Vinstvarning – för fotbollsallsvenskan

Behöver fotbollen bemanningsföretag?

.

På de flesta gräsmattor är det fortfarande mer stilenligt att kasta snöboll än att lira fotboll. Men våren smyger ute på Nordsjön och hinner lagen skotta rent sina planer drar Allsvenskan i gång över veckoslutet. När det väl är så här dags brukar det bli några spaltmil i tidningarna och flera inslag i TV:s Sportnytt om att ”den kära gamla läderkulan snart är i luften”. Nostalgin flödar och i TV-soffor och i tränarbås kikar man i sina kristallkulor och spår om hur det ska gå. Alla sportjournalister med egen byline har sin egen guldfavorit.

.

Jag gillar fotboll. När jag var liten brukade vi efter skolan samlas nere på plan i Tolered, några stenkast från Volvo på Hisingen. Vi ”delade” som det hette. Alla som kom fick vara med. Ingen hade fått skjuts av sina föräldrar. Ingen hade speciella kläder. Vår enda utrustning var tunna, slitna och helt platta gympadojor från skolan. När en del av ”gubbarna” från Volvo och Varven kom förbi på väg hem från jobben, hände de att de stannade till. Tittade en stund och gav goda råd. Ibland hade de med sig en gammal boll som vi fick. Flera av dem spelade själva seriefotboll. De som spelade i allsvenskan kunde inför match ibland ordna betald ledighet från sina jobb någon eller några timmar.

.

IFK Göteborgs legendariska skyttekung ”Bebben” eller Bertil Johansson,
gick ofta direkt från jobbet som varvsarbetare till spelet i hemmamatcherna…

.

Riktigt så ser inte fotbollens vardag ut i dag. Det blev helt uppenbart i morse när radion sände ett eko-inslag inför allsvenskan. ”Klubbarna optimistiska inför Allsvenskan”, hette det och jag skruvade upp ljudet. En Jan Karlsson, vd (?) för Örebro SK skulle först berätta om sina förväntningar inför årets säsong: ”Min känsla är att lågkonjunkturen är på väg att ebba ut”, hette det. ”Man kan skönja en tillförsikt på marknaden”…

.

Konstig typ tänkte jag. Han låter som mina gamla chefer på AB Volvo. Som om han pratar om pengar och inte fotboll…

.

Men efter ett tag förstod att det var jag som var helt fel ute. Örebro SK:s vd pratade verkligen om pengar. Han var nöjd med fjolårets vinst för den egna klubben, som slutat med den vackra siffran på 3.7 miljoner kronor och hoppades nu på en fortsatt vinstuppgång. Hela radions reportage inför helgen allsvenska premiär handlade om detta. Ekoredaktionen hade frågat alla klubbarnas verkställande direktörer om framtiden och då bara syftat på deras vinstprognoser. Att de var optimister kan tyckas självklart eftersom de har bra betalt för att vara just detta. En Torbjörn Westman, från revisionsbyrån Deloitte, som granskar klubbarnas ekonomi, är dock förvånad över optimismen…

.

AIK:s första guldlag. Då var det nog viktigare med bra ungerskt mustaschvax än börskurserna…

.

Nu kan förklaringen till att direktörerna är uppåt vara att bra resultat på plan inte alltid betyder vinst i klubbkassan. Sex av lagen i vår finaste tabell gick med stora förluster. I fjol blev det guld i allsvenskan för aktiebolaget AIK. Kort före guldet hade ägarna tvingats till ett kortfristigt lån på 7.7 miljoner kronor till hög ränta och med seriesegern i hamn hoppades man naturligtvis på ett bättre bokslut. Sedan vann man dessutom cupen och den egna aktien rallade ett tag på NGM-börsen.

.

Men facit blev ändå röda siffror. Trots – eller på grund av – guldet gick man back hela sex miljoner kronor.

.

Både kanslipersonal och spelare har sagts upp inför årets säsong. Bolagets vd Annela Yderberg menar i Ekot att de stora chanserna att vända resultatet finns i spel ute i Europa. ”Då går det att tjäna stora pengar”, framhåller hon.  ”Vi har väldigt trögrörliga kostnader och lättrörliga intäkter. Om de sportsliga framgångarna uteblir viker intäkterna rätt snabbt”, menar hon.

.

Men hur blir det i slutändan? Hur ska det gå? Vem vinner guldet i år? Ja, ska AB AIK lyckas  dubblera även denna säsong räcker det inte med att spurta upp kapitalflödet. Man måste definitivt minska lönekostnaderna. Kanske rejält sänkta spelarlöner tillsammans med större bonusar vid segrar? Eller mer lågprisimport. Vi lever i en globaliserad värld och Kalmars billiga importer från Brasilien kanske ska matchas med de dumpade priser som i år gäller för svarta spelare från Nigeria. Men då måste också halvnassarna städas bort från Apberget!

.

Överhuvudtaget måste spelarmarknaden liberaliseras. Det måste bli möjligt med snabba köp och lån. Direkta övergångar utan tjafs om historiska ersättningar till en massa landsortsklubbar som uppfostrat den eller den spelaren. Varför inte in med seriösa globala bemanningsföretag i branschen.

.

Dessutom borde fotbollen vara en skattefri zon. Redan romarriket förstod att medborgarna måste ha både bröd och cirkus. Ska vi svenskar, med vårt utsatta vinterklimat, kunna hänga med i de internationella spelen, krävs uppenbart ett sorts glesbygdsstöd. Kanske dags för ett EU-bidrag till alla storklubbar i fotboll som spelar på lite nordligare breddgrader?

.

Nu kommer bollen att rulla oavsett hur det går med vinsterna. För min egen del blir det i år mest Superettan. Örgryte IS har nämligen hittat en ny tummelplats och börjat bra med att värma upp genom en seger mot GAIS i en vänskapsmatch…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: AB1,GP1,AB2,GP1,GP2,

Bloggare:RödaMalmö,Jinge,Svensson,

.

Ett svar på ”Vinstvarning – för fotbollsallsvenskan

  1. Jag fungerade som ett slags ”skrivbiträde”, på fritid, åt Verner Person åren 1997-1998 (han avled på hösten 98′). Person var sk gammelkommunist med utbildning från SUKP:s partiskola, samma år som Kjell Berglund 1961-62. Han var dessutom en legendarisk ungdomstränare, som skolat upp många av de bästa hockeyspelarna i Stockholmsområdet. En stekhet dag i juni, 1998, fanns jag med på ett ”symposium” om den store sovjetiske tränarens Tarasovs barmarksträning. Det formligen ven frågor i luften, från tränare, NHL-scouter och agenter. Ämne: professionalismen. Det blev för mig oförglömligt när Verner vart trängd i fråga om amatöridrott och anställningsformer liknande dåtida kommuner. ”Det blir ju ingen klass på den nivån”, ”killarna har ju inget att kämpa för”. Verner svarade: ”GreNoLI* var Sveriges första fotbollsproffs, och allt det lärt sig, var som amatörer”
    * Gren, Nordahl, Liedholm gjorde stor karriär och fick fullödiga erkännanden av den italienska klubbvärlden och fotbollspubliken.

Lämna ett svar