Frankrike: Total strejk vid Total

”Produktion och distribution av energin ska vara samhällsägd”

.

I Frankrike är det nu total strejk vid oljebolaget Totals sex raffinaderier. I dag inleds sympatistrejker vid två av Exxonmobils anläggningar i landet. I media konstaterar man förskräckt att Frankrike bara har reserver av bensin och diesel som klarar en veckas efterfrågan.

.

.

Lågkonjunkturen, energiomställningen i Europa samt de stora oljebolagens utflyttning av raffinaderiekapacitet till låglöneländer med små eller obefintliga miljökrav är bakgrunden till att den franska oljegiganten Total tidigt i höstas stoppade produktionen och ”satte den i malpåse”. Rykten har allt sedan dess cirkulerat om en nerläggning.

.

.

De anställda svarade den 12 januari med en strejk i den verksamhet som fanns kvar och krävde fortsatt drift. Deras ultimatum till ledningen gick ut i måndags förra veckan. Dagen efter, tisdagen den 17 februari efter blodiga slagsmål med polisen återtog arbetarna sin arbetsplats och inledde en ockupation.  Samtidigt inleddes solidaritetsstrejker vid fem andra av Totals raffinaderier. Den här veckan trappas konflikten upp med strejkaktioner också vid Exxonmobil.

.

Totals ledning har gett diffusa svar om framtiden. En eftergift är att man säger sig komma med besked vid ett styrelsemöte den 8 mars i stället för den 29 mars som sagts tidigare. Detta är viktigt eftersom energiproduktion i den här omfattningen givetvis är en politisk fråga. Totals vinst 2009 var dessutom hela 7.8 miljarder euro vilket självklart sticker alla i ögonen. Arbetarnas och tjänstemännen aktioner tvingar fram politiska svar också före de viktiga regionala politiska valen i Frankrike sista veckan i mars.

.

.

I ett av sina uttalanden i solidaritet med Totals anställda i Dunkerque säger det antikapitalistiska partiet NPA att:

.

”Konfiskera Total och dess profiter! De anställda i Dunkerque visar vägen. Total måste stoppas från att förstöra miljön och jobben. För det är jakten på vinster som ligger bakom både avsked och alla de stora ekologiska katastrofer där Total haft ansvaret.

En stängning av raffinaderiet i Dunkerque med avsked som resultat måste förbjudas!

NPA vill helt och hållet konfiskera Total och dess tillgångar. Produktionen och distributionen av energin ska vara samhällsägd. Vi ger allt vårt stöd till de strejkande vid Total.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: AB1,

Lämna ett svar