att dra sig tillbaka från Afghanistan, lika lite som det är en hedrande handling att stoppa en filminspelning för att en stuntman dör. De vet vad de ger sig in i.

  För det tredje, glöm aldrig att perversionen av USA:s ideal är Europas skuld, närmare bestämt vänstereuropas skuld. När USA isolerade sig – en tid då Sverige hade en större armé än USA – fick de skit för det, när de sedan ”väcktes” ur sin slummer fick och får de skit för det. Säg mig, vad hade hänt om inte USA anammat militarism och imperialism och ställt sig som motpol till Stalinismen? Den frågan kanske inte har någon större effekt på någon som troligtvis skulle trivas under det ryska oket? Den sjukdom Amerika ådrog sig medan hon stod vakt om våra friheter är inte lättbotad. Sovjet har bara varit borta i två decennier, förändringar sker inte över en generation, såvida ni inte lyckas åstadkomma en lika omstörtande händelse som andra världskriget igen. Sorgligt nog återupprustar Ryssland nu, för att inte tala om Kina.

Lämna ett svar