Maud Olofsson ute och cyklar i ishalkan

.

”Allt är bara på låssas”

.

Efter morgonrundan med hunden, i dag med broddar på skorna eftersom snön börjat smälta och vägarna blivit till blanka skridskobanor, tinade också jag upp med en kopp gott svart kaffe framför SVT:s Frukost-TV och tänkte mig en trivsam förmiddag.

.

Men så dök Maud Olofsson upp i rutan. Beskäftig som vanligt och den sista skvätten kaffe fastnade i halsen. Ilskan rann till och med ens var jag klarvaken.

.

Skälet till att hon dyker upp är egentligen de ständigt svaga opinionssiffrorna. Faller regeringen är det också troligt att inte heller hon klarar sin balansgång utan faller omkull som partiledare. Till och med Fredrik Reinfeldt raljerade i förmiddags om centerns alla cykelturer  och menade på en pressträff  ”att det är lite oklart var de befinner sig i dag”.Det valfläsk som skars upp i morse och serverades som en stor nyhet är att vi ska kunna ”tjäna pengar” genom att själva  sänka våra elkostnader. Men egentligen är det hon säger bara ”på låssas”.

.

.

Maud Olofsson är än en gång ute och cyklar.
Men har svårt med balansen…

.

För många är elpriset i dag en tyngre börda än räntan på lån till lägenheten eller huset och i ett försök att avvärja kritiken mot de skenande priserna hette det nu uppmuntrande att vi skulle kunna ”tjäna” upp till 6 000 kronor om året. Bara regeringen får som man vill och får igenom sin idé om en timavläsning av mätarna.

.

Men för det första kan man aldrig ”tjäna” något på att slippa en del av ett högre pris.  Vad som sker är att man klarar sig från en del av en ny kostnad. För det andra är det  inte fel att vi inte ska slösa med el. Men en sådan hushållning ska naturligtvis ske inom ramen för befintliga priser. Utspelet i dag är bara ett sätt att försöka mildra kritiken mot elbolagens vidrigt stora vinster samt hennes eget misslyckande med Vattenfalls energipolitik.

.

Vi kanske kan värma kaffekokaren sent på kvällen och köra torktumlaren på natten, heter det i Ekots rapportering om Olofssons utspel. Vi måste anpassa vår förbrukning till de tider när det finns ett överskott på el.

.

Men hemma hos oss har torktumlaren redan åkt till tippen. Den var till hjälp när vi hade fyra barn hemma men är nu överflödig. Dessutom ”äter den kläder”. Morgonkaffet vill jag definitivt inte ha till kvällen. Då vill jag däremot tända en del lampor för att kunna läsa och se var jag sätter fötterna. Trots att priset på el gör att Olofsson helst ser att jag läser bara i dagsljus. Kvällens TV ska ses  i repriser på natten eller på nätet, när elpriset gått ner…

.

Den stora delen av vår elförbrukning handlar nu inte om kaffekokare eller läslampor utan om värme och varmvatten. Den förbrukningen måste ner genom en förändring av vår energiproduktion samt en ombyggnad av inte minst miljonprogrammets alla dåligt isolerade bostäder. Det löser man inte med timläsare.

.

Eller menar Maud Olofsson att vi ska duscha när vi inte är smutsiga och värma våra bostäder när det är varmt? Ska vi slå av värmen hemma när det går ner under minus 20 utomhus? Ska vi åka spark på sommaren och cykla på vintervägarna?

.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,AB1,AB2,GP1,DN3,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,AlliansfrittSverige,Svensson,RödaGöinge,EttHjärtaRött,

3 svar på ”Maud Olofsson ute och cyklar i ishalkan

 1. Hon menar naturligtvis det de borgerliga partierna alltid menar, att alla problem som drabbar människor och allt som händer i världen är enskilda människors eget fel. Hon har ju rätt, i det liberala lyckoriket har ju folk alltid haft det fria valet mellan död genom svält eller förfrysning eller att tjäna två miljoner/månad, så vad klagar folk för nu när de har denna förnämliga valfrihetsregering?

 2. En makalös plastbubbla Maud lever i!

  Att en stor reparation/översyn kan dra ut på tiden är sånt som sker.
  Men hon verkar inte fatta att kunden inte skall betala.

  Dåliga leveranser och dålig kvalite Vilken bransch kan göra så utan åtal , eller hamna i Sverkers soptunna?

  Lätt som en plätt, bara att höja priset

  Valet i höst blir intressant, oavsett politisk färg så undrar jag vilket parti som vill släpa på ett sånt lik i valrörelsen.

 3. Pingback: Rädda Sverige,nu! » Har C-ledaren rätt? Eller? Fundera!

Lämna ett svar